Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

28η Οκτωβρίου 1940 Ελευθερία - Όχι - Πρόσφυγες Μητροπολίτη Σωτηρίου

Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους
Αξιότιμους Προέδρους και Εντιμότατα Μέλη των Διοικ. Συμβουλίων
Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες,
Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων
Και άπαν το ευλαβές πλήρωμα
της Ελληνικῆς Ορθοδόξου Μητροπόλεως Τορόντο (Καναδά)

28η Οκτωβρίου 1940

Ελευθερία - Όχι - Πρόσφυγες


Η ελευθερία είναι θεόσδωτο αγαθό. Αφού την έδωκε ο Θεός κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αφαιρεί από κανένα. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σφετερίζεται τα δικαιώματα του Θεού.

Δυστυχώς, στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σφετερίζονται τα δικαιώματα του Θεού. Το κάνουν αυτό εν ονόματι της αθεΐας ή και πολλές φορές εν ονόματι κάποιου θεού. Αλλά δεν υπάρχουν κάποιοι θεοί. Ο Θεός είναι Ένας και Αληθινός. Ο Θεός, ο Αληθινός Θεός, έδωσε την ελευθερία στο πλάσμα Του, τον άνθρωπο, και δεν θέλει κανένα να αφαιρέσει την ελευθερία αυτή του πλάσματός Του. Όσοι εν ονόματι κάποιου θεού στερούν την ελευθερία κάποιων ανθρώπων, αποδεικνύουν, ότι ο θεός τους είναι ψεύτικος και όχι αληθινός.

Το 1940 δύο στυγεροί δικτάτορες, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ, θέλησαν να αφαιρέσουν την ελευθερία, όχι μόνο μερικών ανθρώπων, αλλά της ανθρωπότητας γενικά. Ο Μουσολίνι με δολιότητα στις 28 Οκτώβρη του 1940 ζήτησε να κάνει αυτός και ο στρατός του τον περίπατό του στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός που αψηφά τα πάντα για την ελευθερία του, με το στόμα τού τότε κυβερνήτη του Ιωάννη Μεταξά, απήντησε με ένα ηχηρό ΟΧΙ. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Όμως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός υπέφεραν από το 1940 μέχρι το 1949 με τον πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό. Και φυσικά δεν τελείωσε η ταλαιπωρία του ελληνικού λαού στο 1949 ή 1950, συνεχίστηκε και αργότερα με φτώχεια και πολλά άλλα δεινά. Τα πολλά όμως και μεγάλα δεινά τελείωσαν τότε και η χώρα άρχισε να προχωρεί μπροστά.

Ο ελεύθερος άνθρωπος πρέπει ελεύθερα να διαλέγει το σωστό. Είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Να λέγει το ναι σε κάθε θετικό, αλλά και με την ίδια άνεση να λέγει το όχι σε κάθε αρνητικό. Και το ναι και το όχι έχουν τις συνέπειές τους. Ο ελεύθερος άνθρωπος πρέπει να είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει.

Σήμερα συγκλονίζεται ολόκληρη η ανθρωπότητα από το πρόβλημα των προσφύγων οι οποίοι προέρχονται, κυρίως από την Συ¬¬ρία και το Ιράκ, αλλά και άλλες χώρες. Σ’αυτές τις χώρες, δυστυχώς, κάποιοι εν ονόματι κάποιου ψεύτικου θεού θέλουν να επιβάλουν την δική τους θέληση σε όλους τους ανθρώπους. Παραστρατημένοι και δυστυχείς οι ίδιοι σέρνουν στη δυστυχία τόσα εκατομμύρια ανθρώπων. Συνυπεύθυνοι με αυτούς είναι οι δυνατοί της γης που ενώ θα μπορούσαν να επιβάλουν κάποια τάξη, φροντίζουν περισσότερο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και λιγότερο ή καθόλου για την ελευθερία ή την ευτυχία των ανθρώπων. Ολοι μαζί δημιουργούν την σκλαβιά, την μιζέρια, τον ξεριζωμό, τους πρόσφυγες. Και ποιος δεν γνωρίζει, δεν βλέπει ή δεν νοιώθει το πόσο υποφέρουν οι πρόσφυγες.

Στο ζήτημα αυτής της προσφυγιάς, υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Αυτοί οι οποίοι, εν ονόματι ενός ψεύτικου θεού σκλαβώνουν, σφάζουν, ξεριζώνουν, δημιουργούν την προσφυγιά, έχουν και ένα άλλο σκοπό. Να καταλάβουν και να υποδουλώσουν τις χριστιανικές, δημοκρατικές, ελεύθερες χώρες, στο όνομα του ψεύτικου θεού τους. Γιατί αλήθεια όλοι οι πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη κατευθύνονται προς την Ευρώπη και κανένας προς τις πλούσιες μωαμεθανικές χώρες, όπως το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία;

Οι πρόσφυγες υποφέρουν και το χριστιανικό μας καθήκον επιβάλλει να τους βοηθήσουμε. Αλλά και οι μεγάλοι και οι δυνατοί της γης, πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να επιβάλουν δικαιοσύνη. Για να μη γίνεται το κακό χειρότερο. Για να επικρατήσει η δικαιοσύνη και όχι η αδικία. Για να μη σκλαβωθεί η ανθρωπότητα εν ονόματι κάποιου ψεύτικου θεού.

Εμείς εδώ στον Καναδά ζούμε στην χώρα της επαγγελίας. Έχουμε όλα τα αγαθά και προπαντός την ελευθερία μας. Σαν Έλληνες Ορθόδοξοι μπορούμε ελεύθερα να μιλάμε την γλώσσα μας. Ελεύθερα να προσευχόμαστε στον Αληθινό Θεό. Ελεύθερα να έχουμε τις εκκλησίες μας. Ελεύθερα να τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα.

Εβδομήντα πέντε χρόνια, μετά το περίφημο ΟΧΙ του 1940 και της σκλαβιάς που επηκολούθησε, πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά. Να μη ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία μας. Να σκεφτόμαστε που θα βρισκόταν η ανθρωπότητα εάν επικρατούσε η δικτατορία του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Να μη παραδινόμαστε στη χλιδή. Να κρατούμε πάντα στο νου μας, ότι «καλή η χλιδή, αλλά όλες οι αυτοκρατορίες πέθαναν πάνω στο μαλακό κρεβάτι της χλιδής».

Το ΟΧΙ του 1940 για μας τους Ελληνορθόδοξους που ζούμε στον Καναδά σημαίνει: Οχι στην αφομοίωση. Οχι στην εγκατάλειψη της αληθινής ορθόδοξης πίστης μας στον Ένα, Μόνο και Αληθινό Θεό. Οχι στο χάσιμο της ελληνικής γλώσσας από τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τις επερχόμενες γενιές. Ναι στην τίμια εργασία μας. Ναι στη ζωή των Κονοτήτων μας. Ναι στην δημιουργία νέων εκκλησιών και κοινοτήτων. Ναι στα ελληνορθόδοξα σχολεία μας. Ναι στην φροντίδα μας τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και οι επερχόμενες γενιές να ζούνε μέσα στις κοινότητές μας. Να μορφώνονται μέσα στα ελληνορθόδοξα σχολεία. Να μένουν ελληνορθόδοξοι και πιστοί στον Αληθινό Θεό. Τον Ιησού Χριστό. Τον Μόνο Αληθινό Μεσσία. Τον Μόνο Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου.

Στην 75η επέτειο του ηρωϊκού ΟΧΙ του 1940 καλώ όλους σας να την γιορτάσουμε με ψυχή, με καρδιά, με αφοσίωση στην ελευθερία, με πίστη στον Ένα και Αληθινό Θεό. Τον Ιησού Χριστό, τον Λυτρωτή του κόσμου.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου