Η έλευση των Δημοκρατικών Γάλλων στα Ιόνια νησιά (1797) και η υπαγωγή τους στο γαλλικό Σύνταγμα του 1795, επηρέασαν βαθιά την πολιτική σκέψη των Ιονίων, που είχε ακονιστεί στην άσκηση μιας μακραίωνης διαχείρισης της τοπικής διοίκησης, σε καθεστώς απολυταρχικής διακυβέρνησης.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Επτανήσιοι δεν δυσκολεύτηκαν να υιοθετήσουν το αξίωμα, το οποίο, κατά το συντοπίτη τους ποιητή Ούγκο Φώσκολο, επικράτησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, ύστερα από τη Γαλλική Επανάσταση: «αρκεί, ένα γραπτό Σύνταγμα, για να βελτιωθούν τα πολιτικά συστήματα και να θεραπευτούν όλες οι αδυναμίες ενός Έθνους».
Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά την πρώτη κιόλας δεκαετία ‒ύστερα από τη λύση του δεσμού τους με το «φοβερό» λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν οι επικυριαρχίες νέων «Προστατών»‒ οι Επτανήσιοι κατόρθωσαν να αρθρώσουν, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής τους διαστρωμάτωσης, σε πέντε διαφορετικές χρονικά περιστάσεις, συνταγματικό λόγο, χωρίς να πάψουν στη συνέχεια να αγωνίζονται έως και την Ένωση τους με την Ελλάδα (1864) για τη βελτίωση και τον εκδημοκρατισμό του.
Αφιερωμένη «στη μνήμη του ευπατρίδη πολιτικού», πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, η έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής περιλαμβάνει έντυπες εκδόσεις συνταγματικών κειμένων των Ιονίων Νήσων (από το 1799 έως το 1817) και σχετικά χειρόγραφα (στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και οθωμανικά), καθώς και κείμενα του Ούγκο Φώσκολου. Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια του τόμου υπογράφεται από την Αλίκη Δ. Νικηφόρου και ο σχολιασμός των κειμένων από εξέχοντες ιστορικούς και συνταγματολόγους.
Η έκδοση στην αγγλική γλώσσα, απευθύνεται στο διεθνές κοινό, και αναδεικνύει τη διαλεκτική σχέση που ανέπτυξε ο Ιόνιος χώρος κατά τα νεότερα χρόνια με τη Δύση και την Ανατολή, εντάσσοντας έτσι τον ελλαδικό χώρο στο ευρύτερο ευρωπαϊκό, ιστορικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Ο λινόδετος τόμος είναι διαθέσιμος στα σημεία πώλησης των εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής https://tinyurl.com/ycugzj3u, καθώς και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://tinyurl.com/y6zt2s4h (για την έκδοση στην αγγλική γλώσσα https://tinyurl.com/y647beka).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου