Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με Σεμινάριο πάνω στην Προσωδία

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018. Με μεγάλη επιτυχία παρουσίαστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μουσική Παναγιώτη Καρούσου και σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου στο 3ο Γυμνάσιο Αιγίου.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσίαστηκε στα πλαίσια του Εγκεκριμένου Πρόγραμματος από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με απήχηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι λυρικοί καλλιτέχνες που καταχειροκροτήθηκαν στην παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στην ευρηματική στα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου.
Χαιρετισμό έδωσε ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Αιγίου κύριος Αργυριάδης Κωνσταντίνος, (Μηχανικός με master στα Παιδαγωγικά), ο οποίος καλωσόρισε τους καλλιτέχνες της όπερας και τους συντελεστές του Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, και η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, Σχολική Σύμβουλος  Εκπαιδευτικών Μουσικής Π. Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας.
Τον Συντονισμό του Σεμιναρίου, "Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία", έκανε άριστα η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική Σύμβουλος Γαλλικών Α΄ Αθήνας η οποία μίλησε με θέμα «Η ιστορία της Όπερας».
Η Κωνσταντίνα Γκίκα, φιλόλογος έκανε εισήγηση με θέμα «Προμηθέας Δεσμώτης: πνεύμα ανεξαρτησίας απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας».
Ανάλυση της προσωδίας του τραγικού λόγου έκανε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος.
Αναφορά στο ιστορικό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» έκανε η Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου.
Η καθηγήτρια μουσικής 3ου Γυμνασίου Αιγίου Μαρία Σταυράκη παρουσίασε παραδείγματα Προσωδίας από τα εξής μέλη της χορωδίας του σχολείου: Σπανογιανννοπούλου Σοφία, Λαμπροπούλου Μαρία, και Φιλιππάτου Ειρήνη.

Οι μαθητές χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό κάθε άρια εντυπωσιασμένοι από την όπερα τις φωνές των λυρικών τραγουδιστών. Τον ρόλο του Προμηθέα ερμήνευσε υποδειγματικά ο μοναδικός σε σκηνική και φωνητική παρουσία μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος. Το ρόλο της Ιους ερμήνευσε καθηλωτικά η φαντασμαγορική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα. Οι δύο υπέροχοι καλλιτέχνες μάγεψαν στο δραματικό ντουέτο Προμηθέας – Ιώ. Τους ρόλους του Ωκεανού και Ερμή ερμήνευσε ο έξοχος τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος, δίνοντας την σωστή διάσταση των χαρακτήρων.
Τους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς ερμήνευσε ωραιότατα η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου. Τους σπουδαίους τραγουδιστές συνόδευσε στο πιάνο ο Παντελής Λεγάκης.
Τους καλλιτέχνες συνεχάρηκαν η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, Σχολική Σύμβουλος  Εκπαιδευτικών Μουσικής Π. Δ.Ε. Δυτικής Ελλάδας, η Δρ. Ζωή Αντωνοπούλου-Τρεχλή, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Αχαΐας, ο Βλάσσης Τρεχλής, πρ. σχολικός σύμβουλος φυσικής αγωγής, συγγραφέας, και η Υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Αιγίου κ. Βαρδάκη Ζωή, Φιλόλογος, η Τηλιγάδη Αλεξάνδρα, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αιγιαλείας, και ο Καϊάφας Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.
Απαγγέλθηκε το Β΄ Στάσιμο της τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη σε επιμέλεια της φιλολόγου Κωνσταντίνας Γκίκα από τους μαθητές: Σπανογιανννοπούλου Σοφία, Λαμπροπούλου Μαρία, και Φιλιππάτου Ειρήνη.
Η έκπληξη όμως ήρθε από την Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Αιγίου υπό τη διεύθυνση της μουσικού Μαρίας Σταυράκη που ερμήνευσε με ρευστή μελωδική γραμμή και μεγάλη μουσικότητα το Δεύτερο Χορωδιακό της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική Παναγιώτη Καρούσου.
Συμμετείχαν Τα παιδιά της Χορωδίας του 3ου Γυμνασίου Αιγίου: Αργυροπούλου Μαρία, Βαρβίας Ιωάννης, Γεωργίου Κωνσταντίνα, Γιαννακοπούλου Κατερίνα, Καυκά Ελισάβετ, Κουτσοχέρα Κατερίνα, Κουνάβης Γιώργος, Μαργώση Μαρία, Μαστραπάς Κωνσταντίνος, Μαυρουδή Ραφαέλα, Μπουρνάζου Αναστασία, Λαμπροπούλου Μαρία, Σωτηροπούλου Ευανθία, Γιοβά Υρώ, Σπηλιωτόπουλος Ιωάννης, Χλιάπας Ορέστης, Δημακοπούλου Νικολίνα, Καϊάφα Μαρία, Καϊμάκη Αλεξάνδρα, Μάρκου Αβιτσένα, Μιχαλακοπούλου Ευαγγελία, Μποδιώτη Μαρία, Ορτέντζιου Αγγελική, Παλασοπούλου Άννα-Μαρία, Παπαχριστοπούλου Μαρία, Σπανογιανννοπούλου Σοφία, Αλεξανδροπούλου Σωτηρία, Τετράδης, Μαρία Χατζόγλου, Διαμαντής, Φάτσια Ιωάννα, Φίσιτι Ίνα, Φιλιππάτου Ειρήνη, Χαρίσης Μιχάλης, Χατζηαποστόλου Δέσποινα.
Παρευρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Αιγίου: Ρομπότης Ευθύμιος Θεολόγος, Σταθόπουλος Γεώργιος Φυσικός, Μουκριώτη Γεωργία Φυσικός, οι Φιλόλογοι Ανδρικοπούλου Αγγελική, Κώνη Ελένη, Μπιτσάκου Διονυσία, Αγγελική Γιαβή, η Τσουκαλά Ελένη Γαλλικής, Ελένη Φουρίκη Αγγλικής, Μαρία Δαδιώτου Φυσικής Αγωγής, ο Καϊάφας Γεώργιος Φυσικής Αγωγής, ο οποίος οργάνωσε όλα τα τεχνικά και την βιντεοσκόπηση, Βαρδάκη Στυλιανή Γεωπόνος, Σκορδά Σωτηρούλα Οικιακής Οικονομίας, Φαραζούλη Βικτωρία Πληροφορικής, και Δημητριάδη Αδαμαντία Πληροφορικής. 
Στο τέλος δόθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες και βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Προσφέρθηκε μπουφές στους καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς που ήρθαν απο την Αθήνα για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Ήταν μια υπέροχη μέρα για καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου