Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Έκθεση μεταλλικών γλυπτών και ψηφιδωτών στην αυλή του Μουσείου Ηρακλειδών

Τέσσερα μεταλλικά γλυπτά και τρία ψηφιδωτά έργα παρουσιάζονται στην αυλή του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών σε μια καλλιτεχνική έκθεση, που συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη. Έτσι, οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στη νέα, μόνιμη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» (στον Α΄ και Β΄ όροφο, κάθε σαββατοκύριακο 11:00 με 19:00), θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συγχρόνως το έργο δυο σύγχρονων καλλιτεχνών, της Πέγκυς Γραφάκου και του Γιάννη Δενδρινού.  
«Οι ψηφίδες υποτάσσονται στο σχέδιο», λέει η καλλιτέχνιδα Πέγκυ Γραφάκου, που εκθέτει τρία ψηφιδωτά έργα της («Γαλαξίας», «Δίνη», «Τα χρώματα του χρόνου»).  «Τα χρώματα της υαλόμαζας και η υφή του υλικού συνδυάζονται έτσι ώστε να μπορεί να αποδοθεί η αρχέγονη τεχνική, σε έργα του σήμερα, παίζοντας με τις ροές. Πρωταρχικός στόχος η αναπαραγωγή της "εικόνας" που έσωθεν δημιουργεί την αίσθηση της κίνησης και της μεταβολής».
Τα τέσσερα γλυπτά από μέταλλο («Πεταλούδα», «Γεωμετρικές συνθέσεις Ι, ΙΙ, ΙΙΙ») του Γιάννη Δενδρινούαντλούν την επιρροή τους από την αφρικανική τέχνη, όπως την γνώρισε ο καλλιτέχνης στις τοπικές αφρικανικές κοινωνίες όπου μεγάλωσε. Η μητρότητα, τα μέσα μεταφοράς και πρόσφατα η κινητική τέχνη τον εμπνέουν για να δημιουργήσει έργα όπου συνυπάρχουν η κίνηση και το φως. 

Η Πέγκυ Γραφάκου ξεκίνησε το ταξίδι ζωής κι έκφρασης της μέσω της τέχνης το 1993, μαθητεύοντας δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους της ζωγραφικής και της ψηφιδογραφίας, όπως τον Ν. Μαρασλή, την Έλ. Σταθοπούλου, τον Δ. Μανίνη. Είναι μέλος της ομάδας των «Εικαστικών Παιγνίων» του Δ. Μανίνη στο ατελιέ «Ηράκλειτος». Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε εκκλησιαστικούς χώρους. Έχει λάβει μέρος σε τρεις ατομικές εκθέσεις και αρκετές ομαδικές.
Ο Γιάννης Δενδρινός γεννήθηκε το 1978 στην Δημοκρατία του Κονγκό, όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών. Σπούδασε στην Αθήνα ηλεκτρομηχανολογικούς αυτοματισμούς και στη συνέχεια, συντήρηση έργων τέχνης. Ασχολείται μέχρι και σήμερα επαγγελματικά με τον τομέα της ηλεκτρολογίας και των αυτοματισμών. Αυτοδίδακτος στην κατασκευαστική γλυπτική από μέταλλο, χρησιμοποιεί ως υλικό παροπλισμένα βιομηχανικά υλικά. Επηρεασμένος αφενός από την αφρικανική τέχνη και την ανακύκλωση αυτών των υλικών, αφετέρου από την λειτουργικότητα των υλικών που δουλεύει στην καθημερινότητα του, θέτει ως επίκεντρο των θεμάτων του την αντίθεση ανάμεσα στην φύση του ανθρώπου και αυτά τα υλικά. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ώρες λειτουργίας: Το κτίριο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2015 θα λειτουργεί για το ευρύ κοινό μόνο τις Κυριακές και κατά τις ώρες 10:00-18:00. Θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών από 2 έως και 23 Αυγούστου 2015.
Πληροφορίες: Τ: 210 34 61 981, E: edu@herakleidon-art.gr 
http://herakleidon-art.gr/el/index.cfm?get=events&show=current&ItemID=471
herakleidon-art.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου