Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ // ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ  ΑΠΟ ΤOΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΕΣΤΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΑΛΚΑΝΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ 
Την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα βράβευσε για την επιτυχή συμμετοχή της στη συναυλία ο Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA).
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα τραγούδησε εντυπωσιακά, ενώ ο Παναγιώτης Καρούσος εξήρε το μουσικό ταλέντο της.
Στην υπέροχη συναυλία παρουσιάστηκαν τα σπουδαία και αντιπροσωπευτικά έργα της μουσικής σύνθεσης του Ελευθέριου Καλκάνη Adagio & Cantata “For the Lost Species ”, και άριες και ντουέτα από τις όπερες «Προμηθέας Δεσμώτης» & «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου.
Συμμετείχαν εξαίρετοι σολίστ της όπερας με καταπληκτικές φωνές και ερμηνείες υψηλού επιπέδου: η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη, ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος,  και η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, όπου μάγεψαν κυριολεκτικά το εκλεκτό ακροατήριο της Βουλής.
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ερμήνευσε την «Aria of the bird», και το ντουέτο «Θάλασσα» με την σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη, από την Cantata “For the Lost Species ” του Ελευθέριου Καλκάνη.
Από τα έργα του Παναγιώτη Καρούσου ερμήνευσε την άρια της Ιούς «Συχνά τη νύχτα»,
και το ντουέτο, Προμηθέας & Ιώ «Πολλά θα περάσεις βάσανα», από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης», με τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο.
Την διεύθυνση της Ελληνικής Ορχήστρας είχε ο Αρχιμουσικός Ελευθέριος Καλκάνης.
Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι σπουδαίοι μουσικοί: Πρώτα Βιολιά: Έφη Χριστοδούλου, Brunilda-Eugenia Malo, Θεόδωρος Αγοράς. Δεύτερα Βιολιά: Bledar Skenderi, Μέντη Σταυρούλα, Σπύρος Πανάγος, Μόνικα Ντάμο. Βιόλες: Ελένη Λίγγρη, Ράνια Ζέττα. Βιολοντσέλα: Μιρέλα Ρούτσι,  Κωνσταντίνου Αικατερίνη. Κοντραμπάσο: Ασλανίδης Δημήτρης. 
Κατά γενική ομολογία η συναυλία ήταν μιά Μουσική πανδαισία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος με έργα μαγευτικά, ανείπωτης ωραιότητας και αρμονίας.
Χαιρετισμό έδωσε ο Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA).
Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Καρούσος, διευθυντής του Τμήματος Όπερας και Κλασικής Μουσικής της UNESCO. 

Πρόγραμμα:
Ελευθέριος Καλκάνης: «Adagio»
Ελευθέριος Καλκάνης: Cantata «For the Lost Species»
Άρια «Λάμψη»: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Aria of the bird: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ντουέτο «Θάλασσα»: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο - Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Παναγιώτης Καρούσος: «Προμηθέας Δεσμώτης»
Άρια Ωκεανίδας «Κουφοβροντά ο Πόντος»: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Άρια Προμηθέα «Και τώρα μόνος»: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Άρια Ιούς «Συχνά τη νύχτα»: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ντουέτο, Προμηθέας & Ιώ «Πολλά θα περάσεις βάσανα»: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα
Ντουέτο, Ύλλος & Μακαρία: Βασίλης Ασημακόπουλος, Βανέσσα Καλκάνη 
Ελευθέριος Καλκάνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μουσικές σπουδές άρχισε στο Ωδείο Πειραιά στη σχολή βιολοντσέλου. Στη συνέχεια σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και έλαβε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, καθώς επίσης και τα διπλώματα Σύνθεσης, Βιολοντσέλου και Πιάνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο επαγγελματικό τμήμαδιεύθυνσης Συμφωνικής Oρχήστρας και Xορωδίας του University of Indianapolis αποκτώντας τους Aκαδημαϊκούς Tίτλους Bachelor of science και Master of arts αντίστοιχα. Συνεργάστηκε στενά με τούς κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά συναυλιών στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί και ενορχηστρώσει έργα επίσης κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Ξαρχάκου, Β. Παπαθανασίου, N. Μαμαγκάκη, Η. Ανδριόπουλου κ.α. Tον Ιούνιο του 2007 ενορχήστρωσε για την Boston Pops Orchestra. Από τον Ιανουάριο του 1996 έως και τον Απρίλιο του 2003 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής των 18 Mουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων όπου επίσης ήταν και είναι ο μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Αθηναίων με τις οποίες έχει δώσει πλήθος συναυλιών ανά τον κόσμο.
Για την προσφορά του στη διάδοση και ανάπτυξη της Συμφωνικής και Χορωδιακής μουσικής ως Μαέστρος, Καθηγητής και Συνθέτης έχει τιμηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο. Τέλος το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλιο της πόλεως των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου