Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

5ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Αναγέννηση παραδόσεων. Το Πάσχα του Σλαυικού κόσμου»

Την Πέμπτη 12 Μαϊου 2016 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Αναγέννηση παραδόσεων. Το Πάσχα του Σλαυικού κόσμου», στο οποίο συμμετείχαν πρεσβείες και κοινωνικές οργανώσεις, εκπρόσωποι ομόδοξων ορθόδοξων λαών από Ελλάδα, Κύπρο, Σερβία, Βουλγαρία. Διοργανωτές του Φεστιβάλ ήσαν το Μοναστήρι του Αγίου Δανιήλ και το Κέντρο Αναγέννησης Παραδόσεων.
Εκπροσωπώντας την Ελλάδα η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π.Δώρα Γιαννίτση, αναφερόμενη σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα-παραδείγματα, μεταξύ άλλων και σε απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών που επισκέφθηκαν και κατέγραψαν τον ελληνικό  κόσμο την περίοδο 18ου – 20ου αι., προέβη σε μια συνοπτική επισκόπηση των σχέσεων και άρρηκτων δεσμών των δύο λαών ανά τους αιώνες, όχι μόνο σε επίπεδο επίσημο-διακρατικό, αλλά και σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων.
Σε αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Αλεξάντρ Μιλιουκώφ, Ρώσου περιηγητή του δεύτερου ήμισυ του 19ου αι., ο οποίος επισκέφθηκε τη Χώρα μας. Πρόκειται για το 1857, περίοδο μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, όταν η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας όλο και περισσότερο προσανατολίζεται προς τη Δύση, ενώ η επιρροή της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή είναι αποδυναμωμένη. Ο Μιλιουκώφ αναφέρει ότι κατά τον περίπατό του στους πρόποδες της Ακρόπολης και συνοδευόμενος από έναν Έλληνα γνωστό του, με τον οποίο επικοινωνούσε στη γαλλική, συνάντησε έναν ηλικιωμένο Έλληνα βοσκό. Ο βοσκός, στην αρχή, νόμισε ότι ο ξένος περιηγητής είναι Γερμανός, αφού, όμως, έμαθε ότι πρόκειται για Ρώσο “το συνοφρυωμένο πρόσωπο του γέροντα φωτίστηκε. –Ρώσος! – είπε ο γέρος τοποθετώντας το χέρι στην καρδιά, - κάθισε, κάθισε! Οι Ρώσοι είναι προσκεκλημένοι μας! Οι Ρώσοι είναι αδέρφια μας!”
Εκτιμούμε ότι αυτά τα λόγια του Έλληνα βοσκού χαρακτηρίζουν με το βέλτιστο τρόπο τις σχέσεις των δύο λαών διαχρονικά, πρωτίστως σε διαπροσωπικό επίπεδο, σε επίπεδο απλών ανθρώπων, ανεξαρτήτως πρόσκαιρων πολιτικών συγκυριών, ισορροπιών και σκοπιμοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου