Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Εντυπωσίασαν η Φωτεινή Φιλοσόφου και ο Γιάννης Νικολαϊδης με την θεατρική παράσταση «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο θέατρο «Έαρ Βικτώρια»

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη έκανε λαμπερή πρεμιέρα στις 10/2 στο ανακαινισμένο θέατρο «Έαρ Βικτώρια» με τους μεγάλους ηθοποιούς Φωτεινή Φιλοσόφου και Γιάννης Νικολαϊδης.
Και όμως το ελληνικό θέατρο ακόμα ζει και μεγαλουργεί στα στιβαρά χέρια θεατράνθρωπων όπως ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νικολαΐδης.
Έχοντας σκηνοθετήσει όλες τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, και τα μεγάλα κλασικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στην πολύχρονη δημιουργική καριέρα του μας έδωσε έναν Παπαδιαμάντη που κανείς άλλος σήμερα δεν μπορεί να αποδώσει με τέτοια μαεστρία πάνω στην δραματική εμβέλεια του φιλοσοφικού κειμένου της Φόνισσας.
Η σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη πατά στην αρχαία τραγωδία σε τέτοιο βαθμό που το έργο αναδεικνύεται δίπλα στα έργα των μεγάλων τραγικών. Ο ίδιος ως Παπαδιαμάντης έλεγχε το έργο κινώντας με τα αέναα νήματα της υψηλής σκηνοθετικής του ματιάς την δράση των ηθοποιών.
Και στο επίκεντρο η Φραγκογιαννού της εκπληκτικής Φωτεινής Φιλοσόφου γέμιζε την σκηνή σε έναν ρόλο που υπερβαίνει τους συμβατικούς δραματικούς ρόλους του ρεπερτορίου. Οι κινήσεις της πλαστικές, και η φωνή της χρωμάτιζε το λόγιο κείμενο χαρακτηριστικά δίνοντας μια τέλεια ερμηνεία.
Η Φόνισσα πιο επίκαιρη από ποτέ ενσαρκώνει την σημερινή κοινωνία των παραπαίουσων αξιών δίνοντας το μήνυμα της αξίας της ζωής.
Τους σπουδαίους πρωταγωνιστές Φωτεινή Φιλοσόφου και Γιάννη Νικολαϊδη πλαισίωσαν αντάξια η Χρυσούλα Παπαδοπούλου, η Βούλα Κώστα, και ο Θοδωρής Προκοπίου.
Το Θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο που καταχειροκρότησε την παράσταση.
Παραπέμπω το κατατοπιστικό κείμενο της παράστασης του Θεατρικού Οργανισμού Αιχμή.
Το πιο αντιπροσωπευτικό ίσως έργο του Παπαδιαμάντη, χαρακτηρισμένο από τον ίδιο ως «κοινωνικό μυθιστόρημα» επιστρέφει στην Αθήνα, κατόπιν μιας μεγάλης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, στο θέατρο «Έαρ Βικτώρια». Ο Θεατρικός Οργανισμός Αιχμή συμπράττει στη θεατρική Άνοιξη για το Ελληνικό έργο.
«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο ανακαινισμένο θέατρο «Έαρ Βικτώρια». Σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη και θεατρική προσαρμογή Κώστα Πολιτόπουλου.
Στο ρόλο της «Φραγκογιαννού» η εκπληκτική ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου.
Παίζουν: Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Βούλα Κώστα, Θοδωρής Προκοπίου Παπαδιαμάντης-αφηγητής ο Γιάννης Νικολαϊδης.
Η ιστορία της Φραγκογιαννούς, μιας φιγούρας τραγικής με προεκτάσεις ηθικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές που ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, σε μια παράσταση πρόκληση για τους δημιουργούς της όπου ο μοναχικός αναγνώστης, υποκαθίσταται από το συλλογικό κοινό, το οποίο μετέχει, συνεργεί και συν-τελεί στα δρώμενα.

Εμείς και ο Παπαδιαμάντης

Αυτός ο λιτός Ιερομόναχος του λόγου και της σκέψης. Αυτός ο μοναδικός δάσκαλος των Ελληνικών Γραμμάτων που ο ίσκιος του σκεπάζει και οδηγεί τη φαντασία μας μετατρέποντας την σε εικόνες και έννοιες που οδηγούν τον άνθρωπο σε διαλείμματα υψηλής αισθητικής.
Η «Φόνισσα» μετατρέπει τον κοινωνικό της τρόμο σε πράξεις παράλογης δικαιοσύνης, ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές και τα αισθήματα περί δικαίου, για το τέλος μιας άθλιας καθημερινότητας των ταπεινών και κατατρεγμένων γυναικών.
Η «Φόνισσα» αυτή η γυναίκα σύμβολο, η πολυσυζητημένη ηρωίδα του «κυρ Αλέξανδρου», εγκαταλείπει τον μάταιο αγώνα της για Λύτρωση και παραδίδεται στο ΄΄Υδωρ το Εξιλαστήριον» όπως το χαρακτηρίζει ο Παπαδιαμάντης, βρισκόμενη εις το μέσον της Θείας και της Ανθρωπίνης Δικαιοσύνης.
Οι παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00. Θέατρο «Έαρ Βικτώρια», Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου