Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗ ΣΟΡΒΟΝΝΗ

ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ Ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Με τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου στην Σορβόννη την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Αμφιθέατρο Richelieu (Σορβόννη) υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκε όπερα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού το μεγαλύτερο Γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο του κόσμου και ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της ιστορίας. Η μουσική του κ. Καρουσου συγκίνησε και συγκλόνισε το εκλεκτό κοινό που αποθέωσε με το χειροκρότημα του τον συνθέτη και τους καλλιτέχνες.  
Την παρουσίαση έκαμε ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την
UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που αφιέρωσε την παράσταση στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης. 
Τον Προμηθέα ερμήνευσε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος που έχει πια ταυτιστεί με αυτό τον τεράστιο τραγικό ρόλο. Την Ιώ ερμήνευσε η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα με τραγικές φωνητικές διακυμάνσεις. Ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός ερμήνευσε τους ρόλους του Ήφαιστου του Ωκεανού και του Ερμή δίνοντας το σωστό ύφος σε διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες με την ωραία μελωδική του φωνή. Η εντυπωσιακή μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου ερμήνευσε με πυγμή τον ρόλο της σκληρής Βίας, με τραγικότητα την Αμφιτρίτη και ένταση την πολεμική Θέα Αθηνά. Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε την Ωκεανίδας με βελούδινη φωνή και την πανδύσκολη άρια της Θεάς Ήρας εκπληκτικά. Τους άξιους καλλιτέχνες συνόδεψε άρτια στο πιάνο η γλυκύτατη
Victoria Kiazimi.   
Η εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου έφερε το έργο κοντά στην αρχαία τραγωδία καθηλώνοντας το κοινό. Ο ενθουσιασμός του Παριζιάνικου κοινού ήταν τόσο μεγάλος που έγιναν πάνω από δέκα αυλαίες στο τέλος την όπερας.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Κασσάνδρα Δημοπούλου
Τα σχόλια των παρευρισκομένων ήταν ένθερμα και ενθουσιάστηκα για όλους τους καλλιτέχνες.
Ο Yann Migoubert, διευθυντής της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες και τον συνθέτη και προλόγισε την παράσταση: «είναι μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης να παρουσιάσει το σπουδαίο έργο του κ. Παναγιώτη Καρούσου στο Παρίσι με ένα επιτελείο θαυμάσιων ερμηνευτών με εξαιρετικό ταλέντο».
Ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόννη που είχε και τον συντονισμό της παράστασης είπε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελληνική όπερα, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» καθιερώνεται ως ένα αριστούργημα της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ο ιδιοφυής συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος έχει δημιουργήσει ένα θείο έργον. Οι ερμηνευτές αντάξιοι της εμπιστοσύνης του συνθέτη ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο εξαιρετικοί, μπράβο σε όλους για την καταπληκτική εργασία τους». 
Ο
Philippe Brunet, καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Δημόδοκος, της Sorbonne είπε: «Περάσαμε υπέροχα, οι φανταστικοί καλλιτέχνες της όπερας που ήρθαν από την Ελλάδα μας χάρισαν την ψύχη της φημισμένης χώρας τους του πολιτισμού και του φωτός, αυτή η παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του μεγαλοφυούς συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου θα μας μείνει αξέχαστη». 
Ο Γιώργος Δήμου, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας είπε: «ο Παναγιώτης Καρουσος είναι ένας νέος μεγαλοφυής συνθέτης που ανεβάζει την Ελλάδα στο πιο ψηλό βάθρο της τέχνης. Οι ερμηνευτές μας συγκίνησαν με το ταλέντο τους».
 
Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος 
Ο καθηγητής Αθανάσιος Ευαγγέλου ενθουσιασμένος με το έργο αναφερόμενος στην παράσταση είπε: «Είναι μεγάλη χαρά για μας στο Παρίσι που παρουσιάστηκε η ανεπανάληπτη όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου. Ένα έργο μοναδικό με παθιασμένη μουσική γραφή, ερμηνευμένο από τόσο αξιόλογους καλλιτέχνες που κυριολεκτικά μας συγκίνησαν όλους».
Η Ταξίαρχος εν αποστρατεία Σοφία Παπαδάτου είπε: «Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου πρέπει να παρουσιαστεί παντού να την μάθει όλος ο κόσμος, είναι ένα έργο που αντιπροσωπεύει και τον αρχαίο αλλά παράλληλα και τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό. Η ομάδα καλλιτεχνών που ήρθε από την Ελλάδα είναι τόσο δεμένη μεταξύ της και τόσο άρτια φωνητικά και σκηνικά που το έργο στέκεται αντάξια σε παραγωγές μεγάλων θεάτρων όπερας ανά τον κόσμο. Μπράβο σε όλους». 
Η μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου αναφερόμενη στην παράσταση είπε: Σχετικά με την όπερα του Παναγιώτη Καρούσου, "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ", θα ήθελα να εκφράσω τα ακόλουθα.
Πίσω από το έργο αυτό, που αντλεί το θέμα του από την ελληνική μυθολογία- όπως θα έπρεπε να συμβαίνει άλλωστε με περισσότερα έργα Ελλήνων συνθετών- υπάρχει μία ομάδα καλλιτεχνών με πραγματικό πάθος να υποστηρίξουν, ο καθένας με τον τρόπο του, το ελληνικό πνεύμα. 
Ο Κος Καρούσος- που εγώ προσωπικά γνώρισα με αφορμή το έργο του αυτό- είναι μια παθιασμένη προσωπικότητα που ζει πραγματικά για τον παραπάνω λόγο και έχει καταφέρει να συμπαρασύρει με αυτή του τη δυναμική πολλές καταστάσεις, φέρνοντας τον "Προμηθέα Δεσμώτη" σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης- και είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Εγώ προσωπικά δε γνωρίζω άλλον σύγχρονο συνθέτη που να έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο. Αξίζει προσοχής αυτή του η πραγματικά τιτάνια προσπάθεια και χαίρομαι που βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές.
 
Όσο για τους συναδέλφους που συμπρ
άξαμε στην Σορβόννη, ήταν όλοι τους υπέροχοι. Μια ομάδα "dream team" για τον "Προμηθέα" και για οποιαδήποτε παραγωγή, αν κανείς θέλει στην ομάδα του τον συνδυασμό ταλέντο- ηθική- εξυπνάδα. Βασίλη, Ειρήνη, Βανέσα και Βικτωρία, χάρηκα πραγματικά που σας συμπραξαμε...
Πέρασα αναπάντεχα υπέροχα και σας ευχαριστώ όλους γι'αυτό.
Ευχαριστω τον Κο Μαρονίτη που υποστήριξε την παρουσία του "Προμηθέα" και όλους αυτούς που ήταν δίπλα μας από την
UNESCO.
Ελπίζω τέτοιες προσπάθειες να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Βανέσσα Καλκάνη, Φίλιππος Μοδινός
Η Αναστασία Παπαδάτου - Αποστολοπούλου Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου είπε: «Είναι τόσο μεγάλο το ταλέντο του Παναγιώτη Καρούσου που ανανέωσε την Ελληνική όπερα και της έδωσε την αρχαία πνοή των προγόνων μας. Η ομάδα του που έχει παρουσιάσει επανειλημμένως το έργο στην Κεφαλονια την Ιθάκη και την Ζάκυνθο είναι εκπληκτική». 
Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) βράβευσε με το μετάλλιο της UNESCO τον δημιουργό και τους ερμηνευτές. Αναφερόμενος στην παράσταση είπε: «Φέραμε το έργο στην Σορβόννη βλέποντας την μεγάλη του άξια. Στηρίζουμε ακράδαντα τον πολιτισμό σε όλες του τις μορφές πόσο μάλλον ένα τόσο συμπαντικό για την Ελλάδα και όλον τον κόσμο δημιούργημα που πιστεύουμε θα μείνει στην ιστορία. Ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας φωτισμένος άνθρωπος με όραμα, ένας πρωτοπόρος που καταπιάνεται με της μεγάλες αξίες και ιδέες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και τις φέρνει ανανεωμένες στις μέρες μας τόσο απλοϊκά που είναι αδύνατο να μην συγκινήσει και τον πιο απλοϊκό θεατή συγκλονίζοντας και τον πιο απαιτητικό. Οι άξια ομάδα των ερμηνευτών ακολουθεί με πάθος και θαυμασμό τον σπουδαίο συνθέτη στο διεθνές στερέωμα της όπερας και θριαμβεύει μαζί του όπου κι αν βρεθεί. Η Σορβόννη είναι η απαρχή για ένα ταξίδι δόξας για όλους μας». 
 
Κασσάνδρα Δημοπούλου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Φίλιππος Μοδινός
Θέατρο Δημόδοκος, Πολιτιστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Διονυσία φεστιβάλ.

Paris-Sorbonne University

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΟΡΒΟΝΝΗ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 

Μονόπρακτη λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου
Ιστορικό του έργου Προμηθεύς: Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place desArts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, Καλλιθέας, Αργοστολίου, Ιθάκης, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο Queens Mamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής όπερας που ταξιδέψε έργο από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Η μελωδική δύναμη του Προμηθέα έχει κάμει να μιλούν με ενθουσιασμό μεγάλες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Καναδά PierreTrudeau.

Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, έχει διαπρέψει στον Καναδά από τον οποίο και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη. Το 1994 πρωτοπαρουσίασε την όπερα Προμηθεύς. Στο ρόλο του Ωκεανού ο διάσημος Καναδός μπάσος, πρώην συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας, κ.
Josephe Rouleau, και στο ρόλο της Βίας η πρωταγωνίστρια της Σκάλας του Μιλάνου μεσόφωνος Maria Popescu. Η όπερα έκανε εντύπωση και ξαναπαρουσιάζεται με κυβερνητική επιχορήγηση το 1996 στα Γαλλικά στο theatre Maisonneuve, της Place des Arts. Την παράσταση προλογίζει ο Κυβερνήτης του Κεμπέκ, και ο κ. Καρούσος αναγνωρίζεται ως ένας νέος συνθέτης κλασικής μουσικής. Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τριλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, και στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος. Η «Ολυμπιακή Φλόγα», παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier. Τον Μάρτιο του 2006 στην Νέα Υόρκη παρουσίασε με την Συμφωνική Ορχήστρα Αστόρια και την χορωδία Queensborough στο Long Island υπό την διεύθυνση του μαέστρου Silas Huff την Συμφωνία της Ελευθερίας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.Το 2007 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το 2007 το χορωδιακό της Ολυμπιακής Φλόγας επιλέχτηκε και παρουσιάστηκε στην Χάγη της Ολλανδίας από την Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία Gunst watn Kunst υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού.
Το 2008 ο Προμηθέας ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει ανεβάσει με επιτυχία όλες τις όπερες του στην Βόρειο Αμερική, ιδιαίτερα ο Μέγας Αλέξανδρος έχει παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Greensborough Βόρεια Καρολίνα, Bristol, Toronto και Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Επίσης έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Καναδά για τα έργα του Συμφωνία της Ελευθερίας, Πιάνο Κονσέρτο και από την Δημαρχεία του Μόντρεαλ για την Μοντρεαλίτικη Σουίτα.
Το 2014 η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας ερμήνευσε την Συμφωνία Νο.4 «της Γης», υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη. Επίσης ο Αρχιμουσικός των Αθηνών Ελευθέριος Καλκάνης διηύθυνε έργα του σε συναυλία στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός» και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ.

 
Παναγιώτης Καρούσος, Ιωάννης Μαρωνίτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου