Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

Η Χρυσάνθη Καραΐσκου σε α΄ πρόσωπο

Όταν ήμουν μικρή, είχα ένα μικρό, πλαστικό καφέ αλογάκι. Το είχα κερδίσει σε κάποια λοταρία κι έπαιζα συνέχεια μαζί του. Φανταζόμουν ότι το άλογό μου ζωντάνευε και ταξιδεύαμε μαζί σε όλον τον κόσμο. Τα πιο απίθανα ταξίδια της φαντασίας μου τα έκανα με αυτό.
Την εποχή εκείνη προβάλλονταν συχνά στην τηλεόραση μπαλέτο. Όταν άκουσα πως θα έπαιζαν τον Καρυοθραύστη, η ιστορία του μου κίνησε την περιέργεια και κάθισα να το παρακολουθήσω. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ξαναδεί μπαλέτο, αλλά εντυπωσιάστηκα από το θέαμα. Κοιτούσα εκστασιασμένη τις αέρινες κινήσεις των χορευτών καθώς λικνίζονταν στην υπέροχη μουσική του ΤσαΪκόφσκι! Μπροστά στα μάτια μου εκτυλισσόταν μια ιστορία σχεδόν παρόμοια με αυτή που επιθυμούσα να ζήσω!
Την επόμενη μέρα συζητώντας με τους φίλους μου στο σχολείο έμαθα ότι η ιστορία του Καρυοθραύστη ήταν γραμμένη σε βιβλίο. Φυσικά, έσπευσα να το διαβάσω. 
Πιστεύω ότι ο Καρυοθραύστης δεν είναι απλά ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι, αλλά αντιπροσωπεύει την παιδική ηλικία μας, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Άλλωστε, δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι αν αυτό αγαλλιάζει την ψυχή σου.
Καθώς κυλούσε η ιστορία έβλεπα την Κλάρα και τον Καρυοθραύστη να δίνουν τη μάχη τους με τους ποντικούς κι από μπροστά μου περνούσαν όμορφες εικόνες από τη χώρα των Ζαχαρωτών και της βασίλισσας του χιονιού. Στα αυτιά μου ηχούσαν η μουσική από το βαλς των λουλουδιών και τον χορό των Μιρλιτόνων. Πόσο ζήλευα την Κλάρα!
Από τη στιγμή που διάβασα το βιβλίο και για αρκετά βράδια ανυπομονούσα να πάω για ύπνο με την ελπίδα ότι θα ταξιδέψω κι εγώ στο όνειρό μου, παρέα με το άλογο, στα μέρη που επισκέφτηκε η Κλάρα. Μάταια! Έτσι, σιγά σιγά η ελπίδα για ένα φανταστικό ταξίδι ξεθώριασε ώσπου πέρασε στο σεντούκι της λήθης.
Όταν αποφασίσαμε να εκδώσουμε τον Καρυοθραύστη, τον ενθουσιασμό μου διαδέχτηκε μια γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων. Θυμήθηκα τη λαχτάρα μου ως παιδί να ταξιδέψω σε μέρη όπου μόνο με τη φαντασία του μπορεί να φτάσει κανείς, τον πόθο μου ο μικρός μου φίλος, το αλογάκι μου, να πάρει πνοή και να με συντροφεύει στις εξορμήσεις μου. Με την προσθήκη της ομώνυμης μουσικής αναπόλησα τους ήχους που άγγιξαν την ψυχή μου και με έφεραν σε επαφή με την κλασσική μουσική.
Με αυτά τα συναισθήματα να με κυριεύουν και με έναν παιδιάστικο ενθουσιασμό προσπάθησα να προσεγγίσω την ιστορία. Πιστεύω ότι οΚαρυοθραύστης δεν είναι απλά ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι, αλλά αντιπροσωπεύει την παιδική ηλικία μας, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Άλλωστε, δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι αν αυτό αγαλλιάζει την ψυχή σου. 
Ο Καρυοθραύστης
Βασισμένο στο ομώνυμο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι
Διασκευή: Χρυσάνθη Καραΐσκου
Εικονογράφηση: Μαρίνα Στελλάτου
Διάπλαση, 2017
40 σελ.
ISBN 978-960-567-139-6
Τιμή: €15,00

Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου