Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»

«Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός
και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»

Αθήνα, 18-20 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τορόντο κ.κ. Σωτήριου

Ευχαριστώ κ. προεδρεύων. Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά που με κάλεσαν. Είναι γνωστό, ότι ο Καναδάς σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει γραφείο Θρησκευτικής Ελευθερίας και είμαι μέλος της συμβουλευτικής του επιτροπής. Ό,τι θα ειπώ, το λέγω εν ονόματι του Αληθινού Θεού, του οποίου την Χάρη επικαλούμαι προς όλους.

1. Υπάρχουν τρεις κύριες μονοθεϊστικές θρησκείες στον κόσμο: ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ. Στο σύνολό τους οι ακόλουθοι των θρησκειών αυτών αποτελούν πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη. Υπάρχουν στον κόσμο περισσότερες από 4000 θρησκείες και ομολογίες.

2. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν σε πολλούς «Θεούς». Ακόμα και οι Αρχαίοι Έλληνες, που ήταν ιδιαίτερως εκλεπτυσμένοι, επινοούσαν τους «Θεούς» τους καθ’ ομοίωσή τους, προκαλώντας διχασμό και πόλεμο μεταξύ των «Θεών».

3. Στις μέρες μας, ορισμένοι πιστοί των μονοθεϊστικών θρησκειών σκοτώνουν στο όνομα του «Θεού» αποδεικνύοντας έτσι ότι ο «Θεός» τους είναι ψευτο-Θεός.

4. Υπάρχει μόνο ένας αληθινός Θεός και επομένως μία Αλήθεια· όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να διδαχθούν την ύπαρξη αυτού του Θεού και αυτής της Αλήθειας.

5. Οι ηγέτες των μονοθεϊστικών θρησκειών θα πρέπει να συλλογιστούν και να προσπαθήσουν να διδάξουν σε όλους την Αλήθεια του Θεού.

6. Πως αισθάνονται οι ηγέτες των μονοθεϊστικών θρησκειών όταν οι άνθρωποι παύουν να πιστεύουν στο Θεό επειδή οι θρησκείες αυτές δεν διδάσκουν την ύπαρξη του ίδιου του Θεού; Δεν είναι καθήκον των ηγετών αυτών να κάνουν ο,τιδήποτε δυνατό για να διδάξουν στον κόσμο τον έναν πραγματικό Θεό;

7. Οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν καθήκον, αν μη τι άλλο, να καταδικάζουν, σθεναρά, άτομα ή οργανώσεις που επιβάλλουν τη βούλησή τους στους ανθρώπους, όπως κάνουν ορισμένοι Ισλαμιστές, ή που σκοτώνουν, στο όνομα του Θεού.

8. Είναι επίσης καθήκον των ηγετών αυτών να διδάσκουν την ανοχή μεταξύ των ανθρώπων ώστε να επικρατήσει δικαιοσύνη και ειρήνη για όλους.

9. Η υφιστάμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι αβάσταχτη. Η Αραβική Άνοιξη, που υποστηρίχθηκε από τη Δύση, δεν παρήγαγε θετικά αποτελέσματα. Ο διχασμός και οι διαμάχες συνεχίζονται και οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Στη Συρία, εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και οι μάχες που μαίνονται εκεί είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων.

10. Όπως βλέπουμε, οι περισσότεροι πρόσφυγες επιδιώκουν να μεταναστεύσουν σε Δυτικές χώρες, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να πάνε σε πλούσιες, πλήν όμως Μουσουλμανικές χώρες. Γιατί; Πιστεύω πως ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα Δυτικά έθνη σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

11. Τα ΜΜΕ αναφέρουν, και ορισμένοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ισχυρίζονται ότι μαζί με τους πρόσφυγες, οι Τζιχαδιστές διεισδύουν στις Δυτικές χώρες με στόχο τον αφανισμό αυτών. Κατά συνέπεια, βλέπουμε ομάδες ανθρώπων σε πολλές από τις χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να διαμαρτύρονται κατά των προσφύγων αλλά και την επιρροή που ασκούν ορισμένες ισλαμικές διδασκαλίες.

12. Ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι το επονομαζόμενο «Ισλαμικό Χαλιφάτο» ή Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

13. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους που ισχυρίζεται ότι κυβερνάει με την ευλογία του Θεού, δεν αναγνωρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κάνει διακρίσεις κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και δολοφονεί χιλιάδες στο όνομα ενός ψευτο-Θεού.

14. Επιτρέψτε μου μία παρέκβαση: δεν είναι αλήθεια πως σε ορισμένες, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές χώρες, οι ακόλουθοι άλλων θρησκειών είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν περισσότερους φόρους;

15. Δυστυχώς, τώρα, βλέπουμε να προβάλλει ένας απαράδεκτος διχασμός μεταξύ του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ και της Ρωσίας όσον αφορά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

16. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι χώρες που τις περιθάλπουν, που δεν σέβονται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών τους θα πρέπει να τιμωρηθούν· αλλά από ποιον;

17. Προτείνω το ρόλο αυτό να αναλάβει ένας αναζωογονημένος και μετασχηματισμένος Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

18. Δεν θα έπρεπε να δοθούν επιπλέον εξουσίες στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να επιβάλλουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη όταν υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη για παρέμβαση;

19. Χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί ο ΟΗΕ ώστε να αναλάβει το ρόλο αυτό, ξεκινώντας με την αναδόμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να απαλειφθεί η δυνατότητα ενός μέλους με δικαίωμα βέτο να σταματήσει τη διεθνή παρέμβαση σε χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο και να αποφευχθούν οι συγκρουόμενες προσεγγίσεις όπως βλέπουμε ότι συμβαίνει μεταξύ του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στη Συρία.

20. Η βούληση των λαών, στη βάση των αριθμών και του πληθυσμού, θα πρέπει να επικρατήσει, και της προσπάθειας αυτής να ηγηθούν τα Ηνωμένα Έθνη.

21. Κανείς δεν πρέπει να είναι αφελής και να πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά πιστεύω πως αυτή είναι η ιδανική λύση και κάτι το οποίο θα πρέπει όλες οι χώρες να επιδιώξουν.

22. Μέχρι τότε, όμως, όλες οι χώρες και οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν καθήκον να διασφαλίσουν την επικράτηση της ανοχής, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους.

23. Τέλος, βλέπουμε ότι με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο πλανήτης είναι πλέον μια γειτονιά.

24. Η ανθρωπότητα είναι δημιούργημα του Θεού και όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά Του. Επομένως, εάν επιθυμούμε ειρήνη και δικαιοσύνη για όλους, πρέπει να ζήσουμε ως μία οικογένεια, σε μια γειτονιά, όπου οι ηγέτες όλων των χωρών, μικρών και μεγάλων, συνεργάζονται αρμονικά.

Ευχαριστώ θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου