Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Φιλοσοφία και λογοτεχνία - μια ιδιάζουσα σχέση


Φιλοσοφία και λογοτεχνία: μια ιδιάζουσα σχέση

Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του 
του βιβλίου του Γιάννη Πρελορέντζου,
Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία 1930-1960 
(Εκδ. Παπαζήσης, 2016)
Τρίτη στις 8 μ.μ. - 10 μ.μ.Έναστρον Βιβλιοκαφέ

Σόλωνος 101, 10678 Αθήνα
Συμμετέχουν οι:

Γιάννης Πρελορέντζος (Καθ. Φιλοσοφίας Παν/μίου Ιωαννίνων) 

Στέλιος Βιρβιδάκης (Καθ. Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών)

Ιορδάνης Κουμασίδης (δρ. φιλοσοφίας-συγγραφέας, διδάσκων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο)

και Θωμάς Συμεωνίδης (δρ φιλοσοφίας-συγγραφέας)

Στη συνάντηση αυτή, δύο φιλόσοφοι και δύο φιλόσοφοι-λογοτέχνες θα συζητήσουν για τη σχέση λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Πρόκειται για μια δύσκολη και σύνθετη σχέση: καθίσταται προβληματική αφενός η φύση, η ταυτότητα και η αυτάρκεια του φιλοσοφικού λόγου, αφετέρου η αισθητική λειτουργία και το αφηγηματικό περιεχόμενο της λογοτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής. Υπάρχουν άραγε διακριτά όρια, ούτως ώστε η αμοιβαία όσμωση να ενδυναμώνει και τις δύο πλευρές; Ή μήπως μια λογοτεχνίζουσα φιλοσοφία και μια φιλοσοφίζουσα λογοτεχνία καταστρέφουν την έμπνευση και διαλύουν τον στοχασμό;

Αφορμή της συζήτησης αποτελεί το βιβλίο του Γιάννη Πρελορέντζου, Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία 1930-1960, μια επισκόπηση της φιλοσοφικής σκηνής και γενικότερα της πνευματικής δημιουργίας στη Γαλλία, από το 1930 ως το 1960, με έμφαση στη λογοτεχνία και τις τέχνες.

O Γιάννης Πρελορέντζος είναι Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου διδάσκει από το 2000. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως γύρω από τους ορθολογιστές φιλοσόφους του 17ου αιώνα και τη σύγχρονη γαλλική φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει στα γαλλικά τη διδακτορική διατριβή του για τον Σπινόζα (1996), μία σχολιασμένη έκδοση των κεντρικών βιβλίων της πλατωνικής Πολιτείας (2007), καθώς και πληθώρα αξιόλογων εργασιών για τη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί μεταφράσεις του από σημαντικά έργα των Ντεκάρτ, Μπερξόν, Ντελέζ, όλες συνοδευόμενες από εκτενή και κατατοπιστικά κείμενά του, η μελέτη του Γνώση και μέθοδος στον Μπερξόν (Ευρασία, 2012) και πρόσφατα η μελέτη του για τη σχέση της φιλοσοφίας με τη λογοτεχνία στη Γαλλία κατά τα μέσα του 20ού αιώνα (Παπαζήσης, 2016). Το 2015 τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος για τη συμβολή του στα γράμματα.

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton και Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Iστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία Η υφή της ηθικής πραγματικότητας (Leader Books, 2009) [ανεπτυγμένη μορφή στα ελληνικά του La robustesse du bien. Essai sur le réalisme moral, (Jacqueline Chambon, 1996)], και είναι ένας από τους συγγραφείς του σχολικού εγχειριδίου φιλοσοφίας της Β´ Λυκείου. Εκπροσωπεί την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία στη Διοικούσα Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Δευκαλίων.

Ο Ιορδάνης Κουμασίδης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και συγγραφέας. Διδάσκει Θεωρίες Λογοτεχνίας και Δημιουργική Γραφή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία, ενώ τρία κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο. Πρόσφατα εξέδωσε τη νουβέλα Δώδεκα γραμματόσημα στον τοίχο (Κέδρος, 2016).

O Θωμάς Συμεωνίδης είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Τέχνης (ΕΜΠ) και μεταδιδακτορικός ερευνητής (ΑΣΚΤ / Γαλλία), διδάσκων στη «Θέση Μιχελή» της Σχολής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει γράψει το μυθιστόρημα Γίνε ο ήρωάς μου! (Γαβριηλίδης, 2015) και τη μονογραφία Όλα είναι παρεξήγηση: ο Theodor Adorno και το Τέλος του Παιχνιδιού του Samuel Beckett (Εκδόσεις Αρμός, 2015), ενώ έχει μεταφράσει την Τελευταία Τριλογία και τους Τρεις Διαλόγους του Samuel Beckett (Γαβριηλίδης, 2016).


https://www.facebook.com/events/1156085661177428/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου