Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Standing Ovation στον μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη στο θέατρο Παλλάς για το «Στάμπατ Μάτερ» του Ροσσίνι

Μεγάλη επιτυχία το «Στάμπατ Μάτερ» του Ροσσίνι στο θέατρο Παλλάς
Ενθουσίασε ο βραβευμένος μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης με την αριστουργηματική του διεύθυνση στο υπέροχο «Στάμπατ Μάτερ» του Ροσσίνι.  
Η καλή προετοιμασία από τον Ελευθέριο Καλκάνη ως Αρχιμουσικό της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων σφράγισαν την σπουδαία παράσταση. Ηταν αναμενόμενο το εξαιρετικό αποτέλεσμα της συναυλίας μετά από τις άρτιες πρόβες του έργου, με τους θαυμάσιους σολίστες, και τους σπουδαίους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό την έμπειρη μπαγκέτα του Ελευθέριου Καλκάνη. Ο γνωστός σε όλη την Ελλάδα μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης αναδεικνύει τις μελωδίες και τα µοτίβα του έργου μέσα από τέμπο ακρίβειας αλλού καντάμπιλε που τόσο είναι απαραίτητα στο ιταλικό «μπελ-κάντο» και αλλού βγαζοντας τα φημισμένα  κρεσέντο του Ροσσίνι. Οι σολίστες, Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος), μουσικά και  ερμηνευτικά ήταν όλοι καταπληκτικοί.
Η σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τους Σολίστ πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιούργησαν ένα μεγάλο σχήμα, μία φανταστική μουσική πανδαισία, προσφορά στους Δημότες της Αθήνας. Πρέπει επίσης να εξαίρουμε την εποικοδομητική συνεργασία του του μαέστρου Ελευθέριο Καλκάνη με την διοίκηση των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Χρήστο Τεντόμα.
Ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Καλκάνης σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και έλαβε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, καθώς επίσης και τα διπλώματα Σύνθεσης, Βιολοντσέλου και Πιάνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο επαγγελματικό τμήμα διεύθυνσης Συμφωνικής Oρχήστρας και Xορωδίας του University of Indianapolis αποκτώντας τους Aκαδημαϊκούς τίτλους Bachelor of science και Master of arts αντίστοιχα. Συνεργάστηκε στενά με τούς κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά συναυλιών στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί και ενορχηστρώσει έργα επίσης κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Ξαρχάκου, Β. Παπαθανασίου, N. Μαμαγκάκη, Η. Ανδριόπουλου κ.α.
Tον Ιούνιο του 2007 ενορχήστρωσε για την Boston Pops Orchestra. Έχει κλιθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να επιμεληθεί προγράμματα με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ.
Ως Διευθυντής Ορχήστρας έχει διευθύνει όπερες, οπερέτες, λειτουργίες, ορατόρια, ορχήστρες μουσικής δωματίου, παραστάσεις έντεχνης ελληνικής μουσικής, μιούζικαλ και βεβαίως έργα για συμφωνική ορχήστρα του διεθνούς ρεπερτορίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έχει γράψει συμφωνική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, όπερα, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, έργα για όργανα σόλο, έργα για μικρά
μουσικά σύνολα καθώς και μουσική για σύγχρονο χορό, θέατρο και κινηματογράφο.
Από το 1995 έως σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας, από το 2001 έως το
2003 ήταν επίσης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας όπου και ίδρυσε την Ορχήστρα Δωματίου Γλυφάδας. Δίδαξε από το 2000 έως το 2005 στα τμήματα: Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας,
Σύνθεσης, και Ενορχήστρωση στο University of Indianapolis Athens. Από το 2006 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ο Αρχιμουσικός των μουσικών συνόλων του Melody Spirit Institute με τα οποία και δίδει τακτικές συναυλίες στην
Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο του 1996 έως και τον Απρίλιο του 2003 διετέλεσε Καλλιτεχνικός
Διευθυντής των 18 Mουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων όπου επίσης ήταν και είναι ο μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Αθηναίων με τις οποίες έχει δώσει πλήθος συναυλιών
ανά τον κόσμο. Για την προσφορά του στη διάδοση και ανάπτυξη της Συμφωνικής και Χορωδιακής μουσικής ως Μαέστρος, Καθηγητής και Συνθέτης έχει τιμηθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, απο το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας", απο τον σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών Αθηνών, από την Ισπανική Πρεσβεία, από τίς Ελληνικές Κοινότητες Μοντρεάλ, Τορόντο, Βοστώνης, Σάν Λούις, Φιλαδέλφειας, Σικάγο, Φλώριντας, Ουάσιγκτον.
Επίσης από την Εκκλησία της Ελλάδος από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο.
Τέλος το 2003 τιμήθηκε από τον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με το Μετάλιο της πόλεως των Αθηνών.
Η Δισκογραφία του είναι: Ο Ιάκωβος Καμπανέλης μιλάει με στίχους [Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ], Όνειρο παιδιών της γειτονιάς [Μ.Χατζιδάκης], Velvet DesirePassion [Μ.Θεοδωράκης], Οι φόβοι του μεσημεριού [Γ.Σταυριανός], Σαββόραμα
[Δ.Σαββόπουλος], Athens Symphony Orchestra: Round dances from the corners of Hellas, Balkanica [G.Bregovich], The sound of time , Διαχρονικά και Αγαπημένα, Ζωντανά στο Λυκαβηττό, Εν χορδές και Ωδαίς αλλαλάξωμεν, Bouquet of Classical Roses, 18 tribute στο Γιάννη Μαρκόπουλο και Nadia Weinberg "on tour".
Ο Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι ήταν Ιταλός συνθέτης, παγκοσμίως φημισμένος για τις όπερές του, με πιο γνωστές τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Σταχτοπούτα και τον Γουλλιέλμο Τέλλο. Έγραψε ακόμη έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια, μουσική δωματίου και άλλα κομμάτια για πιάνο και μικρά σύνολα. Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο "Ο Ιταλός Μότσαρτ".
Το 1841 ο Ροσσίνι ολοκληρώνει το Στάμπατ Μάτερ του και σημειώνει επιτυχία ανάλογη μ' αυτή των οπερών του. Συνήθης πρακτική για τον Ροσσίνι αποτελούσε ο πλαγιαρισμός, η παραβολή δηλαδή μελωδιών και αποσπασμάτων από έργα του, σε άλλα του έργα. Η πρακτική αυτή δεν ήταν κάτι καινούριο -ο Μπαχ, ο Χαίντελ και τόσοι άλλοι πριν απ' αυτόν έκαναν ακριβώς το ίδιο. Χαρακτηριστική μανιέρα στις ενορχηστρώσεις του αποτελεί μια σταδιακή δόμηση έντασης, με βάση ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο· η τεχνική αυτή, που στα χέρια του αναπτύχθηκε αριστουργηματικά, ευθύνεται και για το παρατσούκλι της εποχής, "Signor Crescendo".
Tο αριστούργημα του Gioachino Rossini «Stabat Mater» παρουσίασε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) στο θέατρο Παλλάς.
Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος). Stabat Mater dolorosa, Cujus animam, Quis est homo, Pro peccatis, Eja, Mater, Sancta Mater, Fac ut portem, Inflammatus, Quando corpus morietur, In sempiterna saecula. Amen. Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής. Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου