Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ρεσιτάλ πιάνου Πάρι Τσενίκογλου

Σάββατο, 1 Απριλίου στις 8:30 μ.μ. - 10:20 μ.μ. 
Πρόγραμμα συναυλίας

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα αρ. 11, op. 22
Thomas Heinisch (*1968): Entnähert - Adieu KHF (1992), πρώτη πανελλήνια εκτέλεση
Claude Debussy (1862-1918): Images II
Isaac Albéniz (1860-1909): από την σουίτα Iberia, τ. I 
Evocación
El puertο
Maurice Ravel (1875-1937): Gaspard de la nuit

Βιογραφικό

«O Πάρις Τσενίκογλου είναι αναμφίβολα ένα από τα εξέχοντα ταλέντα της γενιάς του» (Andreas Groethuysen). Ο βραβευμένος Έλληνας πιανίστας έχει αποσπάσει επανειλημμένως διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο για τις εμφανίσεις και τη δισκογραφία του. Η Süddeutsche Zeitung τον έχει χαρακτηρίσει «Αγαπημένο των Θεών» και «Μία αξιοθαύμαστη ανακάλυψη».

Γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Παρότι ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οχτώ ετών, μόλις τρία χρόνια αργότερα ερμήνευσε τα κοντσέρτα και τις Παραλλαγές Goldberg του J. S. Bach. Σε ηλικία 15 ετών απέκτησε Δίπλωμα Πιάνου με Α' Βραβείο και μνεία δεξιοτεχνίας ως μαθητής του Γιάννη Αδαμίδη στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Έπειτα από παρότρυνση τού δασκάλου του, συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα εξαιρετικών νέων ταλέντων της Hochschule für Musik und Theater του Μονάχου με καθηγητή τον καθηγ. Franz Massinger (†). Το 2012 αποφοίτησε με Σολιστικό Δίπλωμα Πιάνου, τάξη καθηγ. Thomas Böckheler. Το 2015 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην σολιστική εκτέλεση με τον καθηγ. Jacques Rouvier στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, όπου πλέον εξειδικεύεται στο τμήμα Postgraduate. Παράλληλα έχει λάβει καλλιτεχνική καθοδήγηση από καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Murray Perahia και ο András Schiff.

Ο Πάρις έχει δώσει ρεσιτάλ και κοντσέρτα σε σημαντικούς χώρους όπως η Herkulessaal στο Βασιλικό Ανάκτορο του Μονάχου, το Prinzregententheater του Μονάχου, το Θέατρο του Pforzheim, η Bibliotheksaal του Polling, το Beethoven-Haus στη Βόννη και η Großer Saal του Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ. Έχει συμπράξει επανειλημμένως ως σολίστ με την Συμφωνική του Μονάχου, όπως επίσης με την Φιλαρμονική του Bad Reichenhall (Εβδομάδα Mozart 2012), την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Ινστιτούτου Sándor Végh του Σάλτσμπουργκ, την Hochschulorchester του Μονάχου, την Συμφωνική του Νις της Σερβίας, την Φιλαρμονική Δωματίου Νότιας Βοημίας του Budweis και άλλες.

Έχει εκπροσωπήσει όλες τις τάξεις πιάνου του Πανεπιστημίου του Μονάχου στην Γερμανική Ραδιοφωνία και έχει συνεργαστεί σε πολλές ηχογραφήσεις και ζωντανές μεταδόσεις με την Βαυαρική Ραδιοφωνία. Το περασμένο έτος παρουσίασε το σύστημα ψηφιακής αναπαραγωγής πιάνου CEUS της εταιρείας Bösendorfer στο Sony Center του Βερολίνου παίζοντας ζωντανά από το Μουσείο Hangar-7 της Red Bull στο Ζάλτσμπουργκ.

Ο Πάρις απέσπασε σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Α' Βραβείο Steinway 2008 στο Μόναχο, το Α' Βραβείο Mozart 2012 του Πανεπιστημίου Mozarteum και το Γ' Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ρόδου 2014. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου του Μονάχου, του Rotary Club Μονάχου-Martinsried, ενώ από το 2008 σπουδάζει με υποτροφία του Ιδρύματος Σπουδών του Γερμανικού Έθνους, την οποία απέσπασε κατόπιν διαγωνισμού.

Τον Μάρτιο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τις Images του Debussy και τα 24 Πρελούδια του Chopin από την Οehms Classics, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στους δημοφιλέστερους ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασικής μουσικής.

Ιστοσελίδα: http://www.paristsenikoglou.com/

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 5 (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ), 10 (γενική είσοδος), 20 (οικογενειακό), 25 (τρία ρεσιτάλ), και 40 ευρώ (όλα τα ρεσιτάλ).

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.Τρίτο Πρόγραμμα 90,9Αθήνα9.84 Official GroupArt and Life (www.artandlife.gr) AthensInfokidsAmagiLife.gr, Art and Press, In2lifePopagandaTaR - Διαδικτυακό Μουσικό Περιοδικό & Ραδιόφωνοnaftemporiki.grdeBop.


https://www.facebook.com/events/948146568649515/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου