Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Υψηλού επιπέδου μουσική εμπειρία στο 4ο Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, με τον Λεωνίδα Καβάκο να διδάσκει τους 17 συμμετέχοντες

Η αναμνηστική φωτογραφία με τις 17 συμμετοχές, εικονίζονται 16 βιολονίστες και, πίσω, χαμογελαστός ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Δάσκαλος και δημιουργός του θεσμού του Σεμιναρίου. Και του χρόνου!  (φωτο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες)
Η αναμνηστική φωτογραφία με τις 17 συμμετοχές, εικονίζονται 16 βιολονίστες και, πίσω, χαμογελαστός ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Δάσκαλος και δημιουργός του θεσμού του Σεμιναρίου. Και του χρόνου! (φωτο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες)
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ηταν η μουσική είδηση του τριημέρου Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαΐου 2015, όταν στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών ο δημιουργός του Σεμιναρίου Λεωνίδας Καβάκος δίδαξε τους συνολικά 17 συμμετέχοντες βιολιστές, μία ώρα τον καθένα, μπροστά σε εκστατικό ακροατήριο, με ελεύθερη μάλιστα είσοδο! Οργανωτής για τέταρτη χρονιά το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες του κ. Κωστή Γαϊτάνου, πιανίστα, μουσικολόγου, παιδαγωγού, που ιδρύθηκε το 1999, με συνεργάτιδα τη μουσική του οικογένεια! Το Σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και έγινε στο κεντρικό κτίριο στην Πανεπιστημίου. Πρέπει να σημειωθεί πως τίμησαν αυτή την υψηλή μουσική διδασκαλία οι πρέσβεις των χωρών που βιολιστές συμπατριώτες τους επελέγησαν από τον Λεωνίδα Καβάκο και έπαιξαν μπροστά στο ακροατήριο δύσκολα κομμάτια, ειδικά για να ακολουθήσει η διδασκαλία του διεθνούς φήμης Ελληνα σολίστα Λεωνίδα Καβάκου. Ηταν οι πρέσβεις της Ολλανδίας κ. Jan Versteeg, της Αυστρίας κ. Alexander Wojda, της Ιαπωνίας κ. Masuo Nishibayashi και της Ισπανίας κ. Alfonso Lucini Mateo.
Πρέπει να σημειωθεί πως τις άλλες χρονιές το Σεμινάριο εκτός από βιολονίστες είχε και Μουσική Δωματίου, αλλά εφέτος επικεντρώθηκε στο βιολί, με μόνον δύο μουσικούς σε μία συμμετοχή για Μουσική Δωματίου, οι οποίοι είναι ο Tibor Gyenge, βιολί, από την Ουκρανία και η Emi Munakata, πιάνο, από την Ιαπωνία. Τα ονόματα των 16 συμμετεχόντων, στο βιολί, είναι τα ακόλουθα: Lyudmyla Krasnyuk, Ουκρανία, Κατερίνα Χατζηνικολάου, Ελλάς, Pablo Quintanilla, Ισπανία, Mariya Shamshina, Ρωσία, Shin Sihan, Ολλανδία, Mariya krasnyuk, Ουκρανία, Νικόλαος Μαυρίδης, Ελλάς, Hong Kiu Mak, Κίνα, Αrata Yumi, Ιαπωνία, Fabrizio Falasca, Ιταλία, Paul Hauer, ΗΠΑ, Emma Roijackers, Ολλανδία, Maarja Helen Oserov, Εσθονία, Svenja Staats, Ολλανδία, David Petrlik, Γαλλία, Natalia Ladstatter, Αυστρία.
Στο πιάνο συνόδευσε τους 16 συμμετέχοντες η Ai Motohasi, Γιαπωνέζα που ζει στην Αθήνα.

Απόηχος εντυπώσεων

Πρώτα, μερικές σκέψεις που σίγουρα κάνει ο κάθε αναγνώστης. Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου εάν γινόταν αυτό το Σεμινάριο, με τον διεθνούς φήμης σολίστα του βιολιού Λεωνίδα Καβάκο να διδάσκει σολίστες και μαθητές ωδείων και σχολών, Ελληνες και ξένους, με ακροατήριο, και μάλιστα στην Ακαδημία Αθηνών, θα ήταν το μουσικό θέμα για κάλυψη, τουλάχιστον στον Τύπο που θεωρείται το σοβαρότερο μέσον μέσα στην πλημμυρίδα των φωτογραφιών και γραφόμενων του Διαδικτύου! Η «Καθημερινή», με το «Σημειωματάριο» της 2ης σελίδας, και χάρις στους «Μουσικούς Ορίζοντες» που έστειλαν το πρόγραμμα και πρόσκληση για τον Τήλεφο, έδωσε εγκαίρως την είδηση, στο φύλλο της Πέμπτης 7 Μαΐου 2015. Το Σεμινάριο έγινε με συρροή συμμετοχών, γλυκύτατος δάσκαλος ο Λεωνίδας Καβάκος άκουσε την κάθε ερμηνεία και δίδαξε ορισμένα σημεία, έπαιξε και ο ίδιος – μια αξέχαστη μουσική εμπειρία, όχι μόνο για τους βιολιστές, που θα ’χουν να θυμούνται τον σταθμό αυτόν της καριέρας τους, αλλά και για το ακροατήριο! Το ότι το Σάββατο 23 Μαΐου, το βράδυ, ήταν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού της «Γιουροβίζιον» από τη ΝΕΡΙΤ δεν πρέπει να ’ναι η αιτία που δεν είδαμε ή ακούσαμε ή διαβάσαμε κάτι γι’ αυτό το Σεμινάριο! Η Λεωνόρα Γαϊτάνου, πιανίστα, τσελίστα και τραγουδίστρια της μουσικής οικογένειας που ανοίγει, με επιτυχία, τους «μουσικούς μας ορίζοντες», κράτησε μερικές εντυπώσεις από το ακροατήριο, που φωτίζουν το όλο θέμα. Ας τις διαβάσουμε, λοιπόν, είναι η Ηχώ της εξαιρετικής αυτής μουσικής εκδήλωσης.

Σκέψεις ακροατών

• «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Καβάκο που μοιράζεται την τεράστια μουσική του γνώση. Εμένα, ως μη ειδικό στο κοινό, μου έχει δείξει μονοπάτια μέσα στο μυστήριο που λέγεται μουσική. Με έχει διδάξει τον τρόπο να ακούω. Ετσι, σας ευχαριστώ, κ. Καβάκο, και ευχαριστώ το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες που μάς έδωσε αυτή την ευκαιρία», Χάρι Σιχάν, ακροατής από την Ολλανδία.

• «Ευχαριστούμε το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες για την άψογη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Σεμιναρίου Βιολιού, για το ξεχωριστό τριήμερο που περάσαμε στον πανέμορφο χώρο της Ακαδημίας Αθηνών! Ενα παγκόσμιο μουσικό γεγονός με μικρούς και μεγάλους σολίστ από όλο τον κόσμο, καθοδηγούμενοι από τον εξαιρετικό καλλιτέχνη και διδάσκαλο Λεωνίδα Καβάκο!», Ελληνίδα ακροάτρια.

• «Ηταν ένα τριήμερο εξαιρετικό, ένα παγκόσμιο μουσικό γεγονός από σολίστ από όλο τον κόσμο, καθοδηγούμενοι από τον μεγάλο, αριστουργηματικό Καβάκο, σε μία υπέροχη αίθουσα, στην Ακαδημία, και βέβαια, για μία ακόμα φορά τα ΜΜΕ έκλεισαν αυτιά, μάτια, στόματα, ντροπή, και κυριάρχησε η Eurovision».

• «Ο ίδιος ο κ. Καβάκος ευχαριστεί εξαιρετικά το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες για την άψογη και πολύ υψηλού επιπέδου διοργάνωση, την Ακαδημία Αθηνών, που άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά σ’ ένα τόσο σημαντικό για τη χώρα μας γεγονός, τους συμμετέχοντες που τίμησαν το Σεμινάριο και ταξίδεψαν έως και από πολύ μακριά για να παρευρεθούν, και φυσικά το κοινό που ήταν εκεί και στήριξε από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από την Ινδία, το Λονδίνο και τη Γερμανία. Η μουσική δεν έχει σύνορα, ούτε φραγμούς. Είναι η παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους λαούς».

• «Ο θεός Απόλλωνας μας καλωσόρισε με τη λύρα του έξω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη ευλογία από το να παραστέκει σ’ αυτό το σημαντικότατο γεγονός για τα ελληνικά μουσικά και εκπαιδευτικά δεδομένα, ο ίδιος ο θεός της μουσικής με τη λύρα του και δίπλα του η θεά Αθηνά να μεταδίδει τη σοφία της;».

Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου