Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν με κάμερα κινητού πάνω από το προσοφθάλμιο 25mm με τηλεσκόπιο SkyWatcher Dobsonian 8,αποδίδοντας μεγέθυνση περίπου 48x. Το εύρος της ορατής κόμης μέσα από το προσοφθάλμιο υπερβαίνει τις 2 μοίρες.
Ο κομήτης φαίνεται πολύ εύκολα στο βορειοανατολικό ουρανό από τις 5 το πρωί, ενώ σταδιακά θα μεταβεί και στο βορειοδυτικό τις επόμενες ημέρες. Με την ανάρτηση αυτή αναφέρω επίσης και τον εύκολο εντοπισμό του δια γυμνού οφθαλμού από βορειοδυτικό προάστιο της Αθήνας (Καματερό), με ορατή κόμη έως και 1 μοίρα σε μήκος (περίπου όσο η πανσέληνος) που εκτείνεται προς τα δυτικά ('κατακόρυφα' και αντίθετα από την ανατολή). Βέβαια συνίσταται πρώτα ο εντοπισμός του με κιάλια, τα οποία προσφέρουν μοναδικό θέαμα (παρατηρήθηκαν λαμπερός πυρήνας και εύκολα ορατή ουρά, πάνω από 3 μοίρες μήκος με 7x50 στην πόλη - σε επαρχιακούς ουρανούς μπορεί να φαίνεται και ακόμα πιο πολύ) - ακόμα και μέσα από ερευνητές τηλεσκοπίων. Εάν η λαμπρότητά του παραμείνει γύρω στο 2ο μέγεθος και στον δυτικό ουρανό, τότε θα προσφέρει ένα αξιοπρεπές θέαμα μετά από τόσα χρόνια απουσίας κάποιου φωτεινού κομήτη από τους ουρανούς μας !
Δημήτρης Πανούσης
Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες αλλά και λεπτομερείς χάρτες εντοπισμού του κομήτη τις επόμενες ημέρες, παρατίθενται τα ακόλουθα links :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου