Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Ανοιχτή Πόλη: Να σωθεί ο χώρος πρασίνου στο μετρό Αμπελοκήπων

Με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Πόλης, θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (τη Δευτέρα 27/7) η υπόθεση του πάρκου στη συμβολή Αλεξάνδρας και Βουρνάζου, έξω από τον σταθμό του μετρό “Αμπελόκηποι”.
Το οικόπεδο, μέρος του οποίου είχε για 20 χρόνια μετατραπεί σε κοινόχρηστο παρκάκι 830 τ.μ., παραχωρήθηκε το 1973 από τον Δήμο Αθηναίων στο Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με τη δέσμευση να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Ο εν λόγω οργανισμός, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφάσισε να το μισθώσει σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία πριν από μερικούς μήνες πήρε από τον Δήμο Αθηναίων δύο οικοδομικές άδειες για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και “πολιτιστικό κέντρο”. Όλα αυτά έγιναν γνωστά όταν, προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων των Αμπελοκήπων και των χρηστών του σταθμού, ο χώρος του πάρκου περιφράχτηκε, πολλά δέντρα κόπηκαν και ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, που δημοσιοποίησαν το θέμα, ζητούν την ανάκληση των μισθώσεων και των οικοδομικών αδειών, την πολεοδομική ρύθμιση του τετραγώνου με χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και την επαναδιαμόρφωση του πάρκου, για την οποία έχουν καταθέσει εμπεριστατωμένη πρόταση.
Για την Ανοιχτή Πόλη, κάθε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου είναι πολύτιμο, τόσο στους Αμπελόκηπους, όσο και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Στηρίζουμε τους φορείς και τους κατοίκους των Αμπελοκήπων στον αγώνα τους για να σωθεί το πάρκο του σταθμού και διεκδικούμε μαζί τους περισσότερους χώρους για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ελεύθερου κοινόχρηστου πρασίνου στη γειτονιά.
Ανοιχτή Πόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου