Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Σύμπνοια και συνεργασία για πρόοδο / Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada)

Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada)
Under the Jurisdiction of the Ecumenical Patriarchate

Glory to God in the highest, and on earth peace, goodwill among men!Σύμπνοια και συνεργασία για πρόοδο

Για λίγο περισσότερο από ένα αιώνα υπάρχουν ελληνορθόδοξοι στον Καναδά. Οι πρώτες οργανωμένες ελληνορθόδοξες κοινότητες στον Καναδά, ήσαν του Montreal, το 1909 και του Toronto, το 1911.

Ο αμερόληπτος ιστορικός μπορεί να δει, ότι οι Ελληνες στον Καναδά πραγματικά μεγαλούργησαν. Οι πρωτοπόροι πέτυχαν οικονομικά. Εγιναν μεγαλοεπιχειρηματίες. Καμάρωσαν τα παιδιά τους πετυχημένα μέσα στην καναδική κοινωνία. Πέτυχαν σε όλους τους τομείς. Επιχειρήσεις. Επιστήμες. Διοικητικές και κυβερνητικές θέσεις μέσα στην κοινωνία του Καναδά, αφού φθάσαμε και πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά να είναι ένα ελληνόπαιδο, ο Λεωνίδας Χουσάκος, αλλά και μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Καναδά η Ανδρομάχη Καρακατσάνη. Όντως θαυμαστά επιτεύγματα!

Ο αμερόληπτος όμως ιστορικός, θα παρατηρήσει και ορισμένα άλλα πράγματα. Στην εκκλησιαστική-κοινοτική μας ζωή και στην ζωή των ελληνοκαναδικών συλλόγων, μαζί με την πρόοδο υπήρξε και διχόνοια και μιζέρια. Τα τελευταία χρόνια στην εκκλησιαστική μας ζωή, υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Εκκλησιαστικές κοινότητες. Ελληνορθόδοξα σχολεία. Οίκοι ευγηρίας. Θεολογική Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ο καθένας μας πρέπει να ρωτήσει. Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο; Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μεγαλύτερη πρόοδο σε βάθος και σε πλάτος; Εχουμε χάσει πολλούς Έλληνες και ελληνορθόδοξους μέσα στην καναδική κοινωνία; Πόσο σαν Έλληνες και ελληνορθόδοξοι επηρεάσαμε την καναδική κοινωνία;

Η απάντηση είναι, ότι σε όλους αυτούς τους τομείς θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα.

Ποτέ δεν είναι αργά. Στο στάδιο αυτό που βρισκόμαστε, εάν προχωρήσουμε με σύμπνοια και συνεργασία, η πρόοδός μας θα είναι φαινομενική. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Στις επερχόμενες γενιές. Στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στον ίδιο τον Θεό. Σύμπνοια και συνεργασία για μεγαλύτερη πρόοδο.

Αφησε την μεμψιμοιρία. Άφησε την ζήλεια και τον φθόνο που τρώει τα σωθικά σου. Βλέπεις αυτόν που προοδεύει; Βοήθησέ τον να προοδεύσει περισσότερο. Προοδεύεις και συ και όλοι μαζί του.

Η μικροπρέπεια, η μεμψιμοιρία, η διχόνοια, η ζήλεια, ο φθόνος, δεν μας πρέπουν. Είμαστε σοφός και υπερήφανος λαός. Κανένας λαός δεν έχει την ιστορία μας. Μην αμαυρώνουμε την ιστορία μας με μικροπρέπειες. Η σύμπνοια και η συνεργασία μας ταιριάζουν. Θα φέρουν μεγάλη πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου