Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ‏

Η ψυχή του Ψηλορείτη, ο μεγάλος μας Μουσικός, Συνθέτης και Ερμηνευτής Ψαραντώνης έδωσε μία εξαιρετική Συναυλία με την στήριξη του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Μελίνα Μερκούρη» την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014.
Μικροί και μεγάλοι παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο συναισθημάτων που προκαλεί σε κάθε του ερμηνεία ο Πρέσβης της Κρητικής Μουσικής στο εξωτερικό Ψαραντώνης, κατά κόσμον Αντώνης Ξυλούρης, αδελφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη. Τα «Θ’ ανεβώ στον ουρανό (Πετροπέρδικα)», «Η τίγρη», «Πότε θα κάμει ξαστεριά» ήταν μερικά από τα τραγούδια που ερμήνευσε με την λύρα του ο Ψαραντώνης με την συνοδεία του Νεκτάριου Κοντογιάννη στο λαούτο.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τίμησε τον Ψαραντώνη για την σπουδαία προσφορά του στην Μουσική υπογραμμίζοντας «Ο συγκλονιστικός παλμός που μεταδίδει με κάθε του δοξαριά, η άγρια ομορφιά της χροιάς της φωνής του, οι μοναδικές συνθέσεις του, το ξεχωριστό χρώμα που δίνει στα ριζίτικα τραγούδια καθώς και η ταπεινή του στάση είναι στοιχεία που συνθέτουν την ανεκτίμητη αξία του Ψαραντώνη. Πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο όχι μόνο της Παραδοσιακής Κρητικής αλλά και της Παγκόσμιας Μουσικής πραγματικότητας. Η Μουσική του Ψαραντώνη πληρεί τα κριτήρια ένταξης στον κατάλογο των μνημείων προφορικής και άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».
Η Συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου από τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας με τον τίτλο: “the Openmind project”.
Την Συναυλία τίμησαν με την αιγίδα τους ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου