Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada)

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος με τον πατέρα Βανδώρο, τον πατέρα Καουκάκη, τον άρχοντα και πρόεδρο της κοινότητος Regina Χρυσόστομο Περεντέ, και τον ιεροψάλτη Αθανάσιο Χριστοδουλούλη, επεσκέφθησαν τις κοινότητες Yorkton, Swift Current και Saskatoon στην επαρχία του Saskatchewan. Η συνολική έκταση του Saskatchewan είναι 5 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.

Στο Yorkton ετελέσθη βραδινή Θεία Λειτουργία και προσήλθαν με πολλή ευλάβεια οι χριστιανοί στην Θεία Λειτουργία και στην Θεία Κοινωνία.

Περίπου δεκαπέντε (15) οικογένειες στο Yorkton κρατούν δική τους εκκλησία και είναι πολύ αφοσιωμένοι στην Εκκλησία και στον Ελληνισμό. Είναι κοινότης παράδειγμα.

Στο Swift Current έγινε Θεία Λειτουργία και εκεί προσήλθαν όλοι οι χριστιανοί και στην Θεία Κοινωνία και στην Θεία Λειτουργία. Και εκεί υπάρχουν περίπου δώδεκα (12) οικογένειας και κρατούν εκκλησία δική τους. Είναι άξιοι θαυμασμού.

Η κοινότης του Saskatoon ιδρύθηκε στην δεκαετία του 1960. Σήμερα είναι περίπου εκατό (100) οικογένειες και είναι πολύ προοδευμένη κοινότης έχoντας ωραία εκκλησία. Έχουν ένα μεγάλο οικόπεδο στο οποίο μελλοντικά θα χτίσουν Εκκλησία και κοινοτικό κέντρο και έχουν και πάνω από ένα (1) εκατομμύριο δολλάρια στην τράπεζα. Με πολλή ευλάβεια ήλθαν στην Θεία Λειτουργία και στην Θεία Κοινωνία. Η Ιερά Μητρόπολη μας, συγχαίρει την κοινότητα.

Στην κοινότητα της Regina το πρόγραμμα ήταν πολύ πλούσιο. Την Παρασκευή το βράδυ, ο Mητροπολίτης είχε δείπνο με τις κυρίες της Φιλοπτώχου. Ήσαν περισσότερες από 35 κυρίες στις οποίες δίδαξε το τραγούδι ‘Θάμπωσε το φως του ήλιου’ και φυσικά μαζί ήταν ο Πατήρ Βανδώρος και ο Άρχων Ακτουάριος κύριος Περεντές, πρόεδρος της κοινότητος.

Το Σάββατο το πρωί, ο πατήρ Βανδώρος και ο Μητροπολίτης έκαμαν τον αγιασμό του ελληνικού σχολείου. Ένα τσούρμο από παιδάκια έλαβαν μέρος με τους γονείς τους και ήταν τόσο όμορφα που τα παιδάκια ήσαν τόσο χαρούμενα. Στο τέλος του Αγιασμού ο Μητροπολίτης αγίασε όλα τα παιδάκια και τους μεγάλους και τους μίλησε κατάλληλα για την αξία του ελληνικού σχολείου, των κατηχητικών σχολείων, της κίνησης νεολαίας και την κατασκήνωση. Υπενθύμισε σε όλους ότι το σύνθημά της Ιεράς Μητρόπολης φέτος είναι «Άφετε τα παιδία, έρχεσθαι προς Με».

Την Κυριακή έγινε η Θεία Λειτουργία. Ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος και οι περισσότεροι έλαβαν μέρος στην Θεία Κοινωνία.

Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία έψαλε ο νέος Ιεροψάλτης της Κοινότητος Αθανάσιος Χριστοδουλούλης, τον οποίον έφερε η κοινότης από την Ελλάδα και μαζί του στην Θεία Λειτουργία έψαλε η χορωδία.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη γεύμα για όλους το οποίον ητοίμασε η φιλόπτωχός αδελφότης.

Εδώ ετελείωσε η επίσκεψη του Μητροπολίτου Σωτηρίου στην επαρχία της Saskatchewan. O Μητροπολίτης Σωτήριος επισκέπτεται όλες τις κοινότητες σε όλον τον Καναδά τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Από την πρώτη (1η) Γενάρη μέχρι τώρα έχει επισκεφθεί όλες τις κοινότητες σε όλον τον Καναδά εκτός από τις κοινότητες στην επαρχία της Alberta, τις οποίες θα επισκεφθεί σύντομα.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος είπε ‘ Ήταν μία περιοδεία ευλογημένη από τον Θεό. Θαυμάζω τους χριστιανούς μας που σε αυτά τα μικρά μέρη κρατιώνται Έλληνες και στην ορθόδοξη πίστη μας. Ιδιαίτερα συγχαίρω τους αδελφούς ιερείς π. Βανδώρο και π. Καουκάκη, τους προέδρους των τεσσάρων κοινοτήτων και όλους τους συνεργάτες τους. Ευχαριστώ τους Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Δημήτριο Κοσμά και Χρυσόστομο Περεντέ. Δοξάζω και ευλογώ τον τρισάγιο Θεό που μας έδωσε τόσο καλούς ανθρώπους και Τον παρακαλώ να τους διατηρεί σε καλή υγεία και να τους αγιάζει και να μας αξιώσει όλους μας σαν μία οικογένεια να ζούμε εδώ στη γή αλλά και να βρεθούμε στην ουράνια βασιλεία Του χωρίς να λείψει κανείς’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου