Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

H Κόρη της Θήρας βγαίνει από τις αποθήκες

H Κόρη της Θήρας βγαίνει από τις αποθήκες
Την άνοιξη του 2016 θα εκτεθεί στο προς επισκευή αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης
Η περίφημη δαιδαλική Κόρη της Θήρας θα εκτεθεί για πρώτη φορά, την άνοιξη του 2016, στο προς επισκευήν αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σαντορίνης, όπως προβλέπει η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θήρας για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιοτήτων και τη βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών της Σαντορίνης, όπως ανακοίνωσαν ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος.
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα αφιερωμένη στο εντυπωσιακό άγαλμα που ανακαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια στα νότια του νεκροταφείου της Σελλάδας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, σε βάθος μόλις 70 εκατοστών. Η Κόρη της Θήρας, φιλοτεχνημένη με μάρμαρο Νάξου, ύψους 2,30 μ., και βάρους 750 κιλών, είναι ένα από τα ελάχιστα γυναικεία αγάλματα αυτού του μεγέθους και αυτής της περιόδου (7ος π.Χ αι.) που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα. Μέχρι τώρα φυλάσσεται στις αποθήκες του μουσείου, όπως και η περίφημη τοιχογραφία του "Ψαρά" που πλέον εκτίθεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στον αχρησιμοποίητο μάλιστα όροφο του οποίου, σύμφωνα με τη σύμβαση πρόκειται να εκτεθούν οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου.
Η σύμβαση προβλέπει επίσης την ανάδειξη των ανασκαφών ώστε να γίνουν επισκέψιμες και των χώρων στα Μεσαιωνικά Καστέλια, αρχίζοντας από τον Σκάρο.
Για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρηθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ, καθώς υπάρχει έτοιμη μελέτη από τον αρχιτέκτονα του έργου κ. Γρηγοριάδη, αλλά και πολεοδομική άδεια, όπως ανήγγειλε ο αν. υπουργός Ν. Ξυδάκης κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, όπου παρέστη και στην έκθεση, για πρώτη φορά, του "Ψαρά" και στη συνέχεια συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα "Σαντορίνη - Προορισμός όλο τον χρόνο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου