Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2016


Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, η meta|φραση διοργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), τo Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016. Η εκδήλωση απευθύνεται σε μεταφραστές, επιμελητές, υποτιτλιστές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του νεοσύστατου Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, κ. Φώτης Φωτόπουλος. 

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με μια συζήτηση με θέμα «Γκρεμίζοντας τον Πύργο της Βαβέλ: Η μηχανική μετάφραση και το γλωσσικό φράγμα», η οποία οργανώνεται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Στέλιος Πιπερίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας και Εξαγωγής Γνώσης του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, και ο κ. Βασίλης Μπαμπούρης, Διευθυντής Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση, θα συζητήσουν για την πρόοδο της Μηχανικής Μετάφρασης και τις επιπτώσεις της στη μεταφραστική διαδικασία, την εκπαίδευση μεταφραστών και το επάγγελμα του μεταφραστή και θα διερευνήσουν αν θα ξεπεράσει στο εγγύς μέλλον η μηχανική μετάφραση το γλωσσικό φράγμα, καθιστώντας περιττούς τους μεταφραστές.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Μετάφραση και δημιουργικότητα: Έννοιες ασύμβατες;» Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:
• Η κα. Χαρά Γιαννακοπούλου (βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας)
• Ο κ. Αβραάμ Κάουα (βραβευμένος σεναριογράφος και μεταφραστής κόμικς)
• Ο κ. Γιώργος Κεντρωτής (βραβευμένος μεταφραστής ποίησης και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου)
• Η κα. Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη (βραβευμένη μεταφράστρια θεατρικών έργων).

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη δημιουργικότητα στη μετάφραση της παιδικής λογοτεχνίας, των κόμικς, της ποίησης και των θεατρικών έργων και, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα παραδείγματα, θα διερευνήσουν την ύπαρξή της ή μη στη μεταφραστική πρακτική στα συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Διευθύντρια Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση, κα. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου.

Στο τέλος κάθε συζήτησης, οι ομιλητές θα απαντήσουν και σε ερωτήματα του κοινού.

Χορηγός της εκδήλωσης θα είναι η SDL, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφραστικών υπηρεσιών στον κόσμο και μητρική εταιρεία του πιο δημοφιλούς προγράμματος μεταφραστικού περιβάλλοντος στον κόσμο, του SDL Trados Studio, καθώς και η αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα, ORCO Α.Ε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει κλήρωση για 2 θέσεις στα σεμινάρια Υποτιτλισμού της σχολής μας και 2 άδειες του SDL Trados Studio Freelance Plus 2015.


https://www.facebook.com/events/1659167701075250/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου