Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

«21 ομιλίες για το ’21» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
 Ο Αγώνας του ’21 δοκιμάστηκε σε πολλά επίπεδα: πολεμικά, ιδεολογικά, πολιτικά, διπλωματικά, κοινωνικά. Έδειξε πείσμα και αντοχή και κατέληξε νικηφόρος με τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο - του εθνικού κράτους με το όνομα Ελλάς, το 1830. Το μέγεθος των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που προέκυψαν από τη μακρόχρονη δράση και τις εξελίξεις επιτρέπει στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας να θεωρείται Επανάσταση.

Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα έχει δομηθεί ο κύκλος ομιλιών με τίτλο «21 ομιλίες για το ’21». Κατά τη διάρκεια του κύκλου αυτού, είκοσι διδάσκοντες και διδάσκουσες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις είκοσι μία ομιλίες τους, θα επιχειρήσουν να αναλύσουν το πλαίσιο, να ερμηνεύσουν τα γεγονότα, να διαφωτίσουν τις εξελίξεις ούτως ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η σημασία των πολλών παραμέτρων της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτής που, διακόσια χρόνια πριν, γέννησε το ελληνικό κράτος θέτοντας τις βάσεις τής μέχρι σήμερα πορείας του.
Aπό το Τμήμα μας συμμετέχουν με ομιλίες: Άννα Ταμπάκη, Ομ. Καθηγήτρια: «Ιδεολογικές και αισθητικές αφετηρίες του προεπαναστατικού θεάτρου. Η συμβολή του στην Επανάσταση του ’21» (3 Φεβρουαρίου) και Άννα Καρακατσούλη, Αν. Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού: «Η Ευρώπη και ο κόσμος στο α ́ ήμισυ του 19ου αιώνα» (17 Φεβρουαρίου 2021).
Υπεύθυνη των 21 ομιλιών για το ́21: καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου
Oι ομιλίες θα διεξάγονται διαδικτυακά ημέρα Τετάρτη, ώρα 19.00
Σύνδεση: https://uoa.webex.com/uoa/onstage/g.php... Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου