Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΛΚΑΝΗ

Αθήνα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014. Μια συναυλία που έσπασε τα ρεκόρ και από πλευράς επιτυχίας, προσέλευσης κόσμου, και προγράμματος, όλα χάρη στον χαρισματικό μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη. Ήταν η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη παρουσίαση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου της Αθήνας στην Πλατεία Συντάγματος. Η Πλατεία Συντάγματος είχε την τιμητική της στολισμένη και γιορτινή έδωσε το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από την μουσική στους συμπολίτες Αθηναίους. Οι μουσικοί ευδιάθετοι και ο μαέστρος επί το έργον μαζί με τους σολίστες ενθουσίασαν τους Αθηναίους που άλλοι με τα κινητά τους τηλέφωνα άλλοι με τις φωτογραφικές τους μηχανές αποθανάτιζαν τους καλλιτέχνες.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο όπως την μουσική από τους «Πειρατές της Καραϊβικής», από μιούζικαλ όπως «Les Miserables», και άλλες γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Επίσης ακούστηκαν υπέροχες άριες και ντουέτα από γνωστές όπερες. 
Η σοπράνο Μαρία Μαυρομάτη ερμήνευσε με λυρισμό την άριες της Musetta και της Mimi από την όπερα La bohème του Giacomo Puccini και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ο βαρύτονος Χρήστος Λάζος ερμήνευσε με αίσθημα και άρτια τεχνική την άρια του Φίγκαρο από την όπερα "Ο Κουρέας της Σεβίλης" του Gioachino Rossini, την άρια του Τορεαντόρ από την Κάρμεν του Bizet, και ιταλικές καντσονέτες. Οι άξιοι λυρικοί ερμηνευτές ξεσήκωσαν τον κόσμο με το γνωστό ντουέτο Libiamo ne'lieti calici από την όπερα La Traviata του Verdi, που μαζί με την χορωδία και τους μουσικούς ξεσήκωσαν από ενθουσιασμό και τις επευφημίες την πνιγμένη από κόσμο Πλατεία Συντάγματος. 
Ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου δεν εμφανίστηκε γιατί αρρώστησε από κρυολόγημα.
Ο γνωστός σολίστ πιανίστας Μενέλαος Τσικλίδης ερμήνευσε υπέροχα το Κονσέρτο για Πιάνο "Warsaw Concerto" του Richard Addinsell και έδειξε την δεξιοτεχνία του στο βιρτουόζο πρώτο μέρος από το Πιάνο Κονσέρτο Νο.2 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Ο πασίγνωστος βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης ερμήνευσε το "Por Una Cabeza" του Carlos Gardel με μουσική ακρίβεια, και το Love Theme from "Cinema Paradiso" του Ennio Morricone με ερμηνεία συγκρίσιμη του διάσημου βιολονίστα Itzhak Perlman.
Την πασίγνωστη μελωδία της ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι "La Strada" του Nino Rota ερμήνευσε με πολύ μπρίο και συναίσθημα ο τρομπετίστας Απόστολος Καλογιάννης.
Το πρόγραμμα τελείωσε πανηγυρικά με την εορταστική μελωδία Feliz Navidad όπου όλοι χόρεψαν και τραγούδησαν με τους σπουδαίους μουσικούς, χορωδούς και σολίστες υπό την μοναδική μπαγκέτα του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.
Μπράβο στον Δήμο της Αθήνας για τις σπουδαίες εμφανίσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Παρόλο το κρύο οι σπουδαίοι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων κράτησαν τον κόσμο στο δίωρο πρόγραμμα που δεν ήθελε να φύγει. Σημειωτέων ότι δεν άφηναν και τους μουσικούς να φύγουν με τα χειροκροτήματα και τις εκδηλώσεις θαυμασμού. 
Όλοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν και να σφίξουν τα χέρια των καλλιτεχνών, να ανταλλάξουν μια κουβέντα μαζί τους και να πάρουν ένα χαμόγελο τους με την φωτογραφική τους μηχανή ως ενθύμιο.
Αυτές οι αυθόρμητες κινήσεις λατρείας δείχνουν το πόσο διψάει ο λαός για την τέχνη αλλά και πως όταν βλέπει κάτι αξιόλογο το θαυμάζει.
Μετά από αυτή την επιτυχία να δούμε τι άλλο μας ετοιμάζει ο μεγάλος μαέστρος της Αθήνας Ελευθέριος Καλκάνης και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου