Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ναόμι Κλάιν: Η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη

Η συγγραφέας του βιβλίου «το Δόγμα του Σοκ» εκτιμά η ΕΕ και ειδικά το ΔΝΤ το παράκαναν, καθώς «για να δουλέψει η θεραπεία του Σοκ πρέπει να υφίσταται μια πλειοψηφία με κάτι να χάσει» (φωτ. αρχείου).© naftemporiki.gr Η συγγραφέας του βιβλίου «το Δόγμα του Σοκ» εκτιμά η ΕΕ και ειδικά το ΔΝΤ το παράκαναν, καθώς «για να δουλέψει η θεραπεία του Σοκ πρέπει να υφίσταται μια πλειοψηφία με κάτι να χάσει»
(φωτ. αρχείου). 
 «Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε πολύ καλά με τα πολύ άσχημα ”χαρτιά” που είχε στα χέρια του, παρά τα όσα λένε οι καταστροφολόγοι», εκτιμά η Ναόμι Κλάιν σε άρθρο παρέμβασή της, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρ/σ "Στο Κόκκινο", μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, βάζοντας στην κρίση του ελληνικού λαού την πρόταση των ΕΕ/ΔΝΤ. 
 Η συγγραφέας του βιβλίου «το Δόγμα του Σοκ» εκτιμά η ΕΕ και ειδικά το ΔΝΤ το παράκαναν, καθώς «για να δουλέψει η θεραπεία του Σοκ πρέπει να υφίσταται μια πλειοψηφία με κάτι να χάσει». «Υπάρχει ένα σημείο το οποίο ξεπεράστηκε και όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων χαμογελά με απειλές τύπου capital control και χάσιμο των διαθεσίμων κεφαλαίων. Απλά διότι δεν έχουν κάτι από αυτά» επισημαίνει και προσθέτει πως «όταν συμβεί αυτό, η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη». 
 Σημειώνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που για εβδομάδες κριτικάρουν τον Τσίπρα ότι κάνει πολλές υποχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις και κινείται προς μία συμφωνία την οποία χαρακτήριζαν ως απαράδεκτη, καταδίκασαν την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης. 
 Ακόμη, κάνει λόγο για υστερία των φωνών που αντιτίθενται ακόμη και να υπάρξει το δημοψήφισμα και αναρωτιέται «πώς διεκδικούμε να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας και πόσο ευτυχείς μπορεί να είμαστε όταν στην πραγματικότητα εξωτερικές, μη εκλεγμένες δυνάμεις νιώθουν ότι πρέπει να υπαγορεύουν ποιος θα είναι ο φόρος στο γάλα και το ψωμί». 
 Σε όσους θέτουν το ερώτημα πού θα οδηγήσει την Ελλάδα αυτό το δημοψήφισμα, η Ναόμι Κλάιν απαντά ότι η σωστή ερώτηση είναι αν θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μόνο οι Έλληνες που αισθάνονται άβολα με την μικροδιαχείριση των πραγμάτων από διεθνή όργανα χωρίς νομιμοποίηση οποιασδήποτε δημοκρατικής εκλογής». 
 Τέλος, η γνωστή συγγραφέας αναφέρει ότι αυτό που «βλέπει» στο παρόν την κάνει να αισιοδοξεί για το μέλλον. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε 20 χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και το πιο πιθανό να θάλλει» αναφέρει. «Βλέπω τα κινήματα αλληλεγγύης που ξεπήδησαν και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε αυτούς που δεν διαθέτουν ή καταφύγιο για τους άστεγους Σύριους μετανάστες που περνούν τα σύνορα. Βλέπω τις συνεργατικές φάμπρικες και τα εστιατόρια που παρέχουν δυνατότητες εργασίας. Βλέπω το πόσο κοντά έχουν έρθει οι οικογένειες που συνθέτουν το υφαντό της κοινωνίας μας και άντεξαν τα πέντε χρόνια της συνεχιζόμενης σφαγής. Με αυτά τα επιτεύγματα είμαι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον» υπογραμμίζει η Ναόμι Κλάιν. 
   ΑΜΠΕ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου