Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Συντροφιά με τον Μητροπολίτη Σωτήριο μία εβδομάδα

Χειροθεσία ιερέως Ευαγγέλου Αραβαντινού σε Οικονόμο. Victoria. Elevation of Rev. Fr. Evangelos Aravantinos to the rank of Economos, in Victoria.
26 Γεννάρη, 2017: Ύστερα απο αεροπορικό ταξίδι 5 ½ ωρών, έφθασε στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, και τον υποδεχθήκαμε οι ιερείς της περιοχής. Το ίδιο βράδυ, προεξήρχε στο τρισάγιο για τον αείμνηστο Π. Τσακούμη στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, πρώην πρόεσδρο της Κοινότητος.

Την επομένη, 27 Γεννάρη, προεξήρχε της εξοδίου ακολουθίας, βοηθούμενος από τους ιερείς της περιοχής.

Σάββατο, 28 Γεννάρη, ετέλεσε την Θ. Λειτουργία μόνος του στο Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Surrey, ενώ οι ιερείς και οι ιεροψάλτες απετέλεσαν τον χορό. Μετά την Θεία Κοινωνία, ακολούθησε η Πνευματική Σύναξη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της περιοχής. Ομίλησε ο Μητροπολίτης Σωτήριος με θέμα «Άφετε τα παιδία έρχεσθαι πρός με» και ο π. Κ. Καλτσίδης με θέμα «Η Αγιότης του σώματος».

Το απόγευμα, ο Μητροπολίτης και οι ιερείς επεσκέφθησαν τον Άρχοντα Δεπουτάτο Β. Τσακούμη στο νοσοκομείο. Ύστερα απο δύο ημέρες, ο κ. Τσακούμης επέστρεψε στο σπίτι του.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος ομιλεί στην Πνευματική Σύναξη Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων. Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Surrey BC. Metropolitan Sotirios speaks at the Spiritual Retreat of the Philoptochos Sisterhoods held at Sts. Constantine and Helen Greek Orthodox Community in Surrey.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Μητροπολίτης και οι ιερείς είχαμε δείπνο με τις κυρίες των τριών Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της περιοχής, όπου συμμετείχαν η κα. Σ. Ρασσιά, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Καναδά και η κα. Ε. West, πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου Καναδά.

Κυριακή 29 Γεννάρη: Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, βοηθούμενος από τον π. Δ. Παρτσάφα, π. Δ. Τρυφωνόπουλο και τον π. Κ. Οικονόμου, προϊστάμενο του Ναού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, χειροθέτησε σε Άρχοντα Χαρτοφύλακα τον κ. Ευάγγελο Πάππα, πρώην πρόεδρο της Κοινότητος, ιεροψάλτη και διευθυντή της χορωδίας.

Ακολούθησε το ετήσιο γεύμα της Θεολογικής Ακαδημίας, το οποίο οργανώθηκε από τις τρείς Κοινότητες Μείζονος Βανκούβερ και τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συμμεστείχαν η Πρόξενος της Κύπρου κα. Τ. Berggren, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Βανκούβερ κ. Α. Ιωάννου και τα παιδιά της Χειμερινής Κατασκήνωσης «Μεταμόρφωση».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Μητροπολίτης Σωτήριος προεξήρχε στον Μέγα Εσπερινό των Τριών Ιεραρχών στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, όπου συμμετείχαν όλοι οι ιερείς και ακολούθησε η γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, με την συμμετοχή μαθητών των τεσσάρων σχολείων της περιοχής μείζονος Βανκούβερ.

Η νεολαία και οι επίσημοι στο γεύμα της Θεολογικής Ακαδημίας. Βανκούβερ. The youth and dignitaries at the fundraising luncheon for our Theological Academy in Vancouver.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος, στην ομιλία του, συγχάρηκε τα παιδιά και ευχαρίστησε τους γονείς, τους δασκάλους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ιερέων.

Είπε χαρακτηριστικά ότι στα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στη γιορτή αυτή, είδε ότι τα παιδιά έχουν κάνει μεγάλη προόδο και παρότρυνε τα Διοικητικά Συμβούλια και όλους να ιδρύσουν ημερήσιο Ελληνορθόδοξο σχολείο.

Τη Δευτέρα, 30 Γεννάρη, μετά την Θεία Λειτουργία η οποία ετελέσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς, οι ιερείς και ο Μητροπολίτης Σωτήριος παρεκάθησαν σε γεύμα, προσκεκλημένοι του Γενικού Προξένου κ. Α. Ιωάννου.

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φώτιος Πεντίκης, 94 ετών, ο οποίος υπηρέτησε πολλές κοινότητες στις Η.Π.Α. αλλά και στον Καναδά. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος και οι ιερείς επήγαν το βράδυ στο Bellingham, Η.Π.Α. και ετέλεσαν τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του, στο οποίο συμμετείχαν και αρκετοί ιερείς από τις Η.Π.Α.

Μετά το τρισάγιο, μίλησε ο Μητροπολίτης εξαίροντας τις αρετές του π. Φωτίου, την ταπεινοφροσύνη, την σύνεση και την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε την Εκκλησία. Επίσης, είπε τι πρέπει ο άνθρωπος να κάμνει να κληρονομήσει την αιώνια βασιλεία.

Ο Μητροπολίτης και οι ιερείς είχαν συνεδρίαση στο Ferry Boat, πηγαίνοντας στην Βικτωρία, πρωτεύουσα της Βρεττανικής Κολομβίας για τον Μ. Εσπερινό και την Θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα Ι.Ν. της Υπαπαντής.

Το εσπέρας, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωϊ της Πέμπτης η Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή όλων των ιερέων – π. Δ. Παρτσάφα, π. Ε. Αραβαντινού, π. Κ. Καλτσίδη, π. Κ. Οικονόμου, π. Τ. Πράττα και του διακόνου Δ. Vickery. Απουσίαζε ο π. Δ. Τρυφωνόπουλος. Πλήθος ευλαβών προσκυνητών προσήλθε από το Βανκούβερ, το Surrey, το Νανάϊμο, αλλά και τις Η.Π.Α.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Σωτήριος απέμεινε το οφφίκιον του Οικονόμου στον π. Ε. Αραβαντινό, Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού.

Ακολούθησε το καθιερωμένο γεύμα. Οι ιερείς ανεχώρησαν για το Βανκούβερ, ενώ ο Μητροπολίτης Σωτήριος παρέμεινε και είχε δείπνο και συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητος Βικτώρια. Tην επομένη, ώρα 6:00 π.μ. ανεχώρησε αεροπορικώς για το Τορόντο.

Οι ιερείς της Βρετανικής Κολομβίας ζήσαμε μια εβδομάδα με τον Μητροπολίτη μας σαν μια πραγματική οικογένεια και νοιώσαμε την αγάπη του και την ηρεμία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου