Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ Τα όψιμα έργα του Frederic Chopin


ΚΥΚΛΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ
Τα όψιμα έργα του Frederic Chopin
5 Νοεμβρίου 2015

Χώρος > Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β.& Μ. Θεοχαράκη
Στο ρεσιτάλ πιάνου  παρουσιάζονται  αποκλειστικά τα έργα που προέρχονται από τα τελευταία χρόνια της ζωής του Frederic Chopin, μια περίοδο κατά την οποία η μουσική του αποκτά νέες διαστάσεις και  νόημα, όπου οι εκφραστικές δυνατότητες της τέχνης του διαρκώς εξελίσσονται, κάνοντάς τη να ξεχωρίζει από τις προηγούμενες συνθέσεις του. Δεν είναι πλέον μόνο μουσική που αποπνέει ρομαντισμό και  ομορφιά , κάτι που συχνά αναμένεται από τη μουσική του, αλλά τα έργα αυτά παρουσιάζουν έντονα, σχεδόν ορχηστρικά χρώματα και πολυφωνικές υφές, μεγάλες δραματικές μορφές καθώς και μια νέα ηχητική αλλά και προηγουμένως άγνωστα  επίπεδα  πολυπλοκότητας, πνευματικού και συναισθηματικού βάθους .
Frédéric Chopin (1810-1849)
 
Berceuse op.57
Σονάτα σε σι ελάσσονα , αρ. 3 op.58
Allegro Maestoso
Scherzo: molto vivace
Largo
Finale: Presto non tanto
 
Nocturne  op.62 no 1 &2
Barcarole op. 60
Polonaise – Fantasie op. 61

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ
Ο Σωτήρης Λουίζος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα  πιάνου στο Ωδείο Κέρκυρας. Στη συνέχεια φοίτησε στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος στην τάξη της Milena Mollova, μαθήτρια του μεγάλου πιανίστα Emil Gilels, αποκτώντας το Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Πρώτο βραβείο.
 
Με υποτροφία του Σωματίου «Κόσμος εν Αρμονία» της Μαδρίτης με Πρόεδρο την Πριγκίπισσα Ειρήνη, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College και Trinity College of Music του Λονδίνου, (BMus & MMus),  με καθηγητή τον Yonty Solomon. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (τάξη Έλενας Μουζάλα).
 
Μελέτησε  κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του μουσικού στερεώματος όπως οι  Paul Badura Skoda, Jean-Francois Heisser, Maxim Moguilewsky, Joaquin Sorianno,William Aide, Martino Tirimo, Γιώργος Χατζινίκος, Δόμνα Ευνουχίδου  ενώ έλαβε μέρος στα διεθνή σεμινάρια της Ακαδημίας της Βιέννης με καθηγητή τον Andrzej Jasinski.
 
Έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου όπως τα βραβεία “Felix Mendelssohn- Bartholdy” και “Gina Bachauer”, ενώ τιμήθηκε με υποτροφίες από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer και το Trinity College.
 
Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης)  και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Ισπανία).
 
Προσκεκλημένος του 15ου Φεστιβάλ Ναυπλίου έδωσε ρεσιτάλ στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας πιανίστα Gina Bachauer.
 
Για τον εορτασμό των 150 χρόνων από το θάνατο του Robert Schumann, έδωσε ρεσιτάλ στο Chapel του Old Royal Naval College του Λονδίνου, αποκλειστικά με έργα του Γερμανού συνθέτη ενώ εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συνέπραξε  ως σολίστ με την  “Orchestra de Extremadura” της Ισπανίας υπό τον Jesus Amigo, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο αρ. 21 KV 467 του W.A Mozart.
 
Πρόσφατα εμφανίστηκε ως σολίστ με την Καμεράτα και Μαέστρο τον Yang Yang στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και με τη Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας στο Θέατρο “Απόλλων” της Σύρου (Φεστιβάλ Κυκλάδων).
 
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμήθηκε από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer με το Βραβείο του Νέου Καλλιτέχνη της χρονιάς.  
 

Σωτήρης Λουίζος πιάνο


Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ώρα: 20.30

Εισιτήρια: 20, 15, 10€Πληροφορίες: 210-3611206
http://www.thf.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&eventid=758

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου