Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΥΤΕΡΑΣ_Ν. Γκόγκολ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ

ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ 
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΑΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ !!!
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ
15η προτεινόμενη παράσταση –
 «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ»,
Νικολάι Βασίλιεβιτς ΓΚΟΓΚΟΛ
Μόσχα, 15 Ιουλίου 2020
Αγαπητοί φίλοι,
Όσο μένουμε σπίτι, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και το γνωστικό μας πεδίο, παραμένουμε σε φόρμα, μυούμεθα στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζουμε ένα νέα εγχείρημα, την παρακολούθηση, στην ελληνική, των εξαιρετικών παραστάσεων του αξιολογότατου προγράμματος της  «EΡT» Тο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ.
Το ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της «ΕΡΤ». Επί 16 χρόνια, από το 1976 έως το 1992, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα περισσότερα από 500 θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που απευθύνονταν στο κοινό που διψούσε για καλό θέατρο, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, κυρίως το κοινό της επαρχίας. Πρόκειται για σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
2020-07-15_11-46-03
Στο πλαίσιο του καινούριου μας αυτού εγχειρήματος, ως δέκατη πέμπτη παράσταση, επιστρέφοντας στο ρωσικό κλασσικό ρεπερτόριο, προτείνουμε στο κοινό μας να παρακολουθήσει την παράσταση  «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ.
2020-07-15_11-46-23
Ο Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ ( Мико́ла Васи́льович Го́голь, Ρωσικά: Николай Васильевич Гоголь, 1 Απριλίου 1809 - 4 Μαρτίου 1852) ήταν Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Έγραψε πολλά διηγήματα, κορυφαίο του έργο το μυθιστόρημα «Νεκρές ψυχές», θεατρικά έργα - από τα καλύτερα του παγκόσμιου δραματολογίου, όπως «Ο επιθεωρητής», καθώς και κάποια ποιήματα. Τα έργα του συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ρωσικής ρεαλιστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και θεωρείται εφάμιλλος μεγάλων συγγραφέων όπως οι Λέων Τολστόι, Ιβάν Τουργκένιεφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κι ο ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν.
Αναλυτικότερα για τον συγγραφέα https://el.wikipedia.org/wiki/Νικολάι_Γκόγκολ
Η υπόθεση του έργου:
Ο ήρωας Ποπρίστσιν, ένας ασήμαντος δημόσιος υπάλληλος σ΄ένα υπουργείο στην Πετρούπολη του 19ου αιώνα, ερωτεύεται με πάθος την κόρη του διευθυντή του. Μη βρίσκοντας ανταπόκριση, καταπιασμένος φοβερά από μια εφιαλτική γραφειοκρατία και προσπαθώντας να υπερβεί την ασήμαντότητά του, καταφεύγει στην τρέλλα αποφασίζοντας να γίνει βασιλιάς της Ισπανίας! Βρίσκεται στο ψυχιατρείο με παραλήρημα μεγαλείου, όπου και γράφει το ημερολόγιό του μ΄έναν εξαιρετικά γλαφυρό και κωμικοτραγικό τρόπο.
 2020-07-15_11-56-29
Το «Ημερολόγιο ενός τρελού» αποτελεί ένα καθαρά συμβολικό διήγημα του Γκόγκολ, που δείχνει την τρέλα και το θάνατο ως φυσικό επακόλουθο του κοινωνικού αδιέξοδου. Όλα μέσα στο έργο του αιωρούνται, κινούνται πολυδιάστατα αλλά ειναι πραγματικά. Αντανακλώντας τη μυστηριακή προσωπικότητα του συγγραφέα το «Ημερολόγιο ενός τρελού» τείνει σταθερά σε μια αφήγηση της καθημερινής πραγματικότητας και με μια διάθεση να αποκαλυφθούν οι άσχημες πλευρές της ζωής, διεισδύει  στα πιο κοντινά αδιέξοδα του καθημερινού ανθρώπου και προπάντων μιας αληθινής ιστορίας που θα μπορούσε να ήταν προσωπική. Τα πάντα είναι χαλιναγωγημένα, συγκροτημένα, ιδωμένα από κάποια απόσταση, ικανή να αμβλύνει τις οξύτητες. Σε τούτο συντείνει και ο τόνος της γραφής που παρουσιάζεται πάντοτε ως εξιστόρηση αναμνήσεων ενός παρελθόντος (γι’ αυτό και το έργο είναι δομημένο σε μορφή ημερολογίου) που αντιπροσωπεύει την καταστολή της επιθυμίας και το στραγγάλισμα της ζωής. Τα κείμενα αυτής της μορφής μοιάζουν σπαράγματα, συνδυασμοί ευρύτερων σχημάτων του περιεχομένου γιατί δείχνουν τη δραματικότατη ενίοτε πάλη για να ανασυσταθεί και να αντισταθμισθεί μια ζωή χαμένη ή κατακερματισμένη. Στοιχεία Ταυτότητας του Κεντρικού Ήρωα.
2020-07-15_11-47-09
Η φιγούρα του ξεκαθαρίζεται λίγο λίγο με τον ίδιο τρόπο που αναδύεται μια εικόνα σε ένα σλάιντ όταν το σηκώσεις στο φως. Η τρέλα θα είναι αυτό το φως γύρω του, αυτό που τον κάνει ορατό. Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να ερευνηθούν είναι αν ο ήρωας μας είναι ψυχωτικός. Πρώτα όμως πρέπει να κατανοηθεί τι εννοούμε με τον όρο ψυχωτικός. Σημαίνει απώλεια των ορίων του εγώ και έκπτωση του ελέγχου της πραγματικότητας. Πολλά εγχειρίδια ορίζουν την ψύχωση σαν μια μείζονα ψυχική διαταραχή στην οποία, σκέψη, συναίσθημα, επικοινωνία και συμπεριφορά είναι τόσο σοβαρά διαταραγμένα ώστε η ικανότητα του ατόμου να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής να παρακωλύεται σημαντικά. Από τον όρο  ψυχωτικός περνάμε σε έναν άλλο όρο εξίσου χαρακτηριστικό για τον ήρωα, αυτόν του σχιζοφρενή που σημαίνει βαριά ψυχωτική διαταραχή -σχίσιμο του μυαλού –αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας στην οποία το άτομο απαντά με τρόπους που βλάπτουν τη ζωή του. Η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή που προσβάλλει  πολλές ψυχικές λειτουργίες. Έτσι, χαρακτηριστικά ψυχωτικά συμπτώματα προέρχονται από διαταραχή της σκέψης, της αντίληψης, του συναισθήματος, της αίσθησης του εαυτού, της βούλησης, της διαπροσωπικής λειτουργικότητας και της σχέσης με τον εξωτερικό κόσμο.
2020-07-15_11-56-03
Ο ήρωας είναι ελεύθερος και φυλακισμένος ταυτόχρονα. Έτσι νιώθει, έτσι έχει επιλέξει να νιώθει η ψυχή του Αυξέντη Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν, προορισμένη να βρίσκεται μέσα κι έξω από την ύλη, πέρα από τα όρια της λογικής και πέρα από οποιαδήποτε όρια. Ανεγκλώβιστη και  ελεύθερη όπως γεννήθηκε. Η τρέλα υπογραμμίζει ο Lacan, είναι επίσης μια μορφή ελευθερίας. Είναι η ελευθερία του ακραίου ναρκισσισμού. «Ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από το σώμα του, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να γνωρίσει τίποτα παραπάνω για το είναι του».
2020-07-15_11-56-58
ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ – «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ» του Νικολάι Γκόγκολ
Πρεμιέρα: 20 Ιουλίου 1981
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Μιχαηλίδης
ΣενάριοΚώστας Σταματίου
ΗθοποιοίΚώστας Καρράς
Πλοκή: Ο ήρωας, ένας κατώτερος υπάλληλος, βλέπει να διαψεύδονται οικτρά όλες του οι προσδοκίες και βυθίζεται σταδιακά σε ένα μεγαλομανιακό παραλήρημα, για να καταλήξει στο φρενοκομείο.
Την παράσταση δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο Aρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο:
https://archive.ert.gr/66958/    - Μέρος 1ο
https://archive.ert.gr/66959/   - Μέρος 2ο  2020-07-15_11-57-19
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού
Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το έργο και την παράσταση.
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_to_imerologio_enos_treloi_toi_nikolai_gkogkol.html 
Σάς ευχόμαστε καλλιτεχνική και ψυχική απόλαυση !!!
2020-04-16_11-18-54  
Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τις δράσεις του Κ.Ε.Π.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!
ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

2020-07-15_12-01-20
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου