Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΙΣ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής
Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Οδυσσεύς”
Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νεολαίας Νέας Υόρκης
Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης
Οργανισμός Ελληνική Παιδεία Αμερικής
Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής
Υπό την αιγίδα της UNESCO USA παρουσιάζουν την όπερα του

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
Προς Συμπαράσταση και Υποστήριξη στους Σεισμόπληκτους της Κεφαλληνίας
Συμμετέχουν:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος
Βία/Ωκεανίδα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Συνοδεύουν:
Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο - Δημήτρης Σιδερής, όμποε - YinJia Lin, πιάνο
Σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια Βασίλης Ασημακόπουλος
Guests of Honor: Guy Djoken and Ioannis Maronitis (UNESCO USA)
Θα παρουσιαστεί βίντεο από τους σεισμούς της Κεφαλληνίας

MAMIE FAY AUDITORIUM
21-21 DITMARS BOULEVARD, QUEENS, NY 11105
ΚΥΡΙΑΚΗ  9 ΜΑΡΤΙΟΥ ώρα 5:00μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μονόπρακτη λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου
Ο μύθος του Προμηθέα πάντα επίκαιρος και διδακτικός φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο μπροστά στο δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία, ή στην παθητική καταστροφική στάση. Ο Προμηθέας κλέβει την Φλόγα της Γνώσης που ήταν προνόμιο των Θεών, από τον Όλυμπο και την φέρνει στους ανθρώπους. Για την πράξη του αυτή ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς. Ο Δίας προστάζει τον Ήφαιστο να τον δέσει με αλυσίδες σε έναν βράχο στον Καύκασο.
Η όπερα Προμηθέας είναι βασισμένη στην Τραγωδία του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης, σε λιμπρέτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου πάνω στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας (σε μια παραλλαγή του μέσω του Χριστιανισμού), το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας.
Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης
Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, διαπρέπει στον Καναδά από τον οποίο έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη. Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Πρόσφατα η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ε. Καλκάνη παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα την Συμφωνία Νο.4 «Earth» του Π. Καρούσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου