Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Masterclass Βιολοντσέλου και μουσικής Δωματίου


 1ος Κύκλος master class Βιολοντσέλου και μουσικής Δωματίου.

(Τρεις κύκλοι για το 2020-21.)
Ένας νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινά στο Ωδείο μας, με σκοπό την τελειοποίηση των νέων μουσικών.
Η Λουκία Λουλάκη, σολίστ βιολοντσέλου κ ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου εγχόρδων Σελήνη,https://www.seliniquartet.com/ πρόκειται να διδάξει σε ένα τετραήμερο σεμινάριο, βιολοντσέλο και μουσική δωματίου.
Στόχος είναι η εμβάθυνση στην τεχνική του οργάνου, στην ερμηνεία, αλλά και στο ρεπερτόριο. Παράλληλα, θα οδηγήσει σύνολα μουσικής δωματίου – σύνολα εγχόρδων, ή έγχορδα με πιάνο- σε μια προσεκτικότερη ανάγνωση της παρτιτούρας, σε μία καλύτερη και ευκολότερη επικοινωνία αλλά και θα εμβαθύνει στη μουσικότητα και την ελευθερία έκφρασης μέσα σε ένα σύνολο. Σκοπός του masterclass, για την πρώτη αυτή χρονιά, τόσο για τους τσελίστες όσο και για τα σύνολα δωματίου, είναι να εξελιχθούν, τεχνικά και μουσικά, να δοκιμαστούν και να κατανοήσουν περισσότερο τις δυνατότητες της μουσικής συνομιλίας ανάμεσα στις φωνές των έργων που θα παίξουν.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δηλώσουν τα έργα που θα παίξουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Για πληροφορίες και εγγραφές καθημερινά, στο 2106857901.
Επειδή θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, ο αριθμός συμμετοχής είναι περιορισμένος.

Λουκία Λουλάκη, σολίστ βιολοντσέλου
Σπουδές
Η Λουκία Λουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το1992 και ξεκίνησε βιολοντσέλο στα εφτά της χρόνια με την Όλγα Μπακμανίδη στο Ωδείο Kodály. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στα 16 της, με δίπλωμα από την τάξη του Δημήτρη Γούζιου, με άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και την ύψιστη τιμητική διάκριση του Ωδείου Αθηνών, το χρυσό μετάλλιο Α. και Ι. Συγγρού.
Από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2010, υπήρξε τακτική μαθήτρια της Natalia Gutman (μουσικολογική διδασκαλία Elizabeth Wilson) στην Ακαδημία Scuola di Musica di Fiesole στη Φλωρεντία, όπου από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος «Mundo en Harmonia».
Τον Ιούνιο του 2008, βραβεύτηκε με το «Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ» σε διαγωνισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με πρόεδρο της επιτροπής τον διάσημο βιολοντσελίστα H. Schiff.
Τον Απρίλιο του 2010 πήρε το βραβείο Premio Walter Boccaccini, για την εξαιρετική της επίδοση στην τάξη της N. Gutman, από την Scuola di Musica di Fiesole.
Tον Ιούνιο του 2010 έγινε δεκτή για Μεταπτυχιακές Σπουδές στο βιολοντσέλο στο Vienna Konservatorium Privatuniversität, στην τάξη της Natalia Gutman, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Ωνάση.
Στη διάρκεια των σπουδών της στη Βιέννη επελέγη επανειλημμένα από τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου να παίξει ως σολίστ στη Musikverein αλλά και στο Rathaus, πραγματοποίησε ηχογραφήσεις για τον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ΟRF (RadioKulturHaus Wien), ενώ τον Μάρτιο του 2012, βραβεύτηκε στη μουσική δωματίου με το βραβείο του Tzuzuki-Stiftung.
Τον Ιανουάριο του 2013 έδωσε τις τελικές εξετάσεις για τον τίτλο του master στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και αρίστευσε αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία και διάκριση.
Tο 2018 επέστρεψε στα πανεπιστημιακά θρανία για ένα δεύτερο μάστερ στην τάξη του J. Meissl, στο Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικής Δωματίου.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και master classes των: M. Kliegel, P. Nagy, W. E. Schmidt, N. Gutman, J.Meissl, P.Vernikov, M.Pressler, V. Vujic, H. Beyerle, P. Jüdt, E. Epstein, Quatuor Diotima και άλλων ενώ μελέτησε συστηματικά με τη M. Chen.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχει την τύχη να συναντήσει και να μαθητεύσει στο πλάι του Hatto Beyerle που παρά την προχωρημένη του ηλικία εξακολουθεί να έχει νεανικό πνεύμα και δημιουργική συνέχεια.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία
Τον Μάιο του 2008 ηχογράφησε το κοντσέρτο του Dvorak ( Συμφωνική Ορχήστρα Ε.Ρ.Τ., μαέστρος Β. Συμεωνίδης) αλλά το ντεμπούτο της στο μεγάλο κοινό πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα, στα δεκαέξι της, με το 1ο κοντσέρτο του Shostakovich ως νέα σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την μπαγκέτα του Σ. Τσιαλή, στο Μ.Μ.Α.
Έχει παίξει ως σολίστ επίσης με τη Λυρική Σκηνή, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με την Orquesta Ciudad de Granada, την Junge Philharmonie Wien και την Paneuropean Philharmonia Orchestra.
Έχει δώσει ατομικές συναυλίες αλλά και ρεσιτάλ Μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στη Βραζιλία, το Περού, την Κίνα και την Ιαπωνία.
Μουσική Δωματίου
Η Λουκία Λουλάκη δραστηριοποιείται εξίσου ως σολίστ και ως μουσικός Δωματίου συμπράττοντας με διάφορους καλλιτέχνες και σχήματα.
Τον Ιούλιο του 2013 έπαιξε μουσική δωματίου με μέλη της φιλαρμονικής του Βερολίνου, στο Landsberger Sommermusiken.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 δημιούργησε το πιάνο τρίο «Τρίο 92» με το οποίο συνεργάστηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2016, παίζοντας σε πολλές χώρες και σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης και κερδίζοντας βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς (όπως: το πρώτο βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Alpe Adria στην Ιταλία και το τρίτο βραβείο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Alcobaca της Πορτογαλίας.)
Είναι ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Selini με το οποίο έχει ήδη εμφανιστεί στις σημαντικότερες αίθουσες της Βιέννης, όπως τη μεγάλη αίθουσα του Wiener Konzerthaus (σε συνεργασία με το Wien Modern), τη Musikverein, έχουν ηχογραφήσει για την αυστριακή Τηλεόραση κ.α. Από το 2018 το κουαρτέτο δίνει τακτικά συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία, όπως το δεύτερο βραβείο στον "Szymanowski International Music Competition" (Katowice, Πολωνία 2018) και το βραβείο Artis (Αυστρία).
Το κουαρτέτο Selini έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη μουσική σκηνή της Αυστρίας σε όλο τον κόσμο, μέσω του προγράμματος NASOM (New Austrian Sound Of Music). Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2022.
Το κουαρτέτο δουλεύει υπό την καθοδήγηση του Hatto Beyerle (από το κουαρτέτο Alban Berg) αλλά και του J. Meissl (κουαρτέτο Artis) και έχει επίσης επιλεγεί ως ένα από τα ensembles της ECMA (European Chamber Music Academy), στην οποία δουλεύουν εντατικά με τους σπουδαιότερους μουσικούς στο χώρο της μουσικής δωματίου και δίνουν συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.
23 Oct at 11:30 – 25 Oct at 13:00  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου