Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη επιτυχία στην Αγία Παρασκευή με την ανεπανάληπτη Ερωφίλη της Φωτεινής Φιλοσόφου σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη

Φωτεινή Φιλοσόφου, Βασίλης Ασημακόπουλος

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε η περιοδεία της Ερωφίλης του Γεωργίου Χορτάτση για φέτος το καλοκαίρι, στην Αγία Παρασκευή στο Πολιτιστικό Πάρκο "Σταύρος Κώτσης".  Το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, η συγκίνηση και ο θαυμασμός κυριάρχησαν στην Ερωφίλη.

Η παράσταση ήταν καταπληκτική, το κοινό προσηλωμένο παρακολούθησε με θαυμασμό τις εξέχουσες ερμηνείες και καταχειροκρότησε. Ο κόσμος έλεγε για την υπέροχη παράσταση, οτι οι πρωταγωνιστές έπαιξαν θαυμάσια, η Φωτεινή Φιλόσοφου απίθανη, το κοστούμι της φανταστικό, οι σκηνές με τον Ασημακόπουλο τέλειες. Και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος ήταν ενθουσιασμένος από την σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη και την απόδοση του έργου.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Γιάννης Νικολαϊδης

Η "Ερωφίλη" του Χορτάτση κυριάρχησε στο θεατρικό καλοκαίρι 2016 με τους μεγάλους του θεάτρου: Γιάννης Νικολαΐδης και Φωτεινή Φιλοσόφου σ'ένα ρεσιτάλ ηθοποιϊας.

Γιάννης Νικολαϊδης, Φωτεινή Φιλοσόφου
Το αριστούργημα της Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας του Γεωργίου Χορτάτση "Ερωφίλη". 
Ο μεγάλος θεατράνθρωπος της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας Γιάννης Νικολαϊδης σκηνοθέτησε τηνΕρωφίλη του Χορτάτση και πρωταγωνίστησε στον κεντρικό ρόλο του βασιλιά.
Στο ρόλο της Ερωφίλης η άφταστη σ' όλα τα είδη της δραματικής τέχνης Φωτεινή Φιλοσόφου, εδώ μας παρέσυρε κυριολεκτικά με την ερμηνευτική της δύναμη.
Ως τριταγωνιστής ο μοναδικός Βασίλης Ασημακόπουλος στον ανεπανάληπτο ρόλο του γενναίου Πανάρετου ήταν ασύγκριτος δραματικά.
Μαζί τους οι αξιόλογοι ηθοποιοί Γιάννης Τσιώμου στον ρόλο του Καρπόφορου και η Τζένη Οικονόμου στον ρόλο της Χρυσόνομης.
Πρόκειται για μια τραγωδία Έρωτα και Θανάτου με υπαρξιακές προεκτάσεις που φανερώνει το σκληρό πρόσωπο της κοσμικής εξουσίας, που ορθώνεται ενάντια στο πάθος για τη ζωή και τη δημιουργία που χαρακτηρίζουν τους νέους ανθρώπους και όχι μόνο.
Με την "Ερωφίλη" του ο Χορτάτσης βάζει ένα θεμέλιο λίθο στο ποιοτικό μεσαιωνικό θέατρο.

Η Αιχμή, μετά την επιτυχημένη παράσταση της "Φόνισσας" του Αλ. Παπαδιαμάντη, φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο χώρο του θεάτρου, παρουσιάζοντας έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, κυρίως ελληνικά, όπως το αριστούργημα του Γ. Χορτάτση "Ερωφίλη".
Πρόκειται για την πιο άρτια και γνωστή τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση, μια τραγωδία Έρωτα και Θανάτου και θέση ζωής απέναντι στη σκληρή και αυταρχική Εξουσία.
Ένας άνδρας και μια γυναίκα, δύο άνθρωποι γεμάτοι πάθος για τη ζωή, ορθώνουν ανάστημα και λένε όχι, φτάνουν και ξεπερνούν τα όρια και τους φραγμούς της σκληρής εξουσίας. Παίρνουν το δρόμο του έρωτα που απελπισμένα τους οδηγεί στο θάνατο. Ο γενναίος Πανάρετος και η Ερωφίλη, αυτή η ηρωίδα του έρωτα και της ζωής, γίνονται παράδειγμα ζωντανό και ο θάνατός τους φάρος που φωτίζει σαν "ήλιος φωτερός", όπως αναφέρει ο Χορτάτσης.

Γιάννης Νικολαϊδης, Βασίλης Ασημακόπουλος

Σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαΐδης

Σκηνικά Μιχάλης Αγγελάκης, κοστούμια Όλγα Σχοινά,

μουσική Αν.Παπαγεωργίου, φωτισμοί Στέφανος Κεραμιδάς.

Στο ρόλο της Ερωφίλης η Φωτεινή Φιλοσόφου.
Παίζουν: Γ. Νικολαΐδης, Φωτεινή Φιλοσόφου, Β. Ασημακόπουλος, Τζ. Οικονόμου, Γ. Τσιώμου κ.ά.
Γιάννης Νικολαϊδης, Τζένη Οικονόμου, Γιάννης Τσιώμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου