Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ ΧΟΡΟΣ – ΣΕΡΡΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ - ΤΗΝ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.‏

Εκατοντάδες πολιτών συμμετείχαν στο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Πυρρίχιος Χορός – Σέρρα. Ένα μνημείο Προφορικής και Άυλης κληρονομιάς της UNESCO» που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού.
Ο αρχαιότερος Πολεμικός Χορός της Ελλάδας, ο Πυρρίχιος ή Σέρρα ως Προφορική και Άυλη Κληρονομιά του τόπου μας αποτελεί έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία. Οι λόγοι που συντελούν ώστε ο Πυρρίχιος χορός να πληρεί όλα τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς ήταν ο κεντρικός θεματικός άξονας του Συνεδρίου. Τον κύκλο ομιλιών άνοιξε με την εισήγησή του ο Ερευνητής Λαογραφίας κ. Γιώργος Χατζηελευθερίου η οποία ως θέμα είχε τον «Πυρρίχιο Χορό – Σέρρα». Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Χατζηελευθερίου τόνισε «Στην εισήγησή μου θα ακολουθήσω τη ρήση του μεγάλου Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη, που λέει: «Αν κανείς θελήσει να εξετάσει τα πράγματα κατά τη γένεσή τους, σίγουρα θα έχει γι αυτά, ολοκληρωμένη αντίληψη. […] Στους Πόντιους δίδεται άτυπα μεν πραγματικά δε, η τιμή και το προνόμιο της διαφύλαξης και μεταλαμπάδευσης της ιερής αυτής Ελληνικής προγονικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό έχουμε αναφέρετο δικαίωμα να διαλαλούμε: ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 3000 ΧΡΟΝΩΝ».
Σειρά είχε ο Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης με τίτλο ομιλίας «Η σημασία του Ποντιακού Ελληνισμού». Ο κ. Μικρογιαννάκης αναφέρθηκε στην πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα βάθη αιώνων, στα χαρακτηριστικά του, στα ήθη έθιμα και την Ποντιακή Παράδοση καθώς και την ανεξίτιλη σφραγίδα του στην Ελληνική Ιστορία.
Εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν και ο Πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS, Γραμματέας της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατείου Αθλήματος Δρ. Αθανάσιος Νακάσης
ο οποίος και εστίασε στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» με την «Περίπτωση του Πυρριχίου Χορού». Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε «O χορός αποτελεί μια από τις πρωιμότερες εκφάνσεις της τέχνης, βασικό στοιχείο πολλών πολιτισμών, με αρκετές ωστόσο παραλλαγές λόγω των διαφορετικών σε κάθε περίπτωση θρησκευτικών και κοινωνικών επιδράσεων και καταβολών. Στην αρχαία Ελλάδα ο χορός είχε κατεξοχήν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Παράλληλα ήταν και μέσο λατρείας, που δεν έλειπε από καμία θρησκευτική τελετή. […] Η σύνδεση του Πυρρίχιου χορού με την αρχαία ελληνική παράδοση τεκμαίρεται από πληθώρα φιλολογικών πηγών (δεν είναι τυχαίο ότι μίλησαν γι' αυτόν ο Όμηρος, ο Σωκράτης, ο Λυσίας, ο Πλάτων, ο Ξενοφών, ο Λουκιανός, και στα νεότερα χρόνια ο Λόρδος Βύρων, ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Μενέλαος Λουντέμης. και πολλοί άλλοι). Ακόμα τεκμαίρεται από απεικονίσεις σε διάφορα έργα τέχνης (γλυπτά, αγγειογραφία κτλ), ενώ η επιβίωσή του ανά τους αιώνες, από γενιά σε γενιά, καθώς κι η ένταξή του με τη μορφή του ποντιακού χορού σέρα στη σύγχρονη κοινωνική ζωή, κατατάσσουν τον Πυρρίχιο στον κατάλογο με τα αγαθά της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς ». 
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης στην εισήγησή του τόνισε «Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην Ελληνική Ιστορία. Ο Πυρρίχιος Χορός ή Σέρρα πληρεί αδιαμφισβήτητα τα κριτήρια ένταξης στον Κατάλογο Προφορικής και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς είναι ο αρχαιότερος πολεμικός χορός, έχει διασωθεί για αιώνες και χαρακτηρίζει την Ελληνική παράδοση».
Η Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κα Χριστίνα Χαφουσίδου
μετέφερε το μήνυμα που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Παρχαρίδης στο οποίο και ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο Ποντιακός Ελληνισμός περνώντας από δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης κατάφερε να διατηρήσει την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του αφήνοντας μία τεράστια Πολιτιστική Κληρονομιά όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Υφήλιο».
Από το Συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείψει και χορευτική παρουσίαση του Πυρριχίου Χορού από το Χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού - Μουσική επιμέλεια: κ. Δημήτρης Καρασαββίδης με την ορχήστρα του.
Ενώ το χορευτικό συγκρότημα «Το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα Λεωνίδας» παρουσίασε την αρχαία κινησιολογία του Πυρριχίου Χορού ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου