Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  Κώστα ΚοτσανάΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

1 Αυγούστου 2015 - 10 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Απ.Παύλου 37, Θησείο
Καθημερινά 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00


Photo Gallery
Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. 
Τα  εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.
Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια:
Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
(Απ. Παύλου 37, Θησείο, Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4 €

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ
Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων στην έκθεση, σε συνεργασία με τον επιμελητή Κώστα Κοτσανά.
Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): Γενική ξενάγηση 6 €, διαδραστική ξενάγηση 10 €
Διάρκεια: Από μιάμιση έως δύο ώρες
Πληροφορίες-Κρατήσεις: Καθημερινά 10:00-18:00, T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr
Ξεναγήσεις Αυγούστου 2015
Σάββατο 1/8 & Κυριακή 2/8
12:00-13:30 Διαδραστική ξενάγηση
16:00-17:00 Γενική ξενάγηση 
Πέμπτη 6/8, 20/8, 27/8
18:00-19:30 Διαδραστική ξενάγηση
Σάββατο 29/8 & Κυριακή 30/8
12:00-13:30 Διαδραστική ξενάγηση
16:00-17:00 Γενική ξενάγηση

Για τους επισκέπτες της έκθεσης, θα διατίθενται τα παρακάτω βιβλία:
Αρχαία ελληνική τεχνολογία. Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων
Το παρόν βιβλίο ξαναζωντανεύει διακόσιες περίπου εξαιρετικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος και την «ύδραυλιν» του Κτησιβίου μέχρι το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη και το αυτοκινούμενο με αυτόματη πλοήγηση «κουκλοθέατρο» του Ήρωνος και από το σταθερό αυτόματο θέατρο δηλ. τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι τον περίφημο υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά, γερμανικά-ρωσικά και ισπανικά-γερμανικά.
  
Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται σαράντα δύο ανακατασκευασμένα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα. Τα αρχαία μουσικά όργανα απέκτησαν και πάλι φωνή, αποσπάσματα μουσικών έργων ταξίδεψαν ως τις μέρες μας πάνω σε πάπυρους και λίθινες στήλες, απομένει να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά και γερμανικά-ισπανικά.
Τα βιβλία θα πωλούνται από την έναρξη της έκθεσης στο πωλητήριο του Παραρτήματος του μουσείου (Απ.Παύλου 37, Θησείο) και από 30 Αυγούστου 2015 στο πωλητήριο του Κεντρικού Κτιρίου (Ηρακλειδών 16, Θησείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου