Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας, Πολιτική Απόφαση -Μέλη νέας Ν.Ε., Εξελεγχτική Επιτροπή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 
Α΄ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διανύουμε μια κρίσιμη χρονιά για τη πορεία του τόπου και της Ευρωπης αλλά και τις διεθνείς σχέσεις γενικότερα. Οι εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η εθνοκεντρικής κατεύθυνσης ψήφος υπέρ του Brexit στην Βρετανία, η ανάδειξη της ευρωπαικής Ακροδεξιά, αλλά και η συνέχιση τοιυ πολέμου στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη ριζικών αλλαγών σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και στην κατεύθυνση διασφάλισης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Από την άλλη αποτελούν πηγή ελπίδας οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις εναντίον των προθέσεων του Τραμπ, εντός και εκτός ΗΠΑ, η διαφοροποίηση μερίδας σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, που φαίνονται να αντιλαμβάνονται το σημερινό αδιέξοδο της στρατηγικής του μεγάλου συνασπισμού και διαφοροποιούνται (όχι χωρίς αντιφάσεις) σε σημαντικά ζητήματα σχετικά με την στρατηγική της λιτότητας και του δημοσιονομικού αυταρχισμού.
Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε ένα αποσταθεροποιήμενο τόξο, που ξεκινά από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Η πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την προώθηση της συνεργασίας των χωρών του Ευρωπαικού Νότου με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου κατά της λιτότητας και της ύφεσης, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της πολιτικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μέσω της διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με δυνάμεις των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών που απομακρύνονται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική, είναι μια απαραίτητη απάντηση που δίνει η χώρα μας.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, τις τύχες της χώρας κρατάει στα χέρια της η δική μας κυβέρνηση της Αριστεράς, που απορρέει από την απόφαση να αναλάβουμε τις ευθύνες διακυβέρνησης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015, αποδεχόμενοι έναν επώδυνο συμβιβασμό, προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή με την οποία οι δανειστές απειλούσαν τη χώρα μέσα από τη χρεωκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η συμφωνία αυτή ασφαλώς δεν είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα γίνει «ιδιοκτησία» της Αριστεράς. Το δικό μας πρόγραμμα παραμένει ανταγωνιστικό προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και, παρά τις δυσκολίες, η προσπάθεια μας κατατείνει στον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε έναν διαρκή πόλεμο που στηρίζεται στο ψέμα, σε αγαστή συνεργασία με εγχώρια και ξένα πολιτικά και μιντιακά συστήματα, προκειμένου να απαξιώσει τη δημοκρατία και τις κοινωνικές κατακτήσεις και να τεθεί επικεφαλής της «συμμαχίας των προθύμων», εμφανίζοντας πλήρη ταύτιση, αρκετές φορές, με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Στην Αντι-ΣΥΡΙΖΑ «συμμαχία των προθύμων» συντάσσονται
κάποιες ηγετικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του εναπομείναντος Ποταμιού, μαζί με ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων.
Αυτή την περίοδο δίνεται η μάχη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η παράλογη απαίτηση των δανειστών και του ΔΝΤ για προνομοθέτηση, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση μας. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, έστω και εάν αυτά θα ληφθούν 3 χρόνια μετά και υπό την προυπόθεση ότι δεν θα έχουν επιτευχθεί τα πλεονάσματα.
Αντίθετα κρίνεται αναγκαίο ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο, που θα στοχεύει στην ενίσχυση των λαικών κοινωνικών στρωμάτων με προμετωπίδα την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προφανώς την κατηγορηματική μας στάση έναντι απαιτήσεων για μαζικές απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις που αφορούν στη διαπραγμάτευση, θα ληφθούν μετά από συζήτηση στην Κ.Ε. και με σεβασμό στις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτές ορίζονται απο το Καταστατικό του Κόμματός μας.

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Στην Αθήνα, στον πρώτο Δήμο της χώρας αντανακλώνται όλα τα προβλήματα του τόπου. Η βαθειά οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι κακές συνθήκες διαβίωσης στις γειτονιές, το λουκέτο στα μικρομάγαζα, η εξάπλωση των κυκλωμάτων ναρκωτικών και πορνείας, καθώς και των ξενοφοβικών, ρατσιστικών απόψεων, δυσκολεύει τη δράση μας. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και το προσφυγικό πρόβλημα που επιβάρυνε την Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η παρουσία της κυβέρνησης της Αριστεράς, η δράση των συντρόφων και συντροφισσών μέσα από τις Ο.Μ., τη Ν.Ο. και τις δομές αλληλεγγύης, καθώς και χιλιάδων αλληλέγγυων, έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε η Αθήνα και η Ελλάδα να αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Η πρωτοπόρα δράση μελών μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και η συμμετοχή μας στα κινήματα, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη πολύμορφων κινημάτων, στη μελέτη και τεκμηρίωση των προβλημάτων της πόλης, στην πολιτικοποίηση και στις διεκδικήσεις, με δυό λόγια βάλαμε τη σφραγίδα μας στο κίνημα της πόλης.
Με το πλεονέκτημα που έχουμε από το γεγονός ότι το κομμα μας είναι στην κυβέρνηση και η παράταξή μας στη διοίκηση της Περιφέρειας, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην παραπέρα και πιο ολοκληρωμένη μελέτη και τεκμηρίωση για λύσεις στα παραπάνω προβλήματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ακαδημία Πλάτωνος, η μάχη των σκουπιδιών κ.λπ.). Αυτό περνάει μέσα από τις θεματικές της Ν.Ε. , από τη συνεργασία των τμημάτων του Κόμματος , της Κοινοβουλευτικης Ομάδας και των Υπουργείων, αλλά φυσικά και από τις δομές των κινημάτων στις επιμέρους περιοχές.
Θα πρέπει να έχουμε ως στόχο μια συνολικότερη μελέτη της πόλης μας, την ανάλυση της μητροπολιτικής λειτουργίας, των υποδομών και των ελλείψεων, της λειτουργίας της αγοράς και των υπηρεσιών, των συνδικάτων, των συλλόγων και όλων των κοινωνικών κινημάτων.
Σταθμός αυτής της διαδικασίας η πρώτη διατύπωση σε αδρές γραμμές από την Ν.Ε. των στοιχείων της ανάπτυξης, της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.
Απαραίτητη προϋποθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω είναι η συμμετοχή και η διασύνδεση όλων των επιμέρους κινημάτων που αναπτύσσονται στις γειτονιές της Αθήνας και η δραστήρια παρέμβαση των μελών μας, των Ο.Μ. και της Ν.Ο. Ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα η Ν.Ο. πρέπει να προσανατολίσει τη δράση της κυρίως στα πεδία:
Α. Τοπική Αυτοδιοίκηση θέτοντας πολιτικό στόχο τη νίκη στο Δήμο Αθηναίων διευρύνοντας την προσπάθεια να απευθυνθούμε σε κοινωνικά στρώματα και ομάδες, με ενίσχυση της επικοινωνίας και στήριξη του έργου της Περιφέρειας. Η Ν.Ε. να συνέλθει αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κ.Ε. για την Αυτοδιοίκηση.
Β. Παιδεία, με έμφαση στην συμμετοχή όλων των συντρόφων με παιδιά σε σχολική ηλικία και των συντρόφων διδασκόντων με αντίστοιχες παρεμβάσεις στους Συλλόγους Γονεων και διδασκόντων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ένταξη παιδιών προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει μόνιμο στοιχείο της δουλειάς μας.
Γ. Ανεργία, με ιδιαίτερη ενασχόληση με την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων, προσανατολισμό στα συνδικάτα, τα σωματεία και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Δ. Επαγγελματοβιοτέχνες, με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής σε συνεργασία με το Τμήμα ΕΒΕ και του φορείς του χώρου.
Ε. Ενίσχυση των δράσεων αλληλεγγύης, μέσα από τις αντίστοιχες δομές, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Να μελετήσουμε πού λειτουργούν δομές με την παρουσία μελών μας

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η ανασυγκρότηση κι η ανάπτυξη των Ο.Μ. της Νομαρχιακής Οργάνωσης έχει ως αναγκαία προυπόθεση, η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή να διαμορφώσει συνθήκες για δημοκρατική, συλλογική και συντροφική λειτουργία, απαλλαγμένη από εντάσεις και αποκλεισμούς με σύνθεση απόψεων και προτάσεων σε όλη την κλίμακα της Ν.Ο. Οι εμπειρίες μας από την δύσκολη εσωκομματική περίοδο που περάσαμε το προηγούμενο διάστημα, καθώς και οι επεξεργασίες που έγιναν στις τελευταίες συνελεύσεις, ενόψει της Συνδιάσκεψης σε όλες τις οργανώσεις, μας δίνουν πλούσιο υλικό στην παραπάνω κατεύθυνση.
Αυτές οι επεξεργασίες, είτε είναι μερικές είτε συνολικές, όπως η πρόταση στην οποία κατέληξε η οργάνωση του Παγκρατίου, θα αποτελέσουν ντοκουμέντα στα χέρια της νέας Ν.Ε. Ειδικότερα και με βάση τα παραπάνω, επιδιώκουμε:
* Ισχυρές Ο.Μ. ριζωμένες στις γειτονιές με συνεχή επικοινωνία με τον χώρο ευθύνης τους, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του Κόμματος, να την προωθήσουν στο λαό και να συμβάλλουνμε κοινωνικούς όρους στη στήριξη της Κυβέρνησης κάνοντας εποικοδομητική κριτική, όπου χρειάζεται.
* Συμμετοχή όλων των συντρόφων, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους, στη λειτουργία και τις επεξεργασίες των Ο.Μ. και της Ν.Ο.
* Συμμετοχή στις θεματικές ομάδες της Ν.Ε. και σύνδεση με τα αντίστοιχα τμήματα του Κόμματος
* Συστηματικές ενημερώσεις και συζητήσεις θεματικών γύρω από τομείς της πολιτικής μας
* Διατήρηση και επέκταση της συχνότητας των συνεδριάσεων της Ν.Ε. με τα συντονιστικά των Ο.Μ., καθώς επίσης και αξιόπιστη μεταφορά των απόψεων-προτάσεων των μελών των Ο.Μ. στα ανώτερα αποφασιστικά όργανα
* Κοινές δράσεις μεταξύ όμμορων οργανώσεων, με στόχο τη μεγαλύτερη και καλύτερη κινητοποίηση, για την επιτυχία των εξωστρεφών δράσεων
* Οι νέοι και οι νέες πρέπει να αποτελέσουν έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του εγχειρήματός μας. Γι’ αυτό επιβάλλεται η σύνδεσή μας με τις οργανώσεις της νεολαίας στην Α΄ Αθήνας, με συμμετοχή αντιπροσώπων της στις συνεδριάσεις των οργάνων της Ν.Ο. με μέλημα τη βοήθεια, τη συνεργασία και τις κοινές δράσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την ανεργία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τα κινήματα.
* Να αξιοποιήσουμε το Γραφείο Συντονισμού Κόμματος, Κυβέρνησης, Κ.Ο., Τμημάτων της Κ.Ε. διαμορφώνοντας δίαυλο επικοινωνίας, πληροφόρησης και αναγνώρισης αναγκών και αιτημάτων φορέων, πολιτών και κοινωνικών χώρων.
* Να εμπλουτίσουμε τη ζωή των Ο.Μ. με δραστηριότητες που θα συμβάλουν στον αναγκαίο εξοπλισμό των μελών μας στην πολιτική, τη θεωρία, τον πολιτισμό και τις αξίες μας.
* Να επιδιώξουμε να κάνουμε πραγματικότητα την ψηφιακή καταγραφή των μελών μας, των δεξιοτήτων τους και των δράσεων των Ο.Μ., για την περαιτέρω αξιοποίησή τους.
* Σε κάθε δράση μας θα πρέπει να θέτουμε μετρήσιμους και υλοποιήσιμους στόχους, έτσι ώστε να υπάρχει τακτικός περιοδικός έλεγχος της αποτελεσματικότητάς μας.
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της επόμενης περίοδου θα πρέπει να είναι η συζήτηση για την ανάπτυξη ενός Κόμματος μαζικού, αντίστοιχο με τις ανάγκες της περιόδου και την πραγματική επιρροή του. Το Κόμμα μας για να ανταποκριθεί στις υποχρεωσεις που δημιουργεί ο νέος ρόλος του ως ηγετική πολιτική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, χρειάζεται να ενισχυθεί και να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του, να προσελκύσει νέα μέλη στις τάξεις του, κυρίως από τα κοινωνικά στρώματα που αγωνίστηκαν για την ανατροπή τπυ παλαιού καθεστώτος και υποφέρουν από την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, με την πεποίθηση ότι πραγματοποιούμε ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, που σε μεγάλο βαθμό συναρτάται με την ανταπόκριση του καθενός μας στα καθήκοντά του, με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη, να αναδείξουμε την Οργάνωση της Α’ Αθήνας σε στήριγμα και πρότυπο μιας νέας κομματικής συλλογικότητας. Ο δρόμος προς τον στρατηγικό μας στόχο, τον σοσιαλισμό, περνάει μέσα από τα σημερινά δύσκολα και αχαρτογράφητα μονοπάτια.

[ΣΥΡΙΖΑ Βικτώρια] 
[ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. Α' ΑΘΗΝΑΣ] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου