Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" ΤΗΣ UNESCO ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" ΤΗΣ UNESCO ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ένας θρίαμβος για την ελληνική όπερα πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο στις17 Οκτωβρίου 2015 με το ανέβασμα της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μουσική Παναγιώτη Καρούσου και σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου.
Πλήθος κόσμου καταχειροκρότησε τους άξιους λυρικούς τραγουδιστές με το αστείρευτο ταλέντο που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στην σκηνή, ερμηνεύοντας το λόγο του Αισχύλου που είναι ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Η Αναστασία Παπαδάτου - Αποστολοπούλου, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Ζακύνθου και Πρέσβειρα Πολιτισμού για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων παρουσίασε το έργο ως την πιό φιλολαϊκή μοντέρνα όπερα της Ελλάδος, και βράβευσε τον Κεφαλονίτη συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και τους καλλιτέχνες με το Χρυσό Μετάλλιο της UNESCO και το «ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣΣΟΛΩΜΟΣ» της UNESCO Ζακύνθου.
Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος παραλληλίζοντας τον μύθο του Προμηθέα με την σημερινή κατάσταση της χώρας είπε: «ο επαναστάτης Προμηθέας δεν λύγισε μπροστά σε κανένα μνημόνιο, το Όχι του Προμηθέα μπροστά στους Τυράννους τώρα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ».
Οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Βασίλη Ασημακόπουλο μάγεψαν τόσο πολύ το κοινό που ύστερα από τις πολλές επευφημίες τα μπράβο και τα χειροκροτήματα, η Πρόεδρος της UNESCO Ζακύνθου υποσχέθηκε να ξαναφέρει την όπερα στην Ζάκυνθο.
Οι λυρικοί τραγουδιστές με τις μαγευτικές φωνές που ερμήνευσαν το έργο ήταν: Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος, Ιώ - Θεά Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο, Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος, Ωκεανίδα/Θεά Ήρα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο. Η αξιομνημόνευτη σκηνοθετική εργασία του Βασίλη Ασημακόπουλου υμνήθηκε όσο και η μουσική του Παναγιώτη Καρούσου.
Τους πρωταγωνιστές συνόδευσε με φινέτσα η γνωστή πιανίστα Μαρία Γιαβρούμη αναδεικνύοντας τις μελωδίες του έργου στο πιάνο.
Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκε όπερα στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακινάδου και οι Ζακυνθινοί φιλόμουσοι χάρηκαν ιδιαίτερα που παρουσιάστηκε Ελληνικό Μελόδραμα στο νησί τους.
Του φωτισμούς επιμελήθηκε ο Τιμόθεος Ζώντος, Πρόεδρος Θεατρικής Σκηνής Ζακύνθου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ζακύνθου κ. Γιάννης Κόκλας. Την παράσταση τίμησε με την παρουσία του ο μαέστρος Dr. Dariusz Mikulski.


Φωτογραφίες: Dariusz Mikulski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου