Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗ ΣΟΡΒΟΝΝΗ

Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗ ΣΟΡΒΟΝΝΗ ΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ
Με τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρουσου στην Σορβόννη την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Αμφιθέατρο Richelieu (Σορβόννη) υπό την αιγίδα των Ομίλων για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου. Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκε όπερα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού το μεγαλύτερο Γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο του κόσμου και ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της ιστορίας.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Κασσάνδρα Δημοπούλου
Η μουσική του κ. Καρουσου συγκίνησε και συγκλόνισε το εκλεκτό κοινό που αποθέωσε με το χειροκρότημα του τον συνθέτη και τους καλλιτέχνες.  
Τον Προμηθέα ερμήνευσε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος που έχει πια ταυτιστεί με αυτό τον τεράστιο τραγικό ρόλο. Την Ιώ ερμήνευσε η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα με τραγικές φωνητικές διακυμάνσεις. Ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός ερμήνευσε τους ρόλους του Ήφαιστου του Ωκεανού και του Ερμή δίνοντας το σωστό ύφος σε διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες με την ωραία μελωδική του φωνή. Η εντυπωσιακή μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου ερμήνευσε με πυγμή τον ρόλο της σκληρής Βίας, με τραγικότητα την Αμφιτρίτη και ένταση την πολεμική Θέα Αθηνά. Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε την Ωκεανίδα με βελούδινη φωνή και την πανδύσκολη άρια της Θεάς Ήρας εκπληκτικά. Τους άξιους καλλιτέχνες συνόδεψε άρτια στο πιάνο η γλυκύτατη 
Βικτωρία - Φιοράλμπα Κιαζίμη.   
Βικτωρία - Φιοράλμπα Κιαζίμη, Ειρήνη Κώνστα 
Η εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου έφερε το έργο κοντά στην αρχαία τραγωδία καθηλώνοντας το κοινό. Ο ενθουσιασμός του Παριζιάνικου κοινού ήταν τόσο μεγάλος που έγιναν πάνω από δέκα αυλαίες στο τέλος την όπερας.
Τα σχόλια των παρευρισκομένων ήταν ένθερμα και ενθουσιάστηκα για όλους τους καλλιτέχνες.
Παραβρέθηκαν ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την
UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο Yann Migoubert, διευθυντής της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόννη, ο Philippe Brunet, καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Δημόδοκος της Σορβόννης, ο καθηγητής Αθανάσιος Ευαγγέλου, η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου και αλλοι.

Βασίλης Ασημακόπουλος, Βανέσσα Καλκάνη, Φίλιππος Μοδινός
Τι μεγαλύτερη χαρά από τον συνθέτη να βλέπει το έργο του στην Σορβόννη, μέσα στον επιβλητικό αυτό χώρο των γραμμάτων, με τόσο ωραίες φωνές, καλλιτέχνες με παρουσίες όμορφες, με το μαγικό άγχος της έμπνευσης του ερμηνευτή. Τι μεγαλύτερη επιβράβευση από τις στιγμές που οι ερμηνευτές σε κάνουν αισθάνεσαι ότι είσαι μέσα στην μουσική, όλοι το αισθανθήκαμε στη Σορβόννη, χάρις πάνω από όλα στα ταλαντούχα ελληνόπουλα που είναι αφιερωμένα στην τέχνη, την αληθινή τέχνη της ψυχής, γιατί την είδα την μούσα της μουσικής, ψηλά στην αίθουσα, ήταν χαμογελαστή και άκουγε τους καλλιτέχνες που περιμένει πάλι να ξαναδεί εκεί!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου