Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Παρουσίαση ιστορικoύ μυθιστορήματος «Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΗΣ» του Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνη‏

Μόσχα, 4 Ιουνίου 2015
Στα πλαίσια του Έτους Λογοτεχνίας στη Ρωσία, αλλά και εν΄ όψει του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του προσφάτως κυκλοφορήσαντος στη Ρωσία ιστορικού μυθιστορήματος του ομογενούς ιστορικού-ερευνητή Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνη "Ο Καπετάνιος Χρυσοβέργης".
Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κέντρου Εληνικού ολτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση  αναφέρθηκε στις κοινές σελίδες ιστορίας των δύο ομόδοξων λαλών, Ελλήνων και Ρώσων, στους μακραίωνους πολιτιστικούς-πνευματικούς δεσμούς, οι οποίοι και αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη ου οδήγησε την Ελληνική Λεγεώνα με επικεφαλής τον Αριστείδη Χρυσοβέργη στη Γη της Ταυρίδας να μάχονται κατά των επιδρο΄μέων, υπερασπιζόμενοι τους Ρώσους αδερφούς τους, υπερασπιζόμενοι ανθρωπιστικές αξίες, που ενώνουν τους δύο ομόδοξους λαούς.
Με μία μεστή, περιεκτική, πλούσια σε περιεχόμενο και πληροφορίες, παρουσίαση ο συγγραφέας του μυθιστορήματος Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνηςπροέβη σε εύστοχους παραλληλισμούς της εποχής του Κριμαϊκού Πολέμου με το σήμερα.
Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856) αποτελεί ένα σύνθετο ιστορικό γεγονός, που το διαπερνούν λεπτές ισορροπίες συμφερόντων, προθέσεων, φιλοδοξιών των Δυνάμεων της εποχής στη συγκεκριμένη γεωγραφική ακτίνα. Κρύβει και πολλά μυστικά, ένα εκ των οποίων είναι η ιστορία του Θρακιώτη Αριστείδη Χρυσοβέρ(γ)η, ένθερμου φιλορώσου,  το τάγμα του οποίου υπερασπίστηκε τη Σεβαστούπολη το 1855 έναντι των Γάλλων και των Άγγλων. Από αυτό το νήμα πιάνεται ο τρισέγγονος του Καπετάνιου Χρυσοβεργή, ιστορικός, διπλωμάτης, ερευνητής Σεργκέι Γαλάνης και μας ταξιδεύει στα οχυρά της Μαύρης Θάλασσας. 
  Το περί ου ο λόγος ιστορικό μυθιστόρημα πρωτοκυκοφόρησε το 2013 στο Κίεβο και εξαντλήθηκε αμέσως.  Ήδη παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις, όπως Κίεβο, Μαριούπολη, Αλούστα, Σεβαστούπολη.
Το μυθιστόρημα βασίζεται στα απομνημονεύματα του Αριστείδη Χρυσοβεργή (1805-1889), ποιητή, αγωνιστή του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, ο οποίος, μετέπειτα, υπηρέτησε στο ρωσικό στρατό, καθώς και σε αρχειακές πηγές από τη Ρωσία, Ουκρανία και Ελλάδα. Ο Αριστείδης Χρυσοβέρης διακρίθηκε στον Κριμαϊκό Πόλεμο και δη στη μάχη της Σεβαστούπολης. Μέσα από την προσωπικότητα του Καπετάνιου Χρυσοβεργή αντλούμε πολύτιμα στοιχεία για τη δράση Ελλήνων εθελοντών στο πλευρό της Ρωσίας κατά την περίοδο 1853-1856.
Το 1855 η Ρωσία υπερασπίζονταν ηρωικά το βασικότερο οχυρό της στη Μαύρη Θάλασσα, τη Σεβαστούπολη. Η ανυπότακτη πόλη συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και τον εχθρό της. "Οι Ρώσοι αμάχονταν σα λιοντάρια, - έγραφε χαρακτηριστικά ένας Γάλλος αξιωματικός. Αν και έχασαν τη μάχη,  έχουν κάθε δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι δεν απώλεσαν δε σημαίνει ότι απώλεσαν την  τιμή τους, την αξιοπρέπειά τους". Ο Λέων Τολστόι σύγκρινε το θάρρος των υπερασπιστών της πόλης, με επικεφαλής το ναύαρχο Κορνίλοφ, "με ήρωες, αντάξιους της αρχαίας Ελλάδας".  Πράγματι, στις επάλξεις της Σεβαστούπολης, με τους Ρώσους αδελφούς τους μάχονταν και οι απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών , οι εθελοντές της Ελληνικής Λεγεώνας που έφεραν το όνομα του Αυτοκράτορα Νικολάου Α΄.
Ο συγγραφέας μελέτησε μεγάλο αριθμό αρχειακών πηγών, μεταξύ άλλων και χειρογράφων, σε ρωσική, γαλλική, αγγλική και ελληνική. «Μελετώντας αυτά τα κείμενα, μυήθηκα στην εποχή, βίωσα με του ήρωες ό,τι τους συνέβη ακριβώς πριν από 160 χρόνια. Σκεφτόμουν ελληνικά, όπως οι πρόγονοί μου, αλλά έγραψα το έργο στη μητρική μου γλώσσα, τη ρωσική", εκφράζεται, χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο συγγραφέας.
Με το πέρας της παρουσίασης από το συγγραφέα Σεργκέι Πινσούκ-Γαλάνη ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ζωηρή τη συμμετοχή του κοινού.
Ο αρχισυντάκτης του εκδοτικού οίκου «Podvig» (= Κατόρθωμα) SergeiShoulyakov , που μόλις πρόσφατα εξέδωσε το μυθιστόρημα στη Ρωσία, εξέφρασε την ιδιαιτερη ευγνωμοσύνη του στο συγγραφέα για το έργο του.  
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εμπλουτίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (επικεφαλής ηΤατιάνα Τσόρναγια), που περιλάμβανε χορούς από διάφορα μέρη του ελληνικού κόσμου, μεταξύ άλλων και της Θράκης, της ιδιαίτερης πατρίδας τουΚαπετάνιου Χρυσοβέργη.  
Αποχωρώντας από την εκδήλωση με έκδηλη τη διάθεση ικανοποίησης και πληρότητας, το κοινό, Έλληνες και Φιλέλληνες, μεταξύ των οποίων ο καλός πιστός φίλος Αντρέι Βντόβιν, πρέσβυς της ρωσίας στην Ελλάδα την περίοδο 2004-2009, και ο πρόξενος της Κύπρου στη Μόσχα Γιώργος Σταυρινού, απαθανατίστηκαν φωτογραφικά με το συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου