Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η Έλενα Γλωσσιώτη σε α΄ πρόσωπο

Ο Φύλλος Έλενα Γλωσσιώτη Εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά Θίνες


Υπάρχουν στιγμές από το χθες που μένουν ανεξίτηλες μέσα μας. Μας διαμορφώνουν και χαράζουν πάνω μας το χρώμα τους. Για μένα, η παιδική μου ηλικία ήταν γεμάτη από τέτοιες στιγμές. Μια παιδική ηλικία με αρώματα και εικόνες του δάσους που ξεδιπλωνόταν λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μου.
Κλείνω τα μάτια και η μυρωδιά του σκίνου και του πεύκου γαργαλά τη μύτη μου και η γεύση των μύρτων στο στόμα μου είναι στυφή σαν τότε. Η μεγάλη βελανιδιά σκιάζει την αυλή του σχολείου και μαζί τις αναμνήσεις μου. Ακούω τον κελαρυστό ήχο από τα νερά στ’ αυλάκια να έρχεται κατευθείαν από το βουνό και να δροσίζει την καρδιά μου. Κι εγώ ένα παιδί ανέμελο να προσπαθώ να δω μορφές στους κορμούς των δέντρων, ν’ αφουγκράζομαι τα πουλιά και να ονειρεύομαι.
Τα χρόνια πέρασαν, το δάσος που μεγάλωσα άλλαξε, τα νερά δεν τρέχουν πια στ’ αυλάκια. Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η διάθεσή μου ν’ ονειρεύομαι. Κι ας αντιλαμβάνομαι πια τον κόσμο διαφορετικά. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας με πλήγωσε, με τσάκισε κάποιες φορές, αλλά και με πείσμωσε. Αντιλήφθηκα πως η εξουσία σε κάθε της μορφή είναι η κύρια αφορμή για πολλά από τα δεινά της κοινωνίας μας. Το δάσος που έζησα κι όλα τα δάση καταστράφηκαν απ’ αυτή την ανεξέλεγκτη εξουσία του ανθρώπου πάνω στη φύση. Θέλησα λοιπόν να δώσω στα παιδιά μια ιστορία φαντασίας, όπου το φανταστικό είναι μια αλληγορία της πραγματικότητας που ζούμε. Μια ιστορία που θα τα ευαισθητοποιεί όχι μόνο σε ζητήματα περιβάλλοντος, αλλά θα τα προβληματίζει για τη στάση και τη σχέση που διαμορφώνει ο σύγχρονος άνθρωπος με ό,τι τον περιτριγυρίζει.
Κάπως έτσι ξεπήδησε Ο Φύλλος από μέσα μου. Ο Φύλλος, το παιδί με τα φύλλα-μαλλιά είναι αυτό το κομμάτι του χθες, η χαμένη αθωότητά μας που αναζητά έναν καλύτερο κόσμο. Είναι ο μικρός επαναστάτης που αντιδρά στην καταστροφική εξουσία των Κυνηγάρπαγων. Ποιοι είναι οι Κυνηγάρπαγες; Είναι όλοι αυτοί που λεηλατούν τον κόσμο μας, που καταστρέφουν το περιβάλλον μας. Είναι αυτοί που μας έχουν απομακρύνει από το πραγματικό νόημα της ζωής, που έχουν φτιάξει ψεύτικους πλασματικούς παράδεισους, «πολύχρωμες» πόλεις.
Ο Φύλλος Έλενα Γλωσσιώτη Εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά Θίνες
Ο Φύλλος Έλενα Γλωσσιώτη
Εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά
Θίνες / 128 σελ.
ISBN 978-618-80209-4-8 Τιμές: €12,72
Ο Φύλλος, ο ήρωας του βιβλίου, ένα παιδί μεγαλωμένο στη φύση, θα πλανηθεί εδώ κι εκεί, προσπαθώντας να βρει τους ομοίους του. Θα προσπαθήσει να καταλάβει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, μα η θλίψη και η μελαγχολία θα παρασύρουν και τα φύλλα μαλλιά του. Μα στη ζωή μας πάντα υπάρχουν οάσεις και μια τέτοια θ’ ανακαλύψει ο Φύλλος στο κέντρο της πόλης. Εκεί θα γνωρίσει τον Ουράνιο και την Άνθια. Η διαφορετικότητα δεν θα σταθεί εμπόδιο, αντίθετα θα δημιουργήσει αξεπέραστες φιλίες. Η φιλία, η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι μερικά από τα στοιχεία που θέλησα να αναδείξω μαζί με την αγάπη προς τη φύση. Μα ίσως το ουσιαστικότερο όλων είναι πως θέλησα να δώσω μιαν άλλη οπτική, μιαν άλλη λύση όταν όλα γύρω μας μάς εγκλωβίζουν και μας περιορίζουν.
Στο βιβλίο, ο Φύλλος λέει: «Δεν υπάρχουν ποτέ δυο λύσεις. Το πράσινο χρώμα του δάσους δεν είναι ένα ενιαίο, ομοιόμορφο χρώμα. Έχει αμέτρητες αποχρώσεις, από το βαθύ πράσινο των ανήλιαγων και γηραιότερων δέντρων μέχρι το απαλό πράσινο των νέων βλαστών. Κι από το γαλαζοπράσινο των νερών της λίμνης μέχρι το φωτεινό πράσινο στην πλάτη μιας σαύρας. Δεν υπάρχει μόνον η πόλη και ο τόπος της Λήθης. Υπάρχει ένας κόσμος αλλιώτικος εκεί έξω, που μπορεί να σας προσφέρει χιλιάδες λύσεις. Για τον καθένα μας υπάρχει ένα κομμάτι γης και ένα όνειρο, αρκεί να πιστέψουμε λίγο στον εαυτό μας».
Νομίζω πως αυτό το μικρό κομμάτι γης και ουρανού αντιστοιχεί σε καθένα από τα παιδιά μας. Ελπίζω πως ο Φύλλος θα δώσει κίνητρα, για να μπορέσει το κάθε παιδί να βρει τον πραγματικό του εαυτό μέσα στον λεηλατημένο κόσμο που ζει.
Βιβλίο & Τέχνες | diastixo.gr
Κατηγορία: ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
κείμενο: diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου