Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ελλάδα, Επανάσταση 1821 και εμείς ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Μητροπολίτη Σωτηρίου



Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια γράφτηκαν τουλάχιστον 1000 χρόνια π.Χ. Τίποτε μέχρι σήμερα δεν έχει γραφτεί να τις επισκιάσει και να τις ξεπεράσει.
Ο καθηγητής μου της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, το 1963 συνεχώς επαναλάμβανε, «Η Φιλοσοφία ούτε ένα βήμα δεν έχει κάνει πέρα από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη».
Το ιδανικό πολίτευμα κάθε πολιτισμένης χώρας σήμερα, είναι η Δημοκρατία, δημιούργημα και αυτό της αρχαίας Ελλάδας.
Ο Κάρτερ Κλαρκ, στρατηγός της Αμερικής στον πόλεμο της Κορέας, λέγει: «Στο West Point -Σχολή Ευελπίδων Αμερικής- και σήμερα διδάσκεται σαν τακτικό μάθημα, η τακτική την οποία εφήρμοσε στις μάχες ο Μέγας Αλέξανδρος».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που σήμερα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρωπότητα, γεννήθηκαν και αυτοί στην αρχαία Ελλάδα.
Καμία αυτοκρατορία δεν έζησε χίλια χρόνια, όπως έζησε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Είναι ζήτημα ιστορικής μελέτης, αλλά φαίνεται πως η χλιδή και η καλοπέραση στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία εχάλασαν τον Έλληνα. Τεμπέλιασε. Έχασε τα ιδανικά του. Έχασε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έχασε την ελευθερία του. Σκλαβώθηκε.
Για 400 χρόνια έζησε σκλάβος. Εξαθλιώθηκε. Η απάνθρωπη Οθωμανική Αυτοκρατορία τον ξέγραψε. Τον ξέγραψαν και σχεδόν όλοι οι άλλοι λαοί. Δεν τον ξέγραψε όμως ο Θεός. Ο ίδιος ο Έλληνας δεν ξέγραψε τον εαυτό του. Σαν την σπίθα κρυμμένη στην στάχτη, κρυβόταν μέσα του το ελληνικό του μεγαλείο. Εξαθλιωμένος. Εγκαταλελειμμένος. Κλειστές όλες οι πόρτες των δυνατών. «Δεν ειν’ εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί». Ομως «ήλθε εις εαυτόν».
Ο Έλληνας συλλογίστηκε και είπε: «Από το να ζω σκλάβος είναι καλύτερα να μη ζω». «Να ζης ή να μη ζης». Απεφάσισε και φώναξε. «Eλευθερία ή θάνατος». Αψήφισε τα πάντα. Εφήρμοσε το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» και δημιούργησε το θαύμα της Επανάστασης του 1821. Αμείφθηκε με την ελευθερία του. Με την απόκτηση ελεύθερης πατρίδας. Με την ελληνική σημαία να κυματίζει στη Ακρόπολη. Το απ’αιώνων αυτό θαύμα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ο όπου γης Έλληνας σήμερα γιορτάζει το θαύμα της Επανάστασης του 1821 και ζη την ελευθερία του.
Ο Θεός δεν εγκατέλειψε ποτέ τον Έλληνα. Γιατί και ο Έλληνας δεν εγκατέλειψε τον Θεό. Οι πανουργίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν μπόρεσαν να εξισλαμίσουν τον Έλληνα. Οι Ελληνες του 1821 πολέμησαν, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία».
Γιόρταζαν τον ευαγγελισμό της Παναγίας. Η Παναγία Παρθένα τους συντρόφευε πάντα και προσεύχονταν στον Θεό για τον Ελληνα.
     «Κοίτα στη γη τους χριστιανούς
     που μ’άπειρη λατρεία
     εμέ γιορτάζουν σήμερα
     πόση σκλαβιά πλακώνει»
Την προσευχή της πανάχραντης Μητέρας του Χριστού μας, του αληθινού Θεού, του αληθινού Μεσσία, του μόνου Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου, άκουσε ο Θεός και βοήθησε τους Ελληνες και επανέκτησαν ελευθερία, πατρίδα και ελεύθερα να ζουν την ορθόδοξη πίστη τους.
Στο νέο ελληνικό κράτος η ελευθερία και η δημοκρατία είχαν σκαμπανεβάσματα. Πέρασαν κρίσεις πολλές. Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Μικρασιατική καταστροφή. Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Εμφύλιος σπαραγμός. Δικτατορίες. Οικονομικές κρίσεις. Με τα επιτεύγματα του ελληνικού στρατού στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έλαμψε το μεγαλείο του Έλληνα. Μεσουράνησε η δόξα της Ελλάδας.
Γιορτάζοντας σήμερα τη δόξα της Επανάστασης του 1821, ο απανταχού Έλληνας πρέπει να σκέφτεται όλα αυτά. Να σκέφτεται ποια είναι η Ελλάδα. Ποιος είναι αυτός. Ποια είναι η κληρονομιά του. Ποια είναι η σημερινή κατάστασή του. Ποιο είναι το μέλλον του. Ποιο είναι το καθήκον του. Αυτά πρέπει να σκέφτεται και να εργάζεται ο κάθε Έλληνας. Κι εμείς οι Έλληνες ομογενείς στον Καναδά.
­Καλώ όλους σας να γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου, 1821 με Δοξολογίες. Με ευχαριστίες. Με παρελάσεις. Με άλλες γιορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και με τις σκέψεις να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, πού πρέπει να πάμε και με το σύνθημα να γινόμαστε πάντοτε καλύτεροι. Να θυμόμαστε πάντα, πως αν ο Θεός δεν είχε υπογράψει την ελευθερία της Ελλάδας, δεν θα είμεθα σήμερα ελεύθεροι. Οι Έλληνες του 1821 πολέμησαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία». Εμείς να γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου 1821 εκτιμώντας τις θυσίες των προγόνων μας. Ζώντας ελεύθεροι. Ζώντας τη ορθόδοξη πίστη μας. Κρατώντας την ψυχή μας και την καρδιά μας ελληνική, ορθόδοξη και αμόλυντη.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου