Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ UNESCO ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ 2014

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Με ένα λαμπρό Γκαλά όπερας στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων τίμησε την μεγάλη σοπράνο Μαρία Κάλλας με αφορμή τη συμπλήρωση 92 χρόνων από την γέννηση της μεγάλης αοιδού, με την παρουσίαση έργων του διεθνούς φήμης συνθέτη όπερας Παναγιώτη Καρούσου, και ένα πρόγραμμα διανθισμένο από άριες και ντουέτα που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Η συμβολή της Μαρίας Κάλλας στην όπερα ήταν τόσο μεγάλη που άλλαξε την ιστορία της όπερας ώστε σήμερα να μιλούμε για πριν και μετά την Μαρία Κάλλας.
Οι βραβευθέντες καλλιτέχνες για το 2014 ήταν: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο - Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος - Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο - Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο - Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, σοπράνο - Ελένη Λίγγρη, βιόλα - Βικτωρία Κιαζίμη, πιάνο, Ιφιγένεια Ιωάννου -Ράλλη, μεσόφωνος, και Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης.
Χαιρετισμό έδωσε ο Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, ο οποίος έκαμε τις απονομές των Βραβείων Μαρία Κάλλας της UNESCO ένα θεσμό που όπως τόνισε θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στον Πειραιά.
Το πρόγραμμα άνοιξε η μεσόφωνος Ιφιγένεια Ιωάννου-Ράλλη όπου ερμήνευσε το μελοποιημένο από τον Παναγιώτη Καρούσο ποίημα του Προέδρου της Αμερικής Barack Obama «Underground».
Επίσης υπέροχα ερμήνευσε και το τραγούδι «To My Country» της Ισραηλινής ποιήτριας Rachel μελοποιημένο από τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο. 
Η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε με τον δικό της ιδιαίτερο αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον τρόπο την άρια « Un bel di vedremo» από την όπερα Madame Butterfly του Giacomo Puccini 
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας έδωσε όπως πάντα πολύ κέφι και τραγούδησε υπέροχα την πασίγνωστη άρια La donna è mobile από την όπερα Rigoletto του Giuseppe Verdi.
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, ερμήνευσε την άρια «Ombra mai fu» από την όπερα Χerxes του Handel  με άρτια μουσικότητα και φωνητική τεχνική.
Η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε με τέλειες κολορατούρες την δύσκολη άρια της Lakmé Bell Song ( L ' Air des clochettes ) του L é o Delibes .
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα έδωσε δραματική ένταση με την άρια της Tosca «Vissi d'arte, vissi d'amore» του Giacomo Puccini.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με άριες από έργα του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.
Η άρια της Βίας από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ερμήνευσε με ορμή η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου. Την άρια της Δηιανειρας από την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» ερμήνευσε εντυπωσιακά, και με μεγάλη θεατρικότητα η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα.
Εκπληκτικά ερμήνευσε την άρια του Προμηθέα ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος.
Την άρια του Ερμή από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ερμήνευσε γλυκύτατα ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας. Την δύσκολη και εντυπωσιακή άρια της Θεάς Ήρας από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ερμήνευσε η δυναμική σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη.
Το πρόγραμμα έκλισε με το Πρίντεζι «Libiamo ne» lieti calici »από την όπερα La Traviata του Βέρντι του οπου συμετιχαν ολοι οι καλιτεχνες Ε. Κώνστα, Β. Ασημακόπουλος, Α. Στέλλας, Β. Καλκάνη, Ν. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ιωάννου υπό την συνοδεία της αξιόλογης πιανίστας Βικτωρίας Κιαζίμη. Στην συναυλία συμμετείχε στα έργα του Παναγιώτη Καρούσου και η Ελένη Λίγγρη στην βιόλα.
Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς & amp? Νήσων στηρίζοντας τα νέα ταλέντα της όπερας προβάλει μέσα από την επετειακή αυτή συναυλία έναν νέο Έλληνα συνθέτη όπερας και αξιόλογους ταλαντούχους λυρικούς ερμηνευτές όπως θα έκανε και η ίδια η Μαρία Κάλλας.
Τα Βραβεία Μαρία Κάλλας θα δίνονται προς τιμήν της σε ταλαντούχους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες με την παρότρυνση της προσφοράς στον χώρο που μεγαλούργησε η Μαρία Κάλλας.
Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος έχει παρουσιάσει τις όπερες του στον Καναδά, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ολλανδία, Αργεντινή. Την σαιζόν 2013 - 2014 παρουσίασε την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Επίδαυρο, Αρχαία Μεσσήνη και στον ΟΗΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου