Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή Κ.Ε.Π. στους Αγώνες του Βοσπόρου_αρχαίο Παντικάπαιον

Μόσχα, 24 Ιουνίου 2016. Μετά την περυσινή μας επιτυχημένη εμφάνιση με την παράστασή μας «Αντιγόνη» στη Γη της Ταυρίδας, στην Κερσούντα (Κερτς), το αρχαίο Παντικάπαιον (Ανατολική Κριμαία), που ιδρύθηκε περί τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. από Μιλήσιους αποικιστές στο πλαίσιο του  17ου  Διεθνούς Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου», και φέτος του Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. συμμετείχε, κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης των οργανωτών, στο 18ο  Διεθνές Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου», που διεξήχθη την περίοδο 5 – 10 Ιουνίου 2016.
                                                                                                                 
Το 18ο  Διεθνές Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας, δια τούτο ο κύριος άξονάς του επικεντρώνονταν γύρω από ελληνική δραματουργία και θεματική. Το Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Ε.Π. με επικεφαλής το σκηνοθέτη Γκεόργκι Τσερβίνσκι στις 8 Ιουνίου 2016 παρουσίασε την παράσταση-μονόπρακτο «Ορέστης», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, βραβευμένου με το βραβείο «Λένιν»  Γιάννη Ρίτσου, για την ερμηνεία του στην οποία βραβεύθηκε με το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής ο ηθοποιός του θεατρικού εργαστηρίου «Στούντιο-69» Βλαντίμιρ Σέτσκιν (καλλιτεχνικός διευθυντής ο σκηνοθέτης Γκεόργκιι Τσερβίνσκι). Τον συγχαίρουμε από τα βάθη της καρδιάς μας και του ευχόμαστε μεγάλη καλλιτεχνική σταδιοδρομία και επιτυχία.  
Η παράσταση, σε δύσκολο νοηματικά φιλοσοφικό κείμενο σε ποιητική μορφή, που αποτελεί έντονη αυτοσυγκέντρωση, έγινε αποδεκτή από το κοινό με ενθουσιασμό, που κατέκλυσε το εσωτερικό προαύλιο χώρο του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Ανατολικής Κριμαίας.
                         Σύσσωμη η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ με πρόεδρο το διακεκριμένο ηθοποιό, καλλιτέχνη «του λαού» της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκολομπορόντκι παρακολουθούν την παράσταση «Ορέστης», εντρυφώντας στα βαθεία φιλοσοφικά νοήματα-μηνύματά της.  
Στις 6 Ιουνίου 2016, ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν,  οΓκεόργκιι Τσερβίνσκι και ο Βλαντίμιρ Σέτσκιν παρουσίασαν, στην κεντρική πλατεία του Παντικάπαιου, ενωπίων του Δραματικού θεάτρου «Α.Σ. Πούσκιν», στους πρόποδες της περίφημης σκάλας που οδηγεί προ το βουνό Μυθριδάτης, την παράσταση "Θέλω να ζω, για να σκέπτομαι και να υποφέρω", που βασίζεται σε δημιουργίες του μεγάλου Ρώσου ποιητή, ενώ στις 7 Ιουνίου 2016 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Κερσούντας «Μπελίνσκι» παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο "Αποχαιρετώντας το χώρο", βασισμένο στο έργο και αφιερωμένο στα 125 από τη γέννηση του Ρώσου ποιητή Όσιπ Μάντελσταμ.

Η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στις 10 Ιουνίου 2016 στο αρχαίο Πρυτανείο του 4ου αι. π.χ., στους πρόποδες του βουνού «Μυθριδάτης», και η τελετή λήξης του ήταν αφιερωμένες στην ελληνορωσική φιλία. Κατόπιν πρόσκλησης των οργανωτών, η διευθύντρια του Κ.Ε.Π., ιστορικός και ηθοποιός Δώρα Γιαννίτση παρουσίασε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, αφιερωμένο στις κοινές σελίδες στην ιστορία των δύο ομοδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, που συνδέονται με ιστορικούς, πνευματικούς, πολιτισμικούς δεσμούς εκατονταετιών, το οποίο συνοδεύθηκε από μονολόγους από την παράσταση «Αντιγόνη», καθώς και από γραφικά αποσπάσματα απομνημονευμάτων Ρώσων περιηγητών, που επισκέφθηκαν τον ελληνικό κόσμο την περίοδο 18ου – 19ου αι.  Το ειδικό αυτό πρόγραμμα, που συνοδεύονταν και από παρουσίαση οπτικού υλικού στην οθόνη, μπολιασμένο με ειλικρινή αγάπη απέναντι στους δύο λαούς, άγγιξε τις καρδιές των θεατών, γεγονός που για εμάς αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση.

 Απευθύνοντας χαιρετισμό στην αρχή της τελετής λήξης του Φεστιβάλ, η Δώρα Γιαννίτση επέστησε την προσοχή των θεατών στο γεγονός ότι για εμάς του Έλληνες είναι μεγάλη τιμή και απιστευτη χαρά να βρισκόμαστε στη γη, την οποία εποίκισαν οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα, από την εποχή του Μεγάλου Εποικισμού, και να συμμετέχουμε σήμερα με τους κατοίκους της Ταυρίδας στο Φεστιβάλ «Αγώνες Βσσπόρου». Οι δύο ομόδοξοι λαοί μας, Έλληνες και Ρώσοι, συνδέονται με κοινές σελίδες ιστορίας, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας που παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής, που ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα  «...ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν...».  Εκφράζοντας την βαθειά ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές του Φεστιβάλ για την ευγενική τους πρόσκληση να μετάσχουμε, προσφέραμε στη Γενική Δ/ντρια του Φεστιβάλ και Γενική Δ/ντρια του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Ανατολικής Κριμαίας Τατιάνα Ουμρίχινα μία μικρογραφία ελιάς μία μικρογραφία ελιάς – συμβόλου της Ελλάδας, καθώς και έναν αναμνηστικό έπαινο με την ευκαιρία συμπλήρωσης επετείου 10ετίας του Κ.Ε.Π., κατά τους πρόσφατους (06.03.2016) εορτασμούς της οποίας στη Μόσχα η θεματική της Ταυρικής Γης κατείχε σημαντική θέση.
    Το ελληνικό πρόγραμμα εμπλουτίσθηκε από καλλιτεχνική παρουσίαση-πρόγραμμα από το ελληνικό μουσικό συγκρότημα του Κερτς "ΜΩΣΑΪΚΟ" υπό την άοκνη καθοδήγηση τηςΌλγας Βερένιτς-Αργυροπούλου, με πρόγραμμα υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών, εκφραστικότητας, εκτέλεσης, ευρύτητας ρεπερτορίου, γεγονός αξιέπαινο, που μας χαροποιεί όλους ιδιαίτερα. 
     Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείτο από ιερά τέρατα της σοβιετικής και ρωσικής τέχνης, όπως οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες και οι φέροντες το έγιστο τίτλο-έπαινο«καλλιτέχνης του λαού» Βασίλιι Λανοβόι, Βλαντίμιρ Κόρενεβ, Αλεξάντρ Γκολομπορόντκο, Κονσταντίν Φρολόβ, Βέρα Γκλαγκόλεβα, Σβετλάνα Σερσνιόβα, Αλεβτίνα Κονσταντίνοβα, Οξάνα Κολέσνικοβα, Γιάνα Ποπλάβσκαγια, Σβετλάνα Ακίμενκο, Γκαλίνα Μιχαϊλένκο, Βέρα  Φρολόβα-Πετρόβσκαγια, Εβγκένιι Βοσκρεσένσκι, Αλεξάντρ Μπελάνοβ. Το να βρίσκεσαι στη σκηνή μπροστά από αυτούς τους ανθρώπους είναι μεγάλη καλλιτεχνική τιμή, χαρά, αλλά κακι τεράστια ευθύνη.
    Προοίμιο του επιτυχημένου κατά γενική ομολογία κοινού και κριτικών Φεστιβάλ αποτέλεσε το μουσικό-ποιητικό πρόγραμμα «Λιτές λέξεις της αγάπης», που παρουσίασε την παραμονή (04.06.2016) της έναρξης του Φεστιβάλ  ο   πρωταγωνιστή της παράστασής μας «Αντιγόνη», διακεκριμένος καλλιτέχνης της Ρωσίας, Ευκλείδης Κιουρτζίδης, σε συνεργασία με το συγκρότημα βιολιστών «Art Bospor» (καλλιτεχνική διευθύντρια η διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ουκρανίας Νίνα Μπατίσεβα) και απέσπασε τον ενθουσιασμό των θεατών.
      Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ενδέκατο (11ο) έτος της λειτουργίας του το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού κατόρθωσε να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Παντικάπαιον και να παρουσιάσει τις παραστάσεις του. Είναι σημαντικό και σημαδιακό  ότι μετά από 27 αιώνες εμείς οι Έλληνες επιστρέφουμε με τον πολιτισμό μας  σε πάτρια εδάφη, στη ρωσική Ταυρίδα, στο αρχαίο Παντικάπαιον. Η συμμετοχή μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί, κατά την άποψή μας, φυσική νομοτέλεια στην πορεία και ανάπτυξη των σχέσεων των λαών μας, επιβεβλημένη από την πάγια ανάγκη για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και αλήθειας, για σεβασμό και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
 
     Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε εκείνους τους ανθρώπους και φορείς που πίστεψαν στο εγχείρημά μας και συνέβαλαν, ώστε να μετάσχουμε με πλήρες πρόγραμμα στο Φεστιβάλ, και συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κριμαίας στην προεδρεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρέσβυ Γκεόργκιι Μουράντοβ και τους συνεργάτες του, στη Διεύθυνση Κρατικής Στήριξης των Τεχνών και της Λαϊκής Δημιουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στηνΥπουργό Πολιτισμού της Κριμαίας Αρίνα Νοβοσέλσκαγια. Επίσης επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Γενική Δ/ντρια του Φεστιβάλ και Γενική Δ/ντρια του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού Ανατολικής Κριμαίας Τατιάνα Ουμρίχινα και τη Διευθύντρια του Φεστιβάλ Έλενα Κλιμένκο για τη φιλοξενία τους και τη μέριμνά τους ώστε η παραμονή μας στο Παντικάπαιον να εμπλουτισθεί από ξεναγήσεις στα μνημεία της περιοχής, πράγμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να μυηθούμε στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής και να αισθανθούμε το ελληνικό πνεύμα που πέρασε από αυτή και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του και τις επιρροές του. 
Αισθανθήκαμε την αγάπη και την αποδοχή του κοινού, των κατοίκων του Κερτς αλλά και ολόκληρης της Κριμαίας, που ήρθαν από διάφορες περιοχές της χερσονήσου για να παρακολουθήσουν την παράστασή μας, μεταξύ άλλων και Ελλήνων, εκπροσώπων της ομογένειάς μας. Για την υπογράφουσα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι βρέθηκα στο αρχαίο Παντικάπαιον 23 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψή μου στην περιοχή, ότι το 1993 στο Αρχείο της πόλης αναζητούσα και κατέγραφα υλικό για τον Ελληνισμό στην περιοχή, μεταξύ άλλων για την οικογένεια καπνεμπόρων «Μεσαξούδη», σε ένα εκ των οικημάτων των οποίων εδρεύει σήμερα  το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ανατολικής Κριμαίας και η διεύθυνση του Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου».
Παρατίθεται παραπομπή στο Διαδίκτυο, όπου δύνασθε να αναρτήσετε το βιντεο από την τελετή λήξης του Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου-2016»: https://www.youtube.com/watch?v=ZkA0ymPRzaA&feature=youtu.be
Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τις παραστάσεις τοιυ Κ.Ε.Π. στους «Αγώνες του Βοσπόρου», καθώς και ιστορική επισκόπηση για το Παντικάπαιον.
 Με εκτίμηση Δώρα Γιαννίτση, διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου