Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος

Το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος παρουσιάζει την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΠΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2016

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
και του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος 

Ειρήνη Κώνστα, Κασσάνδρα Δημοπούλου
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, 8μ.μ.
Αρχαίο Θέατρο Ρωμαϊκής Αγοράς

Skull of Yorick Productions, Θεσσαλονίκη
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος 
Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανίδα/Ήρα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Βία/Αθηνά: Κασσάνδρα Δημοπούλου, μεσόφωνος
Ωκεανός/Ερμής: Φίλιππος Μοδινός, τενόρος
Αμφιτρίτη: Κατερίνα Μακρή, σοπράνο
Ορχήστρα της Skull of Yorick Productions
υπό την διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη
                          
Είσοδος ελεύθερη 
Βασίλης Ασημακόπουλος, Βανέσσα Καλκάνη, Φίλιππος Μοδινός

Το αριστούργημα του Αισχύλου σε όπερα:

Η Λυρική Τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι η πρώτη ελληνική λαϊκή όπερα παρουσιάζεται διεθνώς και πάντα με μεγάλη επιτυχία σε χώρους όπως η Σορβόννη, Place des Arts στον Καναδά, Επίδαυρο, ΟΗΕ, παίρνοντας διθυραμβικές κριτικές.
Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη, και θα παρουσιαστεί με κοστούμια και σκηνοθεσία στην θεατρική του μορφή.
Ο Προμηθέας παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman και στην Ουάσινγκτον. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου, στα Δημοτικά Θέατρα Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Αργοστολίου, Ιθάκης, Ζακύνθου, στο Άλσος Περιστερίου, στην Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», στην Τσαγκαράδα Πηλίου, κ.α.
Με την αιγίδα της UNESCO παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2014 στην Νέα Υόρκη στο Queens Auditorium και στον ΟΗΕ με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη, και στο Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης στο Παρίσι που παρουσιάστηκε από τον Ιωάννη Μαρωνίτη, Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων & Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. 
Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ, στην Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», και στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Κασσάνδρα Δημοπούλου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Φίλιππος Μοδινός
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου εχει δημιουργήσει μια ιστορία μοναδική στην ελληνική όπερα. Για πρώτη φορά  μια ελληνική όπερα εδραιώθηκε στην λαϊκή βάση. Το έργο εκφράζει τη φωνή του λαϊκού αγωνιστή δίνοντας του ελπίδα και θάρρος μέσα σε μια Ελλάδα κοινωνικής και ηθικής παρακμής του συστήματος. Ο επαναστάτης Προμηθέας φέρνει με την φωτιά της γνώσης, και το πανανθρώπινο μήνυμα αντίστασης απέναντι στην κάθε λογής τυραννική εξουσία. Στην σημερινή βίαιη και ταραγμένη εποχή ο ήρωας Προμηθέας φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας. Δεν είναι μόνο ο υψηλός λυρισμός του Αισχύλου και ο συμβολισμός του Τιτάνα Προμηθέα που συγκινούν τόσο τον κόσμο, αλλά είναι και η εμπνευσμένη μουσική δημιουργία του Παναγιώτη Καρούσου που ξυπνά αρχέγονα συναισθήματα πρωτόγνωρα στον ακροατή.
Το είδος της όπερας έχει παγκόσμια απήχηση και προβολή και δεν είναι είδος διασκέδασης αλλά διδακτικό, πνευματικής ανάτασης και ψυχικής προόδου, είναι μια μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό της ανθρωπότητας, ως επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας, με βαθιές ρίζες στην Αρχαία Ελληνική τραγωδία. 
Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου