Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο

ΣΒΕΡΚΟΣ: Καλή σας μέρα, κύριε Τζανακόπουλε. Καλή χρονιά!
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα και Καλή χρονιά!
ΣΒΕΡΚΟΣ: Θα ξεκινήσουμε από τα της Ελλάδας και θα κινηθούμε βεβαίως και προς το εξωτερικό. Νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση, ο πρώτος στόχος, για εντός τουλάχιστον του μηνός, του πρώτου μηνός του έτους, είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η β΄ αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου; Το ρωτούμε βεβαίως, διότι φαίνεται ότι το θέλουν δεδηλωμένα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ όμως καθυστερεί και το Βερολίνο έχει δείξει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υψώνει αναχώματα και να βάζει εμπόδια σ’ αυτή τη διαδικασία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2016, η υπεραπόδοση των εσόδων, η σταδιακή μείωση της ανεργίας, η οποία βεβαίως παραμένει ακόμη σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα-ωστόσο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει βήματα για την απομείωσή της- δεν δικαιολογούν αυτή τη στιγμή καθυστερήσεις εκ μέρους κανενός σε ο, τι αφορά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε άμεσα θετικές εξελίξεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί και από τη δική μας μεριά, αλλά και από τη μεριά των ευρωπαϊκών θεσμών. Να μπορέσουμε, δηλαδή, εντός των πρώτου τριμήνου του 2017 να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουμε την οδό που έχει προδιαγραφεί. Δηλαδή, να προετοιμαστούμε για να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το ελληνικό χρέος χωρίς προσφυγή σε δάνεια του επίσημου τομέα. Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες να έχουμε μια θετική εξέλιξη, αρκεί όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζω αυτή η θέση γίνεται αποδεκτή από τη συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Ναι. Βλέπουμε βέβαια ότι το ΔΝΤ, επιμένει και ζητά να υπάρξει νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για μετά το 2018. Διαβάσαμε μάλιστα και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, να λέει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ότι η κυβέρνηση συζητά έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια του δημοσιονομικού «κόφτη» όπως λεγόταν. Από ορισμένους αυτό διαβάζεται ως επέκταση και του μνημονίου πέρα από το 2018. Ποια είναι ακριβώς λοιπόν η ελληνική θέση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σε αυτό δεν χωρά καμία απολύτως αμφισβήτηση. Ξέρετε, ότι το βασικό θέμα που έχει προκύψει αυτή τη στιγμή, αφορά το αν και κατά πόσο θα μπορέσουμε το 2019, με τα σημερινά ισχύοντα –και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε- να έχουμε μια πρόθεση που θα επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτό χωρίς νέα μέτρα. Με δεδομένη βεβαίως και την άρνηση της Γερμανίας αυτή τη στιγμή, να συζητήσει για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η συζήτηση, ακόμη, οφείλω να σας πω ότι δεν έχει κλείσει. Δηλαδή, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε το χρέος της να θεωρηθεί βιώσιμο και από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά κυρίως από την ΕΚΤ. Μέχρι να συμφωνηθούν λοιπόν τα πάντα, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί. Ακόμη η συζήτηση είναι ανοιχτή. Η συζήτηση συνεχίζεται, έτσι ώστε να δούμε αφενός ποια θα είναι τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια, στη βάση αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων, να συμφωνήσουμε και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή, για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μια συζήτηση πολύπλοκη. Είναι μια συζήτηση εξαιρετικά τεχνική. Είναι μια συζήτηση η οποία εμπλέκει πάρα πολλούς, με διαφορετικές θέσεις. Δηλαδή, εμπλέκει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ESM, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, φυσικά τους μεγάλους πιστωτές της χώρας και ειδικά τη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό το οποίο είναι δεδομένο, είναι ότι μπορούμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών απόψεων έτσι ώστε να κλείσει σύντομα η β΄ αξιολόγηση και να δώσουμε τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να εμπεδώσει τη σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί κατά το 2016. Αυτός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι εργάζεται και η πλειονότητα των δανειστών.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Ας φύγουμε, λοιπόν, από τα ζητήματα της οικονομίας και ας πάμε στα ζητήματα διάρθρωσης του Κράτους, διάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά γενικότερα των θεσμών. Διαβάσαμε το δημοσίευμα της Πέμπτης στους Financial Times, στην εφημερίδα, στο οποίο διάφοροι παράγοντες, πολιτικοί παράγοντες, παράγοντες-συμμετέχοντες σε θεσμούς - και μιλάω, βεβαίως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέχρι τον κύριο Ανδρέα Γεωργίου, τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ- να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τους θεσμούς στην Ελλάδα. Δύο ερωτήματα: Πρώτα-πρώτα, θεωρείτε ότι ήταν υποβολιμαίο το συγκεκριμένο δημοσίευμα και ρεπορτάζ; Και εάν ισχύει κάτι τέτοιο, από ποιους; ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εάν κατά πόσο τηρήθηκε. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι ότι η μονομέρεια των πηγών των Financial Times δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε όλους μας, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά, νομίζω, και στους Έλληνες πολίτες. Τώρα, από εκεί και πέρα, οι πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει πάρει άριστα σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις επί μία τουλάχιστον 30ετία, νομίζω ότι έχουν πολύ θράσος για να καταλογίζουν στην κυβέρνηση τέτοιου είδους πρακτικές, στις οποίες οι ίδιοι έχουν πάρει το χρυσό μετάλλιο. Πρέπει να σας πω ότι τα δύο χρόνια της δικής μας κυβέρνησης, της δικής μας θητείας, έχει γίνει τεράστια πρόοδος σε ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, έχουν έρθει στο φως και εξετάζονται χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση, χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, μεγάλες ποινικές υποθέσεις. Επομένως, νομίζω ότι η πραγματικότητα μιλάει μόνη της. Η πολιτική γραμμή της Ν.Δ. είναι να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να δημιουργήσει μία εικόνα υποτιθέμενων παρεμβάσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Νομίζω ότι αυτά δεν πείθουν κανέναν, παρά μόνο εκείνους που θέλουν να πειστούν. Ξαναλέω, η πραγματικότητα μιλά μόνη της, τα έσοδα υπεραποδίδουν και αυτό έχει να κάνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και με τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση πρακτικών των προηγούμενων ετών που ήταν στα όρια της νομιμότητας, για να μην πούμε πέραν των ορίων της νομιμότητας.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές, επειδή διαρκώς υπάρχει αυτό γαϊτανάκι και η σεναριολογία, κ.λπ., οφείλω να σας ρωτήσω. Εκλογές θα γίνουν πρόωρα; Και ρωτώ επειδή αρκετά φύλλα εφημερίδων και, βεβαίως, αρκετοί παίκτες στο πολιτικό σκηνικό, είδαν τις περιοδείες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και εσάς τον ίδιο, να περιοδεύετε ανά την Περιφέρεια. Προετοιμάζεστε για κάλπες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τόσο πραγματικό το δημοσιογραφικό αυτό σκηνικό που στήνεται όσο πραγματική ήταν και η είδηση ότι εγώ σκέφτομαι να κατέβω υποψήφιος στην Κόρινθο, με την οποία δεν έχω καμία σχέση. Οι περιοδείες που γίνονται, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να ακούσει τους πολίτες, να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα, να δώσει λύσεις εκεί που μπορεί και να έχει μία αδιαμεσολάβητη σχέση με την ελληνική κοινωνία. Πολλοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δηλαδή, θεωρούν ότι οποτεδήποτε η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια άμεσης επαφής με τους Έλληνες πολίτες, ότι προετοιμάζεται για εκλογές. Θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα. Εμείς συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και με μία προσπάθεια να αναδιανείμουμε, να ανακατανείμουμε τα βάρη έτσι ώστε, επιτέλους, να πληρώσουν και εκείνοι οι οποίοι, για πάρα πολλά χρόνια, βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης, αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση την οποία με συνέπεια υπηρετεί εδώ και δύο χρόνια και αυτή θα συνεχίσει να υπηρετεί μέχρι και τη λήξη της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση που αφορά και την κατάσταση εκτός των ελληνικών συνόρων. Σας ανησυχεί η κατάσταση στην Τουρκία; Διότι αρκετοί μιλούν πλέον για έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της χώρας, τη σταθερότητα της Τουρκίας, αλλά φυσικά και τη στάση της ηγεσίας της χώρας και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άλλα ζητήματα, όπως το Προσφυγικό και το Κυπριακό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σβέρκο, δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεγάλη ανησυχία. Το πρώτο όμως που πρέπει να κάνουμε είναι να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη. Η κατάσταση όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η κρίση ασφάλειας την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να αναζωπυρώνεται. Και σε αυτό το ταραγμένο γεωπολιτικό σκηνικό η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε εμείς ως ελληνική κυβέρνηση και αυτό το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνάμεων μας και στο μέτρο του δυνατού, να δείχνουμε μια ψύχραιμη πολιτική στάση. Βεβαίως, τα προβλήματα είναι πολλά, είναι συσσωρευμένα και αυτή η αναζωπύρωση της κρίσης, φυσικά, δεν φτιάχνει τις καταλληλότερες των προϋποθέσεων για να μπορέσουμε να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της περιοχής, της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Εμείς, σας λέω, ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και στο Κυπριακό, αλλά και να συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται για μια ήπια και ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Νομίζω ότι, ακριβώς αυτή η στάση, είναι στάση ευθύνης και θα πρέπει να ακολουθηθεί και από όλους όσοι εμπλέκονται στις συναφείς συζητήσεις και τις συναφείς διαβουλεύσεις. Διότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε επιτέλους αυτή την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας. ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση και να ευχηθούμε και πάλι καλή χρονιά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά κύριε Σβέρκο. Καλή χρονιά

[ΣΥΡΙΖΑ Βικτώρια]
[ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. Α' ΑΘΗΝΑΣ] 

Στο κόκκινο - 105,5 FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου