Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Προμηθέας: Βασίλειος Ασημακόπουλος, μπάσος
Στο κατάμεστο Θέατρο Mamie Fay Auditorium στην Αστόρια της Νέας Υόρκης παρουσιάσθηκε το Λυρικό Δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων πριν από λίγες ημέρες.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό καθώς ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού Συνθέτη κ. Παναγιώτη Καρούσου, έργο βασισμένο στην ομώνυμη Τραγωδία του Αισχύλου, ήταν η πρώτη όπερα στην ιστορία που ταξίδεψε για πρώτη φορά στο εξωτερικό από την Ελλάδα.
Το έργο είχε ξαναπαρουσιαστεί όπως είπε ο συνθέτης στην ομιλία του το 2008 στην Νέα Υόρκη με την Συμφωνική Ορχήστρα Αστόρια.
Συμμετείχαν: στο ρόλο του Προμηθέα ο μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος όπου μάγεψε τους ομογενείς με την μοναδική ερμηνεία του, στους ρόλους της Ιούς και Θεάς Αθηνάς η πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η αξεπέραστη σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, στους ρόλους του Ωκεανού και Ερμή ο άξιος τενόρος Αναστάσιος Στέλλας, και στους ρόλους της Βίας και Ωκεανίδας η υπέροχη σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου. Συνόδεψαν η Δανάη Κιουπούρογλου στο φλάουτο, ο Δημήτρης Σιδερής στο όμποε, και η πιανίστα της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης YinJia Lin. Την σπουδαία σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια είχε αναλάβει ο πρωταγωνιστής της όπερας κύριος Βασίλειος Ασημακόπουλος.
Ειρήνη Κώνστα, Βασίλειος Ασημακόπουλος
Οι καλλιτέχνες καταχειροκροτηθήκαν από το ενθουσιώδες ακροατήριο της Νέας Υόρκης, και οι ομογενείς υποσχεθήκαν να παρουσιάσουν το έργο στο Καρνεγκι Χωλ του χρόνου.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τιμώντας τους συντελεστές του έργου παρουσία του Κύπριου Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) κ. Γεωργίου Χριστοφίδη τόνισε χαρακτηριστικά «Πρόκειται για μία αξέχαστη Παράσταση που κάνει υπερήφανο τον Ελληνισμό. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελληνική Όπερα καθώς για πρώτη φορά το έργο του Αισχύλου έφτασε στην καρδιά του κόσμου προωθώντας την Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας μας».
Την διεξαγωγή του λυρικού δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου ανέλαβαν οι Οργανισμοί: Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, Ομοσπονδία Κεφαλληνών και Ιθακησίων "Οδυσσεύς", Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νεολαίας Νέας Υόρκης, Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, Οργανισμός Ελληνική Παιδεία Αμερικής, και Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής. Στο τέλος της παράστασης ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης βράβευσε τους καλλιτέχνες,  Βασίλειος Ασημακόπουλος, Παναγιώτης Καρούσος, Ειρήνη Κώνστα, Αναστάσιος Στέλλας, Μαρία Λυμπεράκου, Δανάη Κιουπούρογλου, Δημήτρης Σιδερής, YinJia Lin, και τους οργανωτές, Νικόλας Μπάρδης, Κώστας Βαγγελάτος, Γιώργος Κίτσιος, ιερέας π. Γεράσιμος Μπάλας. Η όπερα έγινε προς Συμπαράσταση και Υποστήριξη στους Σεισμόπληκτους της Κεφαλληνίας ενώ κατά την διάρκεια της Παράστασης προβλήθηκε βίντεο από τους σεισμούς της Κεφαλληνίας. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  http://www.unescopireas.gr/el/deltia-tupou/1591-2014-03-26-19-01-43.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου