Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στη κεντρική είσοδο ο Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν συνοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστάσιου Κουράκη στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών.
   Με το πέρας της διαδικασίας ο Πρωθυπουργός παρέστη στην καθιερωμένη εβδομαδιαία επιτελική συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας. Μετά τη συζήτηση που διήρκησε 1 ½ ώρα ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων έκανε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τα σχετικά με το Υπουργείο θέματα προέβη σε βαρυσήμαντες πολιτικές δηλώσεις. 
Ο Πρωθυπουργός αφού συνεχάρη όλους και όλες όσοι και όσες συνέβαλλαν στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, χαρακτήρισε το θεσμό ως έναν από τους εγκυρότερους και πιο αδιάβλητους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Απευθυνόμενος στα δεκάδες χιλιάδες παιδιά όπου και φέτος πέρασαν αυτή τη δύσκολη διαδικασία, συνεχάρη όχι μόνο εκείνους και εκείνες που αισθάνονται ότι πέτυχαν τους στόχους τους, όσους και όσες αγωνιούν για την προσπάθεια τους, αλλά εκείνους και εκείνες που νιώθουν πως «σκόνταψαν» καθώς «στη ζωή το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μπορεί κανείς όταν σκοντάφτει να σηκώνεται και να προχωρά, αυτή είναι η μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, ακόμα κι όταν κανείς σκοντάψει να σηκωθεί και να προχωρήσει».
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η βελτίωση του θεσμού των Πανελλαδικών εξετάσεων και πως στη σκέψη όλων είναι το πώς θα μετεξελιχθεί αυτή η διαδικασία, σε μία δοκιμασία όπου θα μετρά περισσότερο τις ικανότητες των υποψηφίων και λιγότερο τη στιγμή. «Υποχρέωση της πολιτείας είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να δημιουργήσουν σε αυτή τη χώρα, στόχος είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό αυτής της χώρας, στους νέους και στις νέες αλλά και στους επιστήμονες που φεύγουν μαζικά τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας και στελεχώνουν τις επιστημονικές δομές στην Ευρώπη και στην Αμερική».
Στόχος για την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι και οι επιστήμονες «να μπορέσουν να ζήσουν, να προκόψουν και να δώσουν σε αυτή τη χώρα, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες δικαιοσύνης».
Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και η Έρευνα είναι όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «τομείς όπου θα κρίνουν τη δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να κάνει μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση έχει έρθει για να «ανατρέψει τα κατεστημένα, να δώσει ένα όραμα στην κοινωνία που θα αφορά την επόμενη μέρα, την επόμενη εποχή, την μεταμνημονιακή εποχή».
Αναφορικά με τη πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως -όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής διαπραγμάτευσης- η επόμενη μέρα θα έχει δυσκολίες. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη γνωρίζει πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, η αποδοχή του οποίου από την πλευρά των θεσμών, των εταίρων, των πιστωτών στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης, ειδικά και μετά την τελευταία κατάθεση από την ελληνική πλευρά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για συμφωνία που αρμοδίως ετέθη χθες βράδυ στους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «παραχωρήσεις διότι είναι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις». Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει να της θέσουν σχέδιο, η Ελλάδα καταθέτει σχέδιο. «Είναι σαφές πως η απόφαση για το αν επιθυμούν προσαρμογή στο ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, σε εκείνους που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους. Το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, είναι ένα κεντρικό θέμα για την προοπτική της Ευρώπης, ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα».
Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, στρατηγική και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις, έχοντας πάντοτε κατά νου «ότι εκπροσωπούμε την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει προοπτική εξόδου από την κρίση, θέλει λύση και όχι απλά συμφωνία και κυρίως, δεν θέλει η χώρα να ξαναγυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων και της υποτέλειας. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξαναδώσουμε προοπτική και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό και να βάλουμε το λιθαράκι μας ώστε να οικοδομήσουμε μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης. Είμαι αισιόδοξος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί, με μεγαλύτερη αισιοδοξία ώστε να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και των λαών, με περισσότερη σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου