Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ενδυματολογικές συνήθειες, μόδα και σώμα στα πρόθυρα της επανάστασης. Συζητούν: 'Ολγα Ευαγγελίδου, Αθηνά Μποζίκα


2021/1821: ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ. Διοργάνωση ΤWIXTlab/KEAE.
Για το link στο zoom γράψτε εγκαίρως μέηλ στο twixtlab@gmail.com
3ος διάλογος: «Ενδυματολογικές συνήθειες, μόδα και σώμα στα πρόθυρα της επανάστασης»
Οι λέξεις «ενδυμασία», «μόδα» και «επανάσταση» ενδεχομένως να προκαλούν συνειρμικά μια αντίφαση καθώς, κοιτώντας κανείς πίσω σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, δεν θα ήταν περίεργο να υποθέσει ότι δεν υπάρχει καιρός για επιλογή και προτιμήσεις στην ενδυμασία. Ωστόσο, καλώς ή κακώς αυτή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης καθημερινότητας. Πώς όμως μπορούμε να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε ενδυματολογικά στοιχεία προερχόμενα από τέτοιες περιόδους αναβρασμού; Μπορεί κανείς να μιλήσει για «μόδα» στις φορεσιές και τα άλλα ενδυματολογικά στοιχεία του ελλαδικού χώρου των αρχών του 19ου αιώνα; Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια μελέτη, προσπερνώντας την έννοια της «παραδοσιακής φορεσιάς»; Ποιο είναι το υλικό από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε και πώς μπορούμε σήμερα να προσεγγίσουμε το ρουχισμό αυτής της εποχής; Τέλος, τι μπορούμε να μάθουμε, μαθαίνοντας για το ρουχισμό; Λαμβάνοντας υπόψιν την άρρηκτη σχέση του σώματος με το ρούχο, μπορούμε μελετώντας το ρούχο να μάθουμε για το σώμα; Κι ακόμη περισσότερο, μελετώντας τις ιδιαίτερες μορφές που αυτό λαμβάνει στην εκάστοτε ιστορική εποχή, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να εξαγάγουμε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τις ενσώματες υποκειμενικότητες και τους τρόπους με τους οποίους η ιστορία «εγγράφεται» στο σώμα;
Η Όλγα Ευαγγελίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Από το 2017 είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από το 2019 λαμβάνει υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (2η Προκήρυξη Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψηφίους Διδάκτορες). Η διδακτορική διατριβή της, με επιβλέπουσα την Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας Άντα Διάλλα, επικεντρώνεται στην ιστορία της ενδυμασίας και τα πρότυπα ομορφιάς στα νησιά του Αιγαίου στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Έχει συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές επιστήμες (2017-2019). Είναι απόφοιτη του Εικαστικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (2006-12). Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (2014-16) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση (2015-16). To 2012-2014 φοίτησε στο τμήμα μόδας της Royal Academy of Fine Arts στην Αμβέρσα. Το 2019 έλαβε το βραβείο από την Artworks (2ο πρόγραμμα υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος) ενώ το 2011 διακρίθηκε με το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό νέων σχεδιαστών μόδας (Next Generation) στο 14o Athens Fashion Week.
Η Αθηνά Μποζίκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και τελειόφοιτη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επικεντρώνεται ερευνητικά στην κοινωνική θεωρία της ψηφιακότητας, στο ζήτημα της ενσώματης υποκειμενικότητας στον ψηφιακό χώρο και τη φεμινιστική θεωρία. Έχει απασχοληθεί ερευνητικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακό Αρχείο 1821» και είναι βοηθός της επιστημονικής γραμματείας στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες καθώς και υπεύθυνη συντονισμού της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΚΕΑΕ.
Εικόνα: ‘Ολγα Ευαγγελίδου, 2021, ακουαρέλα, τέμπερα και μολύβι σε χαρτί, 21× 29εκ.

Online Event
Thursday, January 28, 2021 at 7 PM UTC+02 – 9 PM UTC+02
Price: Free · Duration: 2 hr
Public Anyone on or off Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου