Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ένα ψηφιακό αρχείο για το 1821: αναζήτηση – οπτικοποίηση και οι τύχες του απρόσμενου. Συζητούν: Δ.Βαλατσού, Ι.Πεντάζου, Α.Ψυχούλης


2021/1821: ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ. Διοργάνωση ΤWIXTlab/KEAE.
Για το link στο zoom γράψτε εγκαίρως μέηλ στο twixtlab@gmail.com
2ος διάλογος: Ένα ψηφιακό αρχείο για το 1821: αναζήτηση – οπτικοποίηση και οι τύχες του απρόσμενου.
Στη συζήτηση θα παρουσιαστεί το «Ψηφιακό Αρχείο 1821» και θα τεθούν ερωτήματα που αφορούν στο μετασχηματισμό των ερευνητικών πρακτικών αλλά και στην προσέγγιση ενός ιστορικού συμβάντος όπως η «Ελληνική Επανάσταση» μέσα από τη χρήση ενός ψηφιακού αρχείου.
Πώς μεταβάλλει η έρευνα μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο την προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς συνδέονται πρακτικές οπτικοποίησης του αρχείου αλλά και του περιβάλλοντος έρευνας με την έρευνα αλλά και την ιστορική σκέψη; Πώς συνδέονται πρακτικές όπως η «αναζήτηση» με την ανάδειξη νέων ερευνητικών ερωτημάτων αλλά και με πολιτικές της μνήμης; Τι μετασχηματισμούς στην προσέγγιση του παρελθόντος επιφέρει ένα αρχείο ανοικτό στο δημόσιο χώρο και σε κατάσταση διαρκούς (ανα)συγκρότησης;
Δέσποινα Βαλατσού, ιστορικός. Επιστημονική Γραμματέας και Υπεύθυνη Διοικητικής Οργάνωσης στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «Ψηφιακό Αρχείο 1821». Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εξής: ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες (digital humanities), ψηφιακή ιστορία (digital history), δημόσια ιστορία και πληθοπορισμός (crowdsourcing), σπουδές της μνήμης.
Ιουλία Πεντάζου, ιστορικός. Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «Ψηφιακό Αρχείο 1821». Έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα για τη διδασκαλία της ιστορίας σε ψηφιακό περιβάλλον, την οπτικοποίηση του παρελθόντος και τους τρόπους αναπαράστασης της ιστορίας σε ψηφιακές εφαρμογές. Συγγραφέας του βιβλίου Ιστορία σε έκθεση/πρακτικές ψηφιακού σχεδιασμού (ΕΑΠ 2019).
Αλέξανδρος Ψυχούλης, εικαστικός. Καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στο χώρο, ζωγραφική, γλυπτική και animation. Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Biennale της Βενετίας.
Online Event
Thursday, January 21, 2021 at 7 PM UTC+02 – 9 PM UTC+02
Price: Free · Duration: 2 hr
Public Anyone on or off Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου