Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ης ΔHMOTIKHΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Κίνηση Κατοίκων  της 6ης Δημοτικής κοινότητας  Αθήνας, οργανώνει εκδήλωση για την Ειδική Ασφάλεια που βρισκόταν στη διάρκεια της Κατοχής στην Πλ. Βικτωρίας και όπου σκότωσαν με βασανιστήρια την Ηλέκτρα Αποστόλου. Θα ακουστούν και προφορικές μαρτυρίες που μιλούν γι' αυτήν.

  ΣΆΒΒΑΤΟ ,24 Οκτωβρίου 2015, 19:30 ,

«Ειδική Ασφάλεια :Αφιέρωμα στην Ηλέκτρα Αποστόλου»
·        Ομιλία με θέμα «Ειδική Ασφάλεια»
από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη
·        Παρουσίαση του βιβλίου ''Ηλέκτρα'' της Διδώς Σωτηρίου
 από την συγγραφέα Μάρω Δούκα
·        Προφορικές μαρτυρίες για την ζωή και την δράση της,
διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου

Πολιτιστικό κεντρο εργαζομένων ΟΤΕ Γ΄Σεπτεμβρίου 110 (πλ. Βικτωρίας)
                     

ΕΙΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: οδόΣ ΕλπίδοΣ, ξενοδοχείο "Κρυστάλ  τόπος  μαρτυρίων.....Μες τα βασανιστήρια της Ασφάλειας  ξεψύχησε μια μεγάλη γυναίκα:   Η Ηλέκτρα Αποστόλου

 Στις 26 Ιουλίο 1944, ήταν Τρίτη πρωί, πιάστηκε στο δρόμο απ' την ομάδα Παρθενίου της Ειδικής Ασφάλειας, η Ηλέκτρα. 'Αοπλη και μόνη, πάλαιψε λεβέντικα με τα χέρια με τα δόντια, με τα πόδια ενάντια στους πάνοπλους τραμπούκους που φοβόταν ακόμα και τον αέρα που περιέβαλε το θύμα τους. Κάλεσαν γερμανικό αυτοκίνητο να στηθεί για να τη μεταφέρει στα πέντε βήματα που τους χώριζαν απ' τα λημέρια τους... Μπλόκαραν τους δρόμους, και με την αμέτρητη  φρουρά την πήγαν στην οδό Ελπίδος. Στο ξενοδοχείο "Κρυστάλ" τόπο μαρτυρίων, άρχισαν τα βασανιστήρια.... Ο Παρθενίου, ο αξ/κός  Καθρέφτης, ο αντισυνταγματάρχης Πάτερης ρίχτηκαν επάνω της με  λύσσα. Τη χτύπησαν, την κρέμασαν απ' τις μασχάλες και της έβαλαν  φωτιά κι άρχισαν σιγά σιγά να την καίνε ζωντανή. 
- Από πού είσαι;                                                                                   
- Απ' την Αθήνα...
- Πού κάθεσαι;                                                     
- Στην Αθήνα...                                                    
- Πώς σε λένε; 
- Ελληνίδα...                                                                                                
- Τί έκανες; 
- Υπηρετούσα το λαό.  
Χτυπούσαν, τρυπούσαν τη σάρκα  της, μεγάλωναν τις φλόγες που έκαιγαν το κορμί της... 'Αλλη λέξη,  δεν πήραν ως που έσβησε η ανθρώπινη λαλιά της. . Κι ύστερα την πέταξαν στο δρόμο μισοκαμένη.

  Ποιά ήταν; Τί έκανε;   
Κατάγεται από μεγαλοαστική οικογένια. Πλούτη, μόρφωση, νιάτα,  φιλοδοξίες όλα τα παραμέρισε κι αφοσιώθηκε σ' ένα μοναδικό  ιδανικό στην εξυπηρέτηση της Ελλάδας και του λαού της. Δοκίμασε όλο τον τραμπουκισμό  και την αγριότητα του ελληνικού φασισμού με τα ιδιώνυμα και τις  δικτατορίες του. Γνώρισε το βάναυσο κνούτο της Ασφάλειας,  φυλακίστηκε στου Αβέρωφ επανειλημμένα, στη Θεσ/νίκη. Εξορίστηκε  στην Ανάφη. Ούτε μια στιγμή δεν λύγισε. Ούτε μια στιγμή δε  δίστασε. Είχε ακολουθήσει τον πιο δύσκολο και τον πιο όμορφο  δρόμο. Ξεκίνησε για το πιο μεγάλο πέλαγος, που είναι των ηρώων η  ζωή.    

(Αποσπάσματα από κείμενα αντιστασιακών εφημερίδων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου