Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Κατακραυγή και προβληματισμός για τα αντισημιτικά φυλλάδια-βιβλία του Louis-Ferdinand Céline

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του εκδοτικού οίκου Gallimard να επανεκδώσει τρία έργα του Γάλλου συγγραφέα Louis-Ferdinand Céline με σφόδρα αντισημιτικό χαρακτήρα, που γράφτηκαν εν μέσω της ανόδου των ναζί στη Γερμανία και του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Αν και ο Céline αναγνωρίζεται ως ένας συγγραφέας που έφερε επανάσταση στη γαλλική λογοτεχνία με τον τρόπο γραφής του, είναι επίσης γνωστό ότι είχε έντονα αντισημιτικές πεποιθήσεις και είχε συνταχθεί με τη ρητορική του Χίτλερ κατά των Εβραίων. Στο πλαίσιο αυτό, είχε γράψει τρία προπαγανδιστικά φυλλάδια σε μορφή βιβλίων, τα οποία θεωρούνται μεταξύ των πλέον επιθετικών κειμένων που έχουν γραφτεί ποτέ κατά των Εβραίων. Τα κείμενα αυτά δεν είναι διαθέσιμα στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, ενώ μέχρι πρότινος η χήρα του συγγραφέα Lucette Destouches, που είναι 105 ετών, αρνούνταν να δώσει τη συγκατάθεσή της για την επανέκδοσή τους. Ωστόσο, άλλαξε αιφνιδιαστικά γνώμη, κι έτσι ο οίκος Gallimard σχεδιάζει να τα εκδώσει την ερχόμενη άνοιξη.
Το νέο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, που παρενέβη ζητώντας να αποσαφηνιστεί το πώς θα εκδοθούν τα βιβλία και το αν θα υπάρχει κάποιος σύγχρονος σχολιασμός επ’ αυτών. Παράλληλα, η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας εξέφρασε τον αποτροπιασμό της, ενώ και ακαδημαϊκοί παρατηρούν πως η έκδοση των βιβλίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι βεβιασμένη και κανονικά θα έπρεπε να χρειαστεί χρόνια για να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο.

Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου