Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Θρίαμβος της όπερας “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ” του Κεφαλονίτη Παναγιώτη Καρούσου

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ο Όμιλος UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου παρουσίασε για πρώτη φορά Ελληνική όπερα στην Σορβόννη την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Αμφιθέατρο Richelieu (Σορβόννη). Σε αυτή την ιστορική μέρα παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο ιστορικό του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Γαλλίας, ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της ιστορίας.
Η μουσική του κ. Καρούσου χαρακτηρίστηκε θεϊκή συγκίνησε και συγκλόνισε το εκλεκτό πανεπιστημιακό κοινό που αποθέωσε με το χειροκρότημα του τον συνθέτη και τους καλλιτέχνες.
Η Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, αφιέρωσε την παράσταση σε όλα τα μάρμαρα της Ελλάδος απανταχού ανά τον κόσμο και απένειμε μετάλλια στους καλλιτέχνες.
Την παρουσίαση έκαμε ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που αφιέρωσε την παράσταση στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης.
Τον Προμηθέα ερμήνευσε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος δίνοντας το βάρος του Τιτάνα με την υπέροχη φωνή του. Την Ιώ ερμήνευσε η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα που γέμισε την σκηνή με την ωραία παρουσία της. Ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός ερμήνευσε τους ρόλους του Ήφαιστου του Ωκεανού και του Ερμή με μελωδική φωνή και άψογη σκηνική παρουσία. Η μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου ερμήνευσε εντυπωσιακά τον ρόλο της Βίας, με λυρισμό την Αμφιτρίτη και δύναμη την Θέα Αθηνά. Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε συγκινητικά την Ωκεανίδα και εκπληκτικά την άρια της Θεάς Ήρας. Τους άξιους καλλιτέχνες συνόδεψε με φινέτσα στο πιάνο Victoria Kiazimi.
Η εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου έφερε το έργο κοντά στην αρχαία τραγωδία καθηλώνοντας το κοινό. Ο ενθουσιασμός του Παριζιάνικου κοινού ήταν τόσο μεγάλος που έγιναν πάνω από δέκα αυλαίες στο τέλος την όπερας.
Τα σχόλια των παρευρισκομένων ήταν ένθερμα και ενθουσιαστικά για όλους τους καλλιτέχνες.
Ο Yann Migoubert, διευθυντής της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες και τον συνθέτη και προλόγισε την παράσταση: «είναι μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης να παρουσιάσει το σπουδαίο έργο του κ. Παναγιώτη Καρούσου στο Παρίσι με ένα επιτελείο θαυμάσιων ερμηνευτών με εξαιρετικό ταλέντο».
Ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόννη που είχε και τον συντονισμό της παράστασης είπε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελληνική όπερα, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» καθιερώνεται ως ένα αριστούργημα της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ο ιδιοφυής συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος έχει δημιουργήσει ένα θείο έργον. Οι ερμηνευτές αντάξιοι της εμπιστοσύνης του συνθέτη ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο εξαιρετικοί, μπράβο σε όλους για την καταπληκτική εργασία τους».
Ο Philippe Brunet, καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης, Δημόδοκος, και του φεστιβάλ Διονύσια είπε: «Περάσαμε υπέροχα, οι φανταστικοί καλλιτέχνες της όπερας που ήρθαν από την Ελλάδα μας χάρισαν την ψυχή της φημισμένης χώρας τους του πολιτισμού και του φωτός, αυτή η παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του μεγαλοφυούς συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου θα μας μείνει αξέχαστη».
Ο Γιώργος Δήμου, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας είπε: «ο Παναγιώτης Καρουσος είναι ένας νέος μεγαλοφυής συνθέτης που ανεβάζει την Ελλάδα στο πιο ψηλό βάθρο της τέχνης. Οι ερμηνευτές μας συγκίνησαν με το ταλέντο τους».

Ο καθηγητής Αθανάσιος Ευαγγέλου ενθουσιασμένος με το έργο αναφερόμενος στην παράσταση είπε: «Είναι μεγάλη χαρά για μας στο Παρίσι που παρουσιάστηκε η ανεπανάληπτη όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου. Ένα έργο μοναδικό με παθιασμένη μουσική γραφή, ερμηνευμένο από τόσο αξιόλογους καλλιτέχνες που κυριολεκτικά μας συγκίνησαν όλους».
Η Ταξίαρχος εν αποστρατεία Σοφία Παπαδάτου είπε: «Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου πρέπει να παρουσιαστεί παντού να την μάθει όλος ο κόσμος, είναι ένα έργο που αντιπροσωπεύει και τον αρχαίο αλλά παράλληλα και τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό. Η ομάδα καλλιτεχνών που ήρθε από την Ελλάδα είναι τόσο δεμένη μεταξύ της και τόσο άρτια φωνητικά και σκηνικά που το έργο στέκεται αντάξια σε παραγωγές μεγάλων θεάτρων όπερας ανά τον κόσμο. Μπράβο σε όλους».
Η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου είπε: «Είναι τόσο μεγάλο το ταλέντο του Παναγιώτη Καρούσου που ανανέωσε την Ελληνική όπερα και της έδωσε την αρχαία πνοή των προγόνων μας. Η ομάδα του που έχει παρουσιάσει επανειλημμένως το έργο στην Κεφαλονια την Ιθάκη και την Ζάκυνθο είναι εκπληκτική».
Εκ μέρους των καλλιτεχνών η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ευχαρίστησε την Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, Πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου: «Σας ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας στην πραγματοποιηση του ανεβασματος της όπερας μας στο Παρίσι. Να είστε πάντα γερή,δημιουργική κι ευτυχισμένη και να συνεχίζετε το ωραίο σας έργο».
Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) βράβευσε με το μετάλλιο της UNESCO τον δημιουργό και τους ερμηνευτές. Αναφερόμενος στην παράσταση είπε: «Φέραμε το έργο στην Σορβόννη βλέποντας την μεγάλη του άξια. Στηρίζουμε ακράδαντα τον πολιτισμό σε όλες του τις μορφές πόσο μάλλον ένα τόσο συμπαντικό για την Ελλάδα και όλον τον κόσμο δημιούργημα που πιστεύουμε θα μείνει στην ιστορία. Ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας φωτισμένος άνθρωπος με όραμα, ένας πρωτοπόρος που καταπιάνεται με της μεγάλες αξίες και ιδέες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και τις φέρνει ανανεωμένες στις μέρες μας τόσο απλοϊκά που είναι αδύνατο να μην συγκινήσει και τον πιο απλοϊκό θεατή συγκλονίζοντας και τον πιο απαιτητικό. Οι άξια ομάδα των ερμηνευτών ακολουθεί με πάθος και θαυμασμό τον σπουδαίο συνθέτη στο διεθνές στερέωμα της όπερας και θριαμβεύει μαζί του όπου κι αν βρεθεί. Η Σορβόννη είναι η απαρχή για ένα ταξίδι δόξας για όλους μας».
Η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου ευχαριστεί τον κύριο Καρούσο και τους καλλιτέχνες για την σπουδαία παράσταση στην Σορβόννη και τους καλεσμένους, τον Ιωάννη Μαρωνίτη, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA), τον Philippe Brunet, καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Δημόδοκος, της Σορβόνης και φεστιβάλ Διονύσια, τον καθηγητή της Σχολής Καλλών Τεχνών της Σορβόνης Αθανάσιο Ευαγγέλου, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος που τόσο ευγενικά συνέβαλε στην επιτυχία της παράστασης, τον Yann Migoubert, διευθυντή της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, την Ταξίαρχο εν αποστρατεία Σοφία Παπαδάτου, και τον Γιώργο Δήμου, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.
Η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου και Πρέσβειρα Πολιτισμού της UNESCO, σφίγγει το χέρι σε κάθε έναν ξεχωριστά τους χορηγούς, γιατί μόνο χάρην σε εσάς μπόρεσα να κάνω αυτό το μεγάλο άθλο, να καταφέρουμε το ακατόρθωτο, να πάμε την πρώτη Ελληνική όπερα, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, στο μεγαλύτερο κέντρο πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών της Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους χορηγούς που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της ιστορικής παράστασης στην Σορβόννη, χάρης σε εσάς που μας στηρίζετε μπορούμε να πραγματοποιούμε αυτό το θεάρεστο πολιτισμικό έργο, είσαστε οι εθελοντές χορηγοί μας από Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο και σας ευχαριστούμε και πάλι από τα βαθη της καρδιάς μας, σας θέλουμε πάντα κοντά μας:
1) Αρτοποιείο “ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ”  Σαρακινάδο – Ζάκυνθος,
2) ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ,
3) ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΡΜΑΤΟΥΡΓΙΑ – ΑΤΣΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΕΠΕ,
4) ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ “ΑΣΠΡΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ”,
5) Κατασκευές Αλουμινίου Κεφαλονιά ΠΕΤΡΑΤΟΣ Κ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τραυλιάτα,
6) Μουίκη – Νεόφυτος ELECTRO-NET,
7) ΑΦΟΙ ΔΕΛΗΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΤΕ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, Χονδρικό Εμπόριο Κρεάτων
8) BOSONIS ART & FLOWER – ΜΠΟΣΩΝΗΣ ΦΙΛΛΙΠΟΣΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
9) ΚΑΠΠΑΤΟΣ – SENSO IN TERRA – ΒΕΛΛΙΑΝΙΤΗ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕΚαππάτος Χρήστος
10) MARINOS STORES Χρώματα | Αργοστόλι Κεφαλληνίας, Φωτεινάτος Μαρίνος
11) Κατάστημα Κοσμημάτων – Κοσμήματα ΦΩΚΑΣ Ν. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αργοστόλι

12) Κοσμηματοπωλείο “Τζαννάτος” – Αργοστόλι , Τζαννάτος Θεόδωρος

13) Κτηματομεσιτικό γραφείο Vinieris Real Estate, Αντώνης Βινιέρης και Γιώργος Βινιέρης
14) CARREFOUR MARINOPOULOS ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, Μάκης Κεκάτος
15) ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ  Σούπερ Μάρκετ, Αργοστόλι Κεφαλληνίας
16) VODAFONE SHOP ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ Γ ΚΑΙ Ε ΟΕ. Παπαδάτος Γιώργος
17) ΚΕΚΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
18) Νίκος Σκιαδαρέσης, ξυλόγλυπτης, Αγια Ευφημία – Ξυλόγλυπτα έργα και έπιπλα.
19) Μαρία Ζηνέλη, Ζωγράφος – Κεφαλονιά.
Portoni.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου