Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Βιβλιοπωλείο Gutenberg //ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ALDINA // Φθινόπωρο-χειμώνας 2020


 ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ALDINA

Φθινόπωρο-χειμώνας 2020
DON DELILLO, «Η σιωπή» (μετάφραση: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου)
Ο Ντον ΝτεΛίλο άρχισε να γράφει το νέο του μυθιστόρημα «Η σιωπή» το 2018, πολύ πριν από την τωρινή πανδημία, αλλά η ατμόσφαιρα του έργου αποπνέει την ερήμωση που επικράτησε στους δρόμους του κόσμου, και όχι μόνο της Αμερικής, στη διάρκεια των πρώτων αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο του ιού. «Ξεκίνησα από ένα όραμα που είχα με άδειους δρόμους στο Μανχάταν. Η αρχική ιδέα της σιωπής γιγαντώθηκε από πρόταση σε πρόταση, από το ένα κεφάλαιο στο άλλο», λέει ο συγγραφέας. Στη «Σιωπή» κυριαρχούν η απώλεια του πραγματικού χρόνου και της διαχείρισης της μνήμης, μια διαφορετική βίωση του περιβάλλοντος χώρου και των σχέσεων με τα πρόσωπα και τα πράγματα. Μια απότομη προσγείωση αεροπλάνου, ένα ανεξήγητο σβήσιμο της οθόνης της τηλεόρασης, και όλα χάνουν τον λογικό τους ειρμό. Οι ήρωες δεν ξέρουν τι βλέπουν και τι σημαίνουν αυτά που βλέπουν, αν πρόκειται για κάποια μόνιμη κατάσταση, κι ένα επίπεδο εμπειρίας στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν, ή αν είναι απλώς ένα παράδοξο που σύντομα θα περάσει.
Ο ΝτεΛίλο, για μια ακόμα φορά, παρασύρει τον αναγνώστη στο σκοτεινό σπήλαιο των φόβων που γεννούν η επιστήμη, η τεχνολογία και η χρήση τους από εξουσίες που ο άνθρωπος δεν ελέγχει. Για μια ακόμα φορά η κοφτερή του σκέψη αποκαλύπτεται προφητική.
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 20 Οκτωβρίου ταυτόχρονα με την αμερικάνικη έκδοση.
PETER HANDKE, «Η κλέφτρα των φρούτων» (μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου)
Το μυθιστόρημα «Η κλέφτρα των φρούτων» είναι το «επιστέγασμα» του έργου του νομπελίστα Πέτερ Χάντκε, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. «Ένα ταξίδι στη μαγεία της στιγμής, στη μαγεία τυχαίων γεγονότων, στα θαύματα της φύσης» (Frankfurter Allgemeine).
Ένα δοκίμιο για την «τέχνη» της ματιάς μας προς τον έξω κόσμο, το κύριο μέσον για τη γνωριμία και του εαυτού μας. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία φράση: «Και τι δεν είχε ζήσει τις τρεις μέρες του ταξιδιού της στην ενδοχώρα, πόσο δραματικές ήταν οι ώρες όλες, κάθε ώρα ξεχωριστά, ακόμα κι αυτές κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχε συμβεί τίποτα, και πώς κάτι παιζόταν συνέχεια…»
TESSA HADLEY, «Το παρελθόν» (μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου)
Το παρελθόν εισβάλλει βίαια στο παρόν όταν τέσσερα αδέρφια συναντιούνται για να πουλήσουν το πατρικό τους σπίτι, το μοναδικό στοιχείο που ενώνει τις πολύ διαφορετικές ζωές τους. Συγκρουόμενες αναμνήσεις, οικογενειακά μυστικά και η παρουσία των νέων μελών της οικογένειας πυροδοτούν εντάσεις και απειλούν δεσμούς που θεωρούνται ακατάλυτοι. Η Χάντλι μιλά για τον χρόνο που περνά με τρόπο ρεαλιστικό και συγχρόνως βαθιά συναισθηματικό. Οι κριτικοί αναγνωρίζουν ότι «παρακολουθεί τους ήρωές της και την ψυχολογία τους με τη λεπτότητα του Χένρι Τζέιμς και τη ματιά της Τζέιν Όστεν» (Guardian).
JOHN WILLIAMS, «Το Πέρασμα του Μακελάρη» (μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου)
[Από τον συγγραφέα του «Στόουνερ»]
Το «Πέρασμα του Μακελάρη» είναι ένα μυθιστόρημα για την ομώνυμη, φανταστική πόλη της αμερικάνικης Δύσης, μεταξύ 1870-1890, όπου κυνηγοί βουβαλιών σταθμεύουν για να οργανώσουν ομάδες εξόρμησης: ένας-δύο κυνηγοί, ένας-δύο γδάρτες και ένας υπεύθυνος τροφοδοσίας. Την εποχή του «πυρετού» του χρυσού συντελείται και ο «πυρετός» του κυνηγιού, με εξαφάνιση ειδών της άγριας φύσης. Κάθε ομάδα εξολόθρευε 2.000 έως 5.000 ζώα σε κάθε εξόρμηση. Την ίδια εποχή ο Θορό και ο Έμερσον, οι κορυφαίοι Αμερικανοί στοχαστές, επισήμαιναν τον κίνδυνο της αποξένωσης του ανθρώπου από τη φύση, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του «Στόουνερ» για το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού και την αλόγιστη καταστροφή της φύσης που τελικά στρέφονται ενάντια στον άνθρωπο. Το κεντρικό πρόσωπο, ο Άντριους, απόφοιτος του Χάρβαρντ, που αποφασίζει να γνωρίσει τη χώρα του εκτός του πανεπιστημίου, είναι η τυπική περίπτωση ενός αντι-Στόουνερ. Πλαισιώνεται από μια νεαρή πόρνη, τη Φρανσίν, δύο κυνηγούς που θα αποτελέσουν την κυνηγητική ομάδα και έναν μεταπράτη. Το μυθιστόρημα είναι ολιγοπρόσωπο, με διεισδυτική περιγραφή των χαρακτήρων, όπως άλλωστε γνωρίζουμε από τα άλλα έργα του Γουίλιαμς τον «Στόουνερ» και τον «Αύγουστο», και με καταπληκτικές περιγραφές του φυσικού πλούτου της Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου